Ana SayfaYeşilVeganlıkMemphis Meat laboratuvarda ilk kez tavuk eti üretti

Memphis Meat laboratuvarda ilk kez tavuk eti üretti

-

Tadı ve görüntüsü normal kızarmış tavuk eti gibi, tek bir farkla; bu tavuk etinin üretimi sırasında hiçbir tavuk zarar görmedi.

Et çoğu insan için temel bir besindir. Kişi ekonomik durumu arttıkça daha fazla et tüketmeye meyilli bir hale gelmektedir. İnsanlar etteki kompleks besinlerden faydalanabilirler, ancak gezegen bu durumdan pek bir fayda sağlamıyor.

Hayvanlar serbest olarak dağılmış şekilde yetiştirildiklerinde çok fazla alan kaplarlar. Yakın bölgelere dağılmış halde yetiştirilmeleri ise hem onlar için bir zulümdür hem de hastalıklara yakalanma eğilimleri artar. Bu yetiştirilen hayvanlar tarafından su kaynaklarını kirleten, sera gazı emisyonlarının tahmini yüzde 15’inden sorumlu devasa gübreler üretilmektedir.

Tahıl mahsulünün üçte biri belirli miktarda et üretmek için hayvan yetiştiriciliğinde kullanılıyor. Bu tahıl ya da arazilerin çok daha fazla insanı beslemek için kullanılabileceği düşünüldüğü zaman tüm bu sistemin verimsiz olduğu sonucuna varabiliriz.

Et tüketiminin etik ve çevresel etkileri konusundaki endişelerine rağmen bazı et tüketicileri veganizme ya da vejetaryenliğe geçiş yapmak istemiyorlar. “Temiz et”e geçiş girişimleri başlıyor, yenilikçi ve çığır açan bazı firmalar hayvanlara zarar vermeyen, hatta tat ve dokusunun aynını yakalamaya çalışmak dışında hayvanlarla hiç bir ilgisi olmayan, laboratuvar yapımı et üretmeye çalışıyorlar.

Böyle bir şirket olan Memphis Meat, insan tüketimi için ilk kümes hayvanı etini yetiştirdiğini açıkladı. 14 Mart’ta San Francisco’da bir etkinlikte biyoteknolojik yöntemlerle ortaya çıkarılan bu tavuk ve ördek etleri servise sunuldu. Etler büyük beğeniyle karşılandı ve deneyen herkes bir kere daha yiyebileceğini belirtti. Panelenerek ve kızartılarak servis edilen tavuk dilimlerini tadanlar bir göğüs etinden daha süngerimsi bir kıvamda olduklarını söylediler.

Memphis Meat şirketi hayvanları beslemeye, çiftleştirip üretmeye veya katletmeye ihtiyaç duymadan, direkt olarak hayvan hücrelerinden et üretme yöntemleri geliştiriyor. Maliyeti hâlâ fahiş miktarlarda olsa da – bir libre (0.4536 kg) tavuk etinin maliyeti 9,000 ABD doları – şirketin önceki yıl kültive ederek yetiştirdiği köfte maliyetinin yarısı kadar. Memphis Meat, 2021 yılına kadar süpermarketlerde kendi ürettikleri tavukları normal süpermarket tavuğuna yakın bir fiyatta satmayı hedefliyor.

Memphis Meat’in kurucu ortağı ve CEO’su Uma Valeti, bir basın açıklamasıyla kümes hayvanlarının önemini ve laboratuvar ortamındaki muadillerinin dünyayı neden değiştirebileceklerini şu şekilde açıklıyor:

Etin hem lezzetli hem de ekonomik ve sürdürülebilir olması için daha iyi bir şekilde et üretmeyi hedeflemekteyiz. Bunun insanlık adına önemli bir teknolojik sıçrama olduğuna inanıyoruz. Bu olağanüstü iş fırsatı sayesinde hem zamanımızın en acil sürdürülebilirlik noktalarına katkıda bulunuyoruz hem de küresel bir endüstriyi dönüştürmüş oluyoruz.

Tavuk, Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 90 milyar dolarlık bir pazarı temsil ediyor. Yani kişi başına 90,9 pound (412 kg) düşüyor, bu miktar neredeyse domuz ve sığır etinin bir arada tüketilmesiyle eşdeğer. Çin’de ise her yıl altı milyar poundluk (2.7 milyar kg) ördek tüketiliyor, kişi başı 4.5 libre. Memphis etlerinin sahalarda yer alması biraz uzun süreceğe benziyor, o yüzden et üreticileri ve mezbaha sahipleri henüz terlemeye başlamadı. Bununla beraber, Et devi Tyson havadaki bu değişimi fark etmiş olacak ki laboratuvarda yetiştirilen ete yapılan araştırmaları desteklemek için Aralık ayında 150 milyon dolarlık bir girişim fonu başlattı.

İngilizce altyazı seçeneği ile izleyebilirsiniz:

Kaynak: Tree Hugger

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

What is Vegan tattoo? Vegan tattoo artist explains

Nowadays especially vegans hesitate about having tattoos that may contain animal derived products. In that case, there are some confusion about it. Due to explain...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Pelin Güloğlu
Pelin Güloğlu
27.04.1995- Mersin Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanısıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an diyetisyenlik, belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol