Termitler yani beyaz karıncalar, pek çok insan için tam bir baş belasıdırlar. Evleri ve eşyaları yerler ve bir yayılmaya başladılar mı, bir de bakmışsınız her yerdeler. Bu küçük yaramazları yargılamak için fazla aceleci olmayın çünkü onlar küresel ısınma mücadelemizde bizlere yoldaş olabilirler.
Termit yuvaları genelde bitki hayatı açısından vaha görevi görürler. Kurak ve kırılgan bölgelerde yuvalar kurdukları zaman, bulundukları araziyi yeşillendirirler. Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, her ne kadar zararlı bir haşere olarak bilinseler de küçük ve büyük çapta yaban hayatının korunması açısından çok önemli bir yere sahipler.
Çalışmanın yazarlarından Robert Pringle, termitleri pek çok açıdan ekosistemlerin kilit adamları olarak gördüğünü belirtiyor. Ekosistemin üretkenliğini arttırırken aynı zamanda, ortamı daha dengeli ve kendini çabuk toplayan hale getirdiklerini tespit ettiklerini de ekliyor.
Canlılığın belirtisi
Çölleşmiş bir araziye gittiğinizde bile orada termit yuvalarının etrafında yeşil haleler görürsünüz; bu durum hem canlılığın daha fazla olduğunu gösterir hem de daha fazla canlılık için imkân bulunduğunu.
Termit yuvaları besin maddesi ve nem için bir depo görevi görür, ayrıca yer altını dolaşan tünelleriyle, suyun toprağın altına daha iyi dağılmasını sağlarlar. Bunun sonucunda da bitkiler büyümek için uygun şartları bulabilir. Çölleşmenin olduğu bölgelerde termitlerin bulunması, çölleşme olayını büyük oranda geciktirir ve bitki örtüsüne kendisini toparlayabilmesi için fazladan şans sağlar.
Çalışmanın yazarlarından olan başka bir isim, Corina Tarnita ise; “Termit yuvalarının etrafındaki bitki örtüsü daha uzun süre yaşıyor ve dış etkenlere bağlı azalması daha fazla zaman alıyor. En zorlu dış etkenlerde bile, bitki örtüsü kaybedildiğinde, termit yuvalarının etrafında hızla tekrar oluşmaya başlıyor. Termit yuvaları orada oldukça, ekosistemlerin iyileşmek için daha fazla şansları olacaktır” şeklinde durumu özetliyor.
Küçük olmalarına karşın, bir araya geldiklerinde çok büyük işler yapabilen bu canlılara hem ekosisteme yaptıkları iyilik için, hem de bize bir arada hareket etmenin güzelliğini hatırlattıkları için teşekkür edebiliriz.