Ana SayfaEkolojiDoğaMuş "orman" kaybediyor!

Muş “orman” kaybediyor!

-

Muş’un merkezine bağlı köylerinde kontrolsüz şekilde yapılan kaçak ağaç kesimleri ormanları yok olmanın eşiğine getirdi. TEMA Vakfı Muş Temsilcisi ‘orman köylerinde ormandan eser kalmadığını’ belirtti.

TEMA Vakfı Muş Temsilcisi İhsan Aytemiş, Muş Merkez’e bağlı 358 köyünden 93 tanesinin resmi olarak orman köyü olduğunun tescillenmiş olmasına rağmen; yarısından fazlasında ormandan eser kalmadığını söyledi. Aytemiş, gerekli gereksiz binlerce ağacın kesildiğini ve herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Orman köylerindeki ‘orman krizi’nin bilinçsiz ve kaçak ağaç kesimlerinden kaynaklandığını belirten Aytemiş, devletin gerekli kontrol mekanizmalarını oluşturmaması sonucunda ormanların yok olduğuna işaret etti. Zamanında alınmayan önlemler ve birçok köyde sürdürülen bilinçsiz kesim nedeniyle ormanların yok olduğunu vurgulayan Aytemiş, “Ne yazık ki şimdi, bu orman köylerindeki ormanlardan eser kalmadı. Orman tahribatları, genellikle köylüler tarafından ve özellikle kış aylarında yapılıyor. Bu durum ciddi anlamda geleceğimizi tehdit ediyor. Bu konuda hem yurttaşlar hem devlet duyarsız. Kesilen ağaçların yerine yenisi dikilmediği gibi, kesilen ve tahrip edilen ağaçların kökleri bile çıkarılmıyor. Ne yazık ki şimdi bu orman köylerindeki ormanlardan eser kalmadı” dedi.

Aytemiş, ağaç katliamı sonucunda kenttin doğal dengesinin bozulduğuna ve bunun birçok olumsuz sonucu olduğunu açıklayarak sorumluluğun devletle birlikte yurttaşların da görevi olduğunu, fakat her ikisinin de konuya duyarsız olduğunu söyledi. Aytemiş; “Aldığımız duyumlara göre özellikle merkeze bağlı bazı köylerde ağaç kesimleri yapılmakta ve insanlarımız duyarsız kalmaktadır. Lütfen bu konuda yetkililerden çok köylerdeki vatandaşlarımızın ormana zarar verenlere geçit vermemelerini istiyoruz. Bu durumlarda acilen yetkili kurumlara ihbarların yapılmasını istiyoruz. Bu toplumsal bir sorumluluktur. Lütfen geleceğimizi karartmayalım” diyerek vatandaşları uyardı.

“Ekolojik dengenin bozulması insan sağlığını olumsuz etkiliyor”

Ekolojik dengenin bozulmasının insan sağlığındaki olumsuz etkilerini anlatan Aytemiş şöyle konuştu: “Bu durumun yarattığı çevre kirliliği, toprakların kirlenmesine neden oluyor. Böylelikle yeraltındaki sular da etkileniyor. Bunların, kalıcı ve bazen de ölümcül hastalıklara sebep olduğunu gördük. Bunun yarattığı hava kirliği, insan yaşamını kötü etkiliyor.

Ormanların, bilinçsiz kesimin yanı sıra bir de otlak alan olarak kullanılması sonucunda yok edildiğini ifade eden Aytemiş, bunun özellikle filiz halindeki ağaçların yeşermesini engellediğini hatırlatarak, duyarlılık çağrısında bulundu.

”1 Milyar 400 ton toprağı erozyon ile kaybediyoruz”

Her yıl Muş’ta tonlarca toprak kaybının olduğunu ifade eden Aytemiş, “Murat nehri Fırat ile birleşince yılda 108 milyon ton toprak taşımaktadır. Yeşil ırmak ise yılda 55 milyon ton toprak taşıyor. Kısaca her yıl 20 tonluk, 70 milyon kamyon dolusu, diğer bir ifade ile 500 milyon tonu tarım alanlarından olmak üzere 1 milyar 400 milyon ton toprağımızı erozyonla kaybediyoruz” dedi.

Bilinçsiz ve kontrolsüz mera otlatmaları ile bitki örtüsünün adeta bitirildiğini vurgulayan Aytemiş, “Bir taraftan ormanlar, yeşil bitki örtüsü ve doğa varlıkları yok olurken, diğer taraftan da hızla artan nüfus, çarpık kentleşme, teknik önlemler almayan sanayileşme, kimyasal madde üretimi ve kimyasal maddenin belki de dozajını aşarak birçok yerde kullanımı, derken adeta çölleşmeye doğru gitmekteyiz. Bunların sonucunda enerji, oksijen yani temiz hava yok olmaya yüz tuttuğu gibi, insanların tüketim anlayışının kötüye gitmesiyle sera gazları atmosfere salınarak küresel ısınmaya neden olmuştur. Bunların sonucunda enerji, oksijen yani temiz hava yok olmaya yüz tuttuğu gibi, insanların tüketim anlayışının kötüye gitmesiyle sera gazları atmosfere salınarak küresel ısınmaya neden olmuştur. Küresel ısınmayla küresel iklim değişiklikleri meydana gelmiştir. Tüm bu bilimsel bilgilere göre önlem alınmadığı takdirde Türkiye 30 yıl sonra çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bütün bu tahribatkâr ve gaddar olan zihniyetin sonucu kaybolan geleceğimizi kurtarmak için geç kalmış sayılmayız. Yapılacak daha çok şey var” şeklinde konuştu.

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol