En güçlü şiarımızın yaşamak olması gereken günlerden geçiyoruz. Bu arada maalesef, herkesin güçlüğü kendine zor. Garip bir hal ve hâletiruhiye içinde çevremizde olup biten, ekmek parası derdinden, duvarlarla monolog kurmaya kadar değişen haller içerisinde günlerdir düşünüp söyleyecek iyi bir şeyler arıyorum. Dışarıda, “Güneşli Pazartesiler” filminden bir kesit gibi sonbahar uzanıyor. İçeride, La Fontaine misali tatlı tınılar dolaşıyor. O zaman bu tatlı tınıların üreticilerine ulaşıp, biraz uzak bir komşuluk, biraz hoşbeş içine giriyorum. Böylece yazıya yeni bir albümden, Şapkalılar’ın Hayvanlar Alemi’nden bahsetmenin sevinci kalıyor. Bu sevinç, belki biraz içinizi ısıtır diye umarak anlatmaya başlıyorum.
Şapkalılar
Analog fotoğrafçılıktan müzik üretimine kesişen yollarıyla Mehmet Kazım Şavklıyıldız ve Can Tanrıseven, albümlerini dinleyenin beğenilerine sundular.
Dikkat, bu ikili sizi eğlendirebilir.
Ukulele ve gitara eşlik eden cazibeli şarkı sözleri, kasvete yer bırakmayan ve mizaha göz kırpan tarzlarıyla, bir yeni deneyselliğin içinde oldukları duygusunu uyandıran Şapkalılar’ı dinlerseniz farkı hissedeceksiniz. Aynı fabrikadan çıkmış sözler ve ritimlerin uzağında bir yerde olmalarının insana iyi gelen bir yanı var, müziği biraz da bunun için dinlemez miyiz? Cevabı boş verip Şapkalılar’ın albüm sürecini anlatarak devam etmek istiyorum.
Yollarımızın kesiştiği gün, Mandala Stüdyo’da Şapkalılar kayıtlarını tamamlıyordu. Bir albümün üstlerine düşen kısmını halletmenin haklı coşkusu ve heyecanı içindeydiler. Şöyle üstünkörü biraz sohbet ettik. Albümün mix ve mastering işlerini düzenleyen Mandala Stüdyo, Ömer Erciyes, ortaya çıkan bu ilk albümlerinin müjdesini dinleyenle paylaşırken, o tanıştığımız gün bahsettikleri, İzmir’e taşındığımda yaşadığım ilk mahalle olan Aksoy Mahallesi’ne yapılmış şarkıyı dinlemek istedim sonra şarkılar birbirini kovaladı. Umarım sizde de öyle olur.
Yerlilikten Evrenselliğe
Albüm kapaklarından tutun da şarkı sözlerine varana dek albüm tam bir merhaba niteliği taşıyor. İçinden geçtikleri hayata göz kırpıp, gülümserken, Şapkalılar, bir yandan da dinleyenle kendi oluşlarını besleyen şeylere selamlarını paylaşıyor. Albümlerinde, Kafka’nın Gregor Samsa’sı da var, seküler kediler de.. Bu anlamda Can ve Kazım, ilgi çekici, keyifli, yüzü arayışa dönük, söyledikleriyle kendi hikayelerini anlatan yeni çağın ozanları sayılabilirler. Elbette her şey mükemmel değil. Belki böyle olması da ayrı bir güzel.
Buram Buram İzmir
Yolları İnciraltı Kent Orman’ında kesişen ikili, müzik serüvenlerini, mekanlara, bir kaza sonucu yanana dek çarşamba akşamları Kardıçalı Han’ a, ev provalarına, Mandala Stüdyo’ya ve buralardan da kulaklarımıza taşımayı başarıyor. Albümde sadece İzmir yok ama İzmir’i sevenler için harika bir buluşma olacağı aşikar. İlgilileri için sosyal medya ve albüm künyesini paylaşmadan önce sizi Şapkalılar’la baş başa bırakmak istiyorum. Sağlıcakla kalmanız dileklerimle. Umarım keyifle dinlersiniz.
Spotifyhttps://link.tospotify.com/I0Ew6YFPAbb
instagram https://instagram.com/sapkalilarband?igshid=5yzkpd0pm1wp
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCDwPOg6jQHsAY7fjDyyF-_g
Facebookhttps://m.facebook.com/sapkalilarband/
Söz ve Müzik: Şapkalılar
Kayıt – Mix – Mastering : Ömer Erciyes / Ahmet Ozan Murat
Hayvanlar Alemi Vokal Korosu: Tuna Şenbuk, Ömer Erciyes, Ahmet Ozan Murat, Olcay Kankotan, Esra Erciyes, Göktuğ Şit, Tuğyan Oduncu, Necdet Tezcan
Video: Elif Şener
Yapım: Mandala Records
Kapak Fotoğrafı: Burak Yaşar
Kapak Grafik Dizayn: Sefa Kadiroğulları