Ana SayfaEkolojiDoğaLatimer'in mikrokozmosu

Latimer’in mikrokozmosu

-

David Latimer’in 1960’da tasarladığı şişenin içerisinde küçük bir ekosistem yaşıyor ve bu süre boyunca sadece 1972’de suladığı bu şişenin kapağını o gün kapatmış. O gün bugündür içerisindeki telgraf çiçekleri yaşamlarını sürdürüyorlar.

Bu küçük bitkiler, yaşamlarının sonuna çok uzaktalar. Tüm bu uzun yıllar boyunca hava, besin ve sularının geri dönüşümünü sağlayarak hayatta kalmayı başarabilmişler. Yaklaşık 38 litrelik bir şişe içerisinde dış dünyaya tamamen kapalı bir şekilde yaşayan bu bitkilerin yaşamlarını hâlâ sürdürebiliyor olmasının en önemli nedenlerinden birisi, belki de içinde yaşayacak minyatür insanları hâlâ “geliştirememiş” olmasıdır.

Dışarıdan aldığı ışıkla gerçekleştirdikleri fotosentezle gerekli enerjiyi biriktiriyorlar. Kendine yeter küçük ekosistemleri, içerisinde fotosentez yaparak ve gerekli besinlerinin dönüşümünü sağlayarak hayatta kalıyor ve dışarıdan tedarik etmeleri gereken tek bir şey var, o da ışık. Fotosentez oksijen oluşturmasının yanında, bitkiler için gerekli olan nemi de sağlıyor. Ortaya çıkan nem şişenin içerisinde birikerek bir nevi yağmur görevi görüyor. Düşen yapraklar da fotosentez için gerekli karbondioksidi oluştururken aynı zamanda çürüyerek bitkiler için gerekli besini de oluşturuyor.

Peki, böyle kendine yeter bir sistem evde nasıl yapılır? Çok az bir çaba ve bakımla kendine yeter bir sistem oluşturmak mümkün.

Öncelikle cam bir kavanoz seçmek gerekiyor. Bu konuda dikkat edilmesi gereken etken, kavanozun ağzının yeterince geniş olması. Böylelikle kullanılacak materyalleri yerleştirmek çok daha kolay olacaktır. Daha sonra kaliteli bir gübre, çakıl taşları ya da büyük kum taşları ve son olarak da bir bitki.

latimerin mikro kosmosuGeniş bir kaşık yardımıyla bir katman taş koyduktan sonra üzerini bitkilerin köklerini salabileceği kadar gübreyle kaplamak gerekiyor. Bundan sonra tek ihtiyacımız olan şey bitkiler. Kavanozun içerisine koyacağınız bitkilerin küçük türlerden seçilmesi ve çok az koyulmasında fayda var. Bitki olarak küçük eğrelti otu türlerini kullanabilirsiniz. Arapsaçı gibi bitkiler de kendine yeter bir sistem oluşturmada başarılı olacaklardır.

Bitkileri yerlerine yerleştirirken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu işlem için ince bir çubuk kullanabilirsiniz. Yerleştirdiğiniz bitkilerin üzerine bir kat daha taş ekleyerek gübrenin altta kalmasıyla mikro kozmosunuzun daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz.

Son olarak sulama işlemini de gerçekleştirdikten sonra kavanozunuz hazır olacaktır. Kavanozun çok fazla suya ihtiyacı olmayacağını unutmadan içine az bir miktar su ekledikten sonra tek yapmanız gereken şey, bitkileriniz için doğru ışık alan bir yer bulmak olacak. Doğru yeri seçme konusunda tek dikkat etmeniz gereken şey ise çok fazla ısınmayan fakat yeterli ışığı alabilecek bir yeri seçmek olacaktır.

Kaynak: Daily Mail

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol