Fransa’nın Toulouse kentinde Green Gen Technologies isimli start-up, dört yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından keten lifinden biyoçözünür şarap şişesi üretti. “Sıfır Cam” sloganı ile yola çıkan firma için alternatif malzemeden şişe üretme fikri, 2015 Paris’te düzenlenen COP21 İklim değişikliği konferansında filizlenmiş.
Cam şişelere alternatif olarak geliştirilen keten şişelerin ilk hedefi şarap sektöründe yerini almak. Daha sonra ise diğer alkollü içecekler ve kozmetik sektörlerinde yer bulmayı hedefliyor.
Neden Sıfır cam?
Cam şişe, geri dönüştürülebilir bir ürün olsa da üretimi sırasında 1550°C gibi çok yüksek derecelerde ısıtılması daha fazla enerji tüketimi ve karbon salımı demek. Ayrıca, camın ağır bir malzeme olması taşımacılık anlamında daha fazla karbon emisyonuna sebep oluyor.
Neden Keten lifi?
Çünkü karbon negatif: Keten bitkisinin absorbe ettiği karbon, şişe üretilirken salınan karbondan daha fazla.
Hafif: 75 cl lik keten şişenin darası 190gr iken aynı ölçüdeki cam şişelerin ağırlığı 300gr ile 1 kg arasında değişiyor. Daha hafif şişe daha az karbon salımı demek.
Dayanıklı: Keten bitkisinden elde edilen liflerin mukavemeti çok yüksek olduğu için geliştirilen şişe de oldukça dayanıklı, yapılan testlerde şişenin kırılmadığı görülüyor.
Doğal liflerden biri olan keten lifi tekstil sektöründe uzunca bir süredir kullanılmasının yanı sıra otomotiv, havacılık gibi sektörlerde çevreci ve enerji dostu bir malzeme olması sebebi ile son yıllarda giderek daha çok kullanılıyor.
Şişe nasıl üretiliyor?
Keten lifi bir kalıp etrafında dokunduktan sonra çam reçinesi eklenerek ısıtılıyor. Şişenin içindeki sıvı ile keten kompozitin temasını önlemek için iç yüzeyde bir çeşit termoplastik tabaka bulunuyor. Bu tabaka sebebi ile şişe şu anda %91 organik malzemeden oluşuyor. Hedef ise iç yüzeyde bulunan bu tabakayı biyoplastik gibi çözünebilir bir malzeme ile değiştirip 6-18 ay içerisinde %100 biyoçözünür bir şişe elde etmek. Firma, kenevir, bambu ve şeker kamışı gibi bitkisel malzemeler ile testlerine devam ediyor.