Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeMucizevi zeytinin mitolojik hikâyesi ve tarihi

Mucizevi zeytinin mitolojik hikâyesi ve tarihi

-

Eminim çoğumuzun gözüne takılmıştır organik zeytin, şık şişeler içindeki hediyelik zeytinyağları veya zeytinli yaşlanmayı engelleyen kremler… Tarihe tanıklık etmiş bu yüce ağacın, zeytinin hikâyesinden bahsedeceğim sizlere.

Zeytin ağacının insanlık tarihindeki yerini kavrayabilmek için 40 bin yıl öncesine kadar uzanmak gerekiyor. Zeytin ağacına ilişkin elimizdeki en kayda değer veri, Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalarda elde edilmiştir. Bu çalışmalarda 40 bin yıllık zeytin yaprağı fosillerine ulaşılmıştır. Aynı zamanda Kuzey Afrika’nın Sahra Bölgesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda da MÖ 12 bin yıllarına ait zeytin ağacı bulgularına rastlanmıştır. Fakat bu bulgulara ulaşılmasına rağmen ilk zeytin hasadının ne zaman yapıldığı hâlâ cevapsız bir soru olarak kalmıştır.

Bilim, zeytin ağacının tam olarak ne zaman ve nerede oluştuğuna dair bir açıklama getiremese de mitoloji buna kendince şöyle bir açıklık getirmiştir.

Seramikten sanatı ile zeytin ağacının tasfiri.
Seramik sanatı ile zeytin ağacının tasviri.

Antik Yunan’da tanrıların başı Zeus, insanlığa en değerli armağanı veren tanrı ya da tanrıçanın yeni kurulan şehrin hükümdarı olacağını vaat etmiştir. Bu haberi duyan deniz tanrısı Poseidon ve bilgelik tanrıçası Athena büyük bir mücadeleye girerler. Poseidon, insanları keşfedilmemiş, uzak diyarlara götürecek olan görkemli “Atı”; Athena ise insanlığa yüz yıllar boyunca bereket ve yaşam kaynağı olacak olan “Zeytin Ağacı”nı yaratır. İnsanların huzuruna sunulan bu armağanlardan ancak bir tanesi daha değerliydi ve şehir Zeytin’in gerçekten bir bereket kaynağı olduğunu kabul etmiştir. Bunun üzerine Athena’nın onuruna yeni kurulan şehre “Atina” ismi verilmiştir. Yani aslında bizim bugün hayatımızın neredeyse her yerinde kullandığımız zeytin yeryüzüne bir armağan olarak gönderilmişti.

Girit Adası'nda bulunan dünyanın en yaşlı zeytin ağacı. Ağacın yaşı tam olarak hesaplanamıyor; fakat yaşının 2000 ila 4000 arasında olduğu düşünülüyor.
Girit Adası’nda bulunan dünyanın en yaşlı zeytin ağacı. Ağacın yaşı tam olarak hesaplanamıyor; fakat yaşının 2 bin ila 4 bin arasında olduğu düşünülüyor.

Zeytin, hava kirliliğinden de koruyor

Zeytin o kadar marifetli bir meyve ki, bize aynı zamanda şifa kaynağı da oluyor. En baş sırada kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkilemesiyle bilinir. Hayvansal yağlar yerine zeytinyağı gibi doymamış yağları tüketmek kalp hastalıkları olanların yanı sıra normal bireylerin de daha sağlıklı olmasına katkı sağlar. Aynı zamanda kanser önleyicidir, günümüzde kanser vakalarının artmasının başlıca sebebi beslenme alışkanlıklarımızdır. Zeytin bu konuda bize önemli bir alternatif çözüm olabilir.

Zeytinin en ilginç yanlarından biri ise hava kirliliğinden koruyor olması. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar olarak hava kirliliğinden oldukça şikayetçiyiz ve her konuda olduğu gibi, doğa bize bu konuda da meyvesini sunuyor. Eğer günde bir çay kaşığı kadar zeytinyağı tüketilirse bireyin kan dolaşımı dengeleniyor ve bunun sonucunda hava kirliliğinden korunmuş oluyor. Tabii unutmamak lazım, zeytin doğal bir yaşlanma karşıtıdır.

Zeytinyagi

Tomarlarca paralar akıtılan yaşlanma karşıtı kremler yerine kesinlikle alternatif ve doğal bir çözüm olan zeytin tercih edilebilir. Kozmetik kremlerinin pek çoğunun hayvanlar üzerinde test edilerek geliştirildiğini unutmayın. Bu sebeple, gençleşeyim derken bir canı soldurmayın…

Kaynak: Terramedi, Natural News

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

AKP’li yıllarda çocuk I: Eğitim sistemi bile yorgun

21 yıllık AKP iktidarının bugüne bıraktığı yıkıntılar saymakla bitmeyecek kadar çok. Bu yıkıntılar içerisinde eğitim ve çocuklara dair olanlar ise bir hayli fazla. 21 yılda eğitim...
Ecem Kavrak
Ecem Kavrak
Her gün Ankara'nın beton denizinde boğulan, biraz olsun yeşil görünce içinde çiçekler açan doğa aşığı. Yeni yerler görmek onun için heyecan vericidir. Kültür & sanat, tarih ve felsefe gibi konulara da oldukça ilgilidir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol