Peki neden basit bir salyangoz, bilim dünyasının böylesine dikkatini çekti?
Kabuğundaki spiral diğer salyangozlardan farklı olarak saat yönünün aksine dönen ve yaşadığı “trajik aşk üçgeni” ile gündeme gelen Jeremy, 2 yaşında hayatını kaybetti. ancak bilim dünyasının yakından ilgilendiği Jeremy’nin arkasında yavru bıraktığı açıklandı.
Kabuğundaki spiral yapı diğer salyangozlardan çok daha farklı. normalde saat yönüne dönen kabukların aksine kendisi tam tersi yöne dönen bir kabuk yapısına sahip. Milyonda bir olarak nitelendirilebilecek bu farklılık sebebiyle bilim insanları aynı farklılığa sahip bir eş arayışına girmişler salyangoz Jeremy için. Çift cinsiyetli salyangozlar hem dişi hem erkek üreme organına sahipken bu bile işi kolaylaştırmamış ve koskoca bilim dünyası sadece 2 tane eş adayı bulabilmişler Jeremy için.
İşte asıl dram burada başlıyor 🙂
Jeremy için ayarlanan bu iki salyangoz Jeremy’ye sırtını dönmüş ve kendileri çiftleşmiş 🙁 Koca yürekli Jeremy ise ebeveynlik duygularına yenik düşmüş ve bu çiftin çocuklarına kendisi bakmış 🙁
Hâl böyleyken haziran ayında talihsiz salyangoz Jeremy için bir eş adayı daha bulunmuş ve çiftleşmiş. Buna rağmen yavrulayamayan jeremy, bilim insanları için tam bir hayal kırıklığı olacakken ölümünden kısa bir süre önce yumurtaları çatlıyor ve yavruları ortaya çıkıyor.
Peki bilim dünyası solak bir salyangozun yavrularının peşine neden böylesine düştü?
Farklı bir spiral yapıya sahip olan bu salyangoza bu durumu hangi genin veya genlerin sebep olduğunu bulmak ve spiralin yönünün vücudun sağ ve sol yarısıyla ilişkisi olduğunu bulmak açısından oldukça önemli. Buradan insan vücudunun ve beyninin sağ ve sol yarısına dair bilinmeyen noktaları aydınlatabileceğine inanılıyor.
Kaynak: tr.sputniknews.com