Amerikan İslamofobisi’nin krize dönüşüp dönüşmeyeceği herkes için hâlâ merak konusuyken gelen haber, bu bilgiyi doğrular nitelikte: Filistin asıllı Amerikan vatandaşı Müslüman Sireen Hashem, bir lisede tarih öğretmeni. Sınıfında İslamiyet’ten bahsetmesinden dolayı okuldan uzaklaştırıldıktan sonra New Jersey’deki Hunterdon Central Lisesi’ndeki görevine son verildi.
Bu da yetmezmiş gibi Hashem ve avukatının ifadesine göre kovulma olayından kısa bir süre sonra Hashem’in kapısına FBI da dayandı. FBI, Hashem’in haziran ayında okul aile birliğine eğer sözleşmesini yenilemezlerse üzüleceklerini söylediğini araştırdıklarını belirtti.
Hashem’in bariz suçu diğer meslektaşları gibi sınıfında aynı öğretim materyallerini kullanmak mı? Hashem, öğrencilerine Müslüman olmayan diğer öğretmenler tarafından kullanıldığında bariz bir suç olarak görülmeyen Nobel Barış ödüllü Malala Yousafzai’nin videosunu izletmişti.
Ayrıca Usama Bin Ladin’e kısaca değinen bir yazıyı da sınıfında kullandı. İtiraz davasında okunan her iki durum, Müslüman olmayan öğretmenler tarafından kabul edilebilir bulundu. Dava’da, Hashem’e güncel olayları öğrencilerine Arap, Filistinli ve Müslüman olmayan meslektaşları gibi eşit mesafede öğretemediği söylendi.
Feministing‘te bu haberi yazan Reina Gattuso; Donald Trump dönemindeki ırkçılığın, “biz” olgusunun aksine tamamen cahil insanları kapsamayıp prestijli üniversitelerden tutun da birçok yere kadar yayıldığını ifade ediyor.
Hashem’in kovulma olayı Birleşik Devletteki en zengin altıncı eyalet olan New Jersey’e bağlı Hunterdon’da gerçekleşti. 2010 nüfus sayımına göre, ilçenin neredeyse tamamı yüzde 91’lik oranı beyaz ırktan oluşuyor. Gattuso aynı zamanda, Hunterdon bölgesinin, Trump’ın zengin liberal fantezilerinden oluşan orta Amerikalı işçi sınıfından ziyade markette birbirlerine gülümseyen üniversite mezunu beyaz insanların dolu bir yer olduğunun altını çizerek, bu olaya şaşırmadığını dile getiriyor.
Dava hâlâ devam ederken Hashem’in eski ve yeni bir grup öğrencisi sosyal medya aracılığıyla desteklerini iletiyorlar. Aynı şekilde #FightForHashem hashtag’iyle sizler de katılabilirsiniz.
Başlık Çizimi: Vice