Hayvanların şimdiye kadar pek çok şekilde, pek çok amaçlar için uzun işkence ve zulümlere maruz bırakıldıkları bir gerçek. Bunlardan birisi de, ki maalesef en yaygın olanlarından, kozmetik sektörü. Peki bu konuda dünya gittikçe haksız zulmü artıyor mu, yoksa yavaş yavaş toparlıyor mu? Merak etmeyin, görünüşe göre bu sefer haberler iyi!
“Hayvanlar üzerinde kozmetik testler yapılmasının hiçbir yararı yoktur” açıklamasıyla artık Yeni Zelanda da İsrail, Hindistan, Brezilya’dan San Paulo ve 28 Avrupa Birliği ülkesinin safına katılmış oldu.
Yeni Zelanda hükümetinin son icraatı, “tamamlanmış kozmetik ürünler ve içerikleri” için hayvanlar üzerinde test yapılmasını yasaklamak oldu. Aslında Yeni Zelanda şimdiye kadar hayvanlar üzerinde zaten test yapmamıştı ancak bu yasayla birlikte bu durumun istikrarı güvenceye alınmış ve ileride yapılma ihtimali daimi olarak engellenmiş olundu.
Hayvan Refahı Değişiklik Tasarısı için yapılan düzeltme Salı günü münazara aşamasını geçti ve önümüzdeki haftalarda kanunun yürürlüğe konması bekleniyor. Temel Sanayiler Bakanı Nathan Guy ise bu sembolik hareketi takdir ettiğini belirtti.
Nathan Guy, yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi:
“Bildiğimize göre, Yeni Zelanda’da daha önce hiç kozmetik sektörü için hayvanlar üzerinde test yapılmadı. Ama bu yeni değişiklik, bu tür deneylerin Yeni Zelanda halkının gözünde kabul edilemez olduğunu ve bu topraklarda da böyle bir şeye asla yer olmadığını gösterecek, bu sayede önemli bir mesaj vermiş olacaktır.“
Yapılan son anketlere göre, Yeni Zelanda’nın hayvan deneylerine pek de olumlu baktığı söylenemez. Yürütülen bir araştırmada ülkedeki yetişkinlerin yüzde 89’unun uygulamaları hiçbir şekilde desteklemediği ortaya çıktı. Cinsi veya türü fark etmeksizin hayvanların çıplak derilerini kimyasallara doğrudan maruz bırakma, gözlerinin içine toksin damlatma gibi yöntemleri de kapsayan kozmetik deneyleri çoğunluk tarafından zalim bir uygulama olarak kabul ediliyor.
Başlangıçta yasa tasarısı, ilaçlar için de hayvan deneylerini yasaklıyordu. Ancak salı günü mecliste özellikle kozmetik sektörü için daraltılmak üzere yeniden düzenlendi. Hayvan hakları savunucuları bu kanunu yine de bir kazanç ve başarı olarak görüyorlar.
Humane Society International’ın kampanya yöneticisi Claire Mansfield, “Yeni Zelanda siyasetçilerinin, kozmetik zulmünü asla kabul etmemek için bu önemli adımı atmalarından ötürü oldukça heyecanlıyız” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda, bu zaferi “hayvan refahı ve vicdanlı tüketiciler için kutlanılacak bir an!” olarak nitelendirdi.
Kaynak: trueactivist.com