Prof. Dr. Selçuk Şirin’in bir davranışı değiştirmek üzerine yaptığı çağrı ile Türkiye’nin farklı yerlerinden birçok kişi kolları sıvadı, eldivenleri takıp çöp toplamaya başladı. #milliçöpmeselesi kampanya adıyla etkisi artarak yayılan çağrıya İzmir’in Bergama ilçesi de kayıtsız kalmadı. Güzel İşler Derneği Bergama Temsilciliği’nin düzenlediği ve Bergama Belediyesi’nin destek verdiği etkinlikte farklı grup ve dernekler bir araya gelerek daha temiz bir Türkiye için bir adım attı.
8 Eylül’de tarihi Kızıl Avlu önünde toplanan grup bir saat boyunca belirlenen bölgedeki çöpleri topladı.Güzel İşler Derneği Başkanı Sercan Duygan etkinlik konuşmasında, Selçuk Şirin’in çağrısı için, ‘Milli çöp meselesi sadece bir atık toplama olarak görülmemeli. Bu, kapımızın önündeki, hayatımızın içindeki, kendi alanımızdaki bir şeylere kendimizin dokunması ile ilgili bir çalışma’ dedi. Sivil toplum kuruluşlarının bir yerel kentte birleşmesinin önemine vurgu yapan Duygan ‘Biz bu kentte bir arada yaşıyoruz ve birbirimiz ile olan etkileşimlere imkan vermemiz gerekiyor, umuyorum bu etkinlik buna da aracı olur’ ifadelerini kullandı.
Aralarında Eğitim Sen, Eğitim İş, Öğrenci Veli Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Aktif Bisikletçiler, Bisikletliler derneklerinin Bergama temsilcilikleri ve Bergama Güven Gençlik ve Spor Derneği’nin bulunduğu topluluk Bergama Belediyesi’nin temin ettiği eldiven, maske ve çöp poşetlerini kullanarak örnek bir davranış sergiledi.
Evlerimiz temizken sokaklar neden kirli?
Hürriyet yazısında sorunun kültür ya da eğitim olmadığına dikkat çeken Selçuk Şirin, ‘Türkiye evini barkını en temiz tutan ülkelerden biri. Öyle olduğu için mikrobik hastalıklar bizde kendi gelir grubumuzdaki ülkelere göre çok düşük. Onlarca ülkeyi gezmiş biri olarak ben de şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Türkiye’deki kadar temiz ev ortamı olan çok az ülke gördüm. O halde sorun kültür ya da bilgi sorunu değil. İstesek, ülkemizin her karış toprağını evimizin içi gibi tertemiz yapabiliriz’ ifadelerini kullandı.
Şirin, evler bu kadar temiz olurken ülkenin sokaklarının bu kadar pis olmasını evimizin dışında olup biteni kendi derdimiz saymamamıza bağladı. Her şeyi devletten bekleyerek çözüme ulaşamayacağımızı belirtti ve sorumluluğun hepimize düştüğüne dikkat çekti.
Geri dönüşüme gereken önem verilmiyor
Sokaklarda yerlerde gördüğümüz çöplerin neredeyse hepsinin geri dönüştürülebilir olması, geri dönüşüm konusunda da oldukça geride olduğumuzu ortaya koyuyor.
Belediyelerin geri dönüşüm kutularına önem verdiği noktalar olduğunu göz ardı edemeyiz fakat yeterli olduğu da söylenemez. Geri dönüşüm kutuları koymak tek başına işe yaramaz, onu doğru kullanacak bilince sahip bir topluluk da gerekiyor. Milli çöp meselesi bu konudaki farkındalığımızı arttırmak ve ülkemizi temizlemek için etkili bir adım.