Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıMahkeme 97 katır için "idam" kararı verdi

Mahkeme 97 katır için “idam” kararı verdi

-

Yüksekova’nın Çobanpınar Köyü’nde 97 katır askerler tarafından el konuldu. Hakkari Yüksekova 1. Asliye Mahkemesi de “Orijini belli olmayan ülkemiz, morfolojik özelliklerini taşımayan katırların insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu” iddiasıyla itlaf kararı verdi.

Hakkari Yüksekova 3’üncü Piyade Tümen Komutanlığı’na bağlı birlikler, 9 Kasım 2014 tarihinde İran sınırında bulunan Çobanpınar köyüne yaptığı operasyonda mazot kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla 97 katıra el koymuştu. Yediemine teslim edilen 97 katırın katledilmesi için açılan dava sonuçlandı. Yüksekova 1. Asliye Mahkemesi’nce açılan davanın sonucunda, “Orijini belli olmayan ülkemiz morfolojik özelliklerini taşımayan, insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu, bu yolla egzotik karakterdeki hayvan hastalıklarının ülkemize girebildiği ve hayvanlar arasında yayılarak büyük kayıplara neden olabileceği bu nedenle hayvanların kaçakçılık döngüsü içine girmeden kaçakçılar tarafından yük hayvanı olarak ve kaçakçılık zannı ile yakalanan tek tırnaklı hayvanların derhal itlaf ve imha edilmesi uygun görülmüştür” kararına varıldı.

Yüksekova Katır

Mahkeme kararının, Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gönderilmesiyle, hayvanların imha edilmesi için Esendere Gümrük Müdürlüğü’ne yazı yazıldığı öğrenildi. Ancak sene başında bölgede yağan yoğun kar ve tipi nedeniyle 97 katırın engellerden kurtularak sınırı geçtikleri, sınırın mayınlı olması ve İran askerleri tarafından engellendikleri için kimsenin katırların peşinden gidemedikleri belirtildi.

“Hayvanlar sağlıklıydı”

97 katırın imha kararına tepki gösteren Çobanpınar Köyü Muhtarı Perviz Beşer, “Bu hayvanların tamamı sağlıklıydı. Hayvanların imha edilmesini doğru bulmuyorum. Öte yandan 75 günden beri hayvanlar yediemin olarak bana teslim edildi, ortalama hayvanların günlük gideri 300 TL olmasına rağmen bu masraflar bana verilmemiştir. Konu hakkında yediemin olarak dava açacağımı da belirteyim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DİHA

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol