Meksika Politeknik Enstitüsü’nde kimyager Sergio Rico Velasco, dünyamızı gittikçe etkisi altına alan kuraklıktan büyük endişe duyuyor. Bu korkutucu olguyla mücadele amacıyla su tasarrufu sağlayan çok özel bir teknik geliştirmiş: Potasyum hidrattan oluşan bir toz ile suyu kurutuyor.
Velasco, bu projesini aslında çok iyi bildiğimiz bir malzemeden, bebek bezlerinde bulunan sıvı emici nişastalı tozdan geliştirmiş. Bez ıslanınca bu toz, çişi emip bezi yeniden kuru hale getiriyor.
Velasco, bu teknikten yola çıkarak bir polimer geliştiriyor. Potasyum hidrattan oluşan bir tür toz. Su ile temas ettiği zaman, aynı bebek bezlerinde olan jöle kıvamındaki taneciklere dönüşüyor. Dışlarını kaplayan katman, taneciklerin bir araya gelecek yeniden sıvı oluşturmasını engelliyor.
Videoda görüldüğü gibi toz iki farklı şekilde kullanıyor. Ya önce toz sulanıp öyle toprağa gömülüyor ya da toz hali toprağa yerleştiriliyor, sonradan toprak sulanıyor.
Toprağa gömüldükten sonra, tanecikler yağmur yağdığı zaman suyu olduğu gibi emiyor. Su depolanmış oluyor. Olası bir kuraklık veya su kaybında bitki, köklerinin yanındaki bu su kaynağından beslenebiliyor. Kuraklık olsa, su bitse bile bitkinin suyu hazır!
Tanecikler ağırlıklarının 500 katı suyu depolayabiliyor. 10 gram “kuru su” 1 litre sıvı su demek. Toprağa serilen polimerin ömrü ise 10 yıl. Bu süre boyunca durmadan, bulduğu suyu emiyor ve bitkileri sürekli olarak besliyor.
“Kuru su”, zehirli değil ve geri dönüşebiliyor. Her türlü sıvı ya da gazı da depolayabildiği için sulama dışında başka şekillerde de kullanılabileceği düşünülüyor.
Velasco, buluşunu Meksika’da kabul ettirmekte çok zorluk çekmiş. Hiçbir kuruluştan destek veya yardım alamayan Velasco, “Solid-Rain” isimli firmasını tüm engellere rağmen kurmayı başarabilmiş. Buluşunu zamanla ABD, Rusya, Hindistan, Avustralya gibi birçok ülkeye pazarlamaya başlamış.
Ayrıca, Meksika devlet kurumlarının yürüttüğü denemeler “Kuru Su’”yu kullanan bitkilerin üç misli ürün verdiğini gösteriyor.