NASA’nın Mars Keşif Uydusu (MRO), Mars’ta aralıklı olarak sıvı su akışı bulunduğunu kanıtladı.
Spektrometreler* kullanılarak elde edilen görüntülerde, Kırmızı Gezegen’de hidratlı minerallere rastlandı. Yüzeydeki koyu şeritlerin ise suyun zaman zaman çekilerek akmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ilık hava koşullarında yüzeydeki eğimlerden akan su, şeritlerin daha koyu görünmesini sağlarken daha soğuk havalarda renklerinin solduğu da tespit edildi. Bu şeritler, sıcaklığın 23 dereceden düşük olduğu yerlerde gözlemlenebiliyor.
“Mars’taki arayışımız suyu bulmak üzerineydi, şimdi ise uzun süreli tahminlerimizi doğrulayan kanıtlar mevcut. Bu mühim bir gelişme, Mars yüzeyinde –yüksek tuz oranına sahip olsa da- su akışı olduğunu doğrulamış bulunuyoruz.”
Araştırmacılara göre, eğimli yüzeylerde görülen hidratlı tuzlar sıvı suyun donma noktasını düşürüyor olabilir, yüzeydeki koyu alanların da yeraltından akan suyun yüzeye çıkışıyla oluşmuş olabileceği tahmin ediliyor.
Suyun varlığı Mars’taki canlılığa dair neler söylüyor?
Londra Imperial Koleji’nden fizik uzmanı Simon Foster, yüzeydeki sıvı su akışının gezegendeki yaşama dair soruları da beraberinde getirdiğini belirtiyor: “Mikrobik yaşam, yeraltında da var olabilir. Bu teoriyi destekleyen araştırmalar, gezegende yaşayan mikropların varlığını kanıtlayabilir.”
Sıvı suyu geliştirebilecek herhangi bir organizma varsa, yüzeydeki kısa süreli yoğunlaşmadan çok yeraltı su birikintilerinde yaşama şansı bulabilir. Bu konudaki araştırmalar henüz tamamlanmadığından Dünya’dakine benzer organizmaların varlığından söz edilemiyor.
Tüm teorilere rağmen, Mars’taki su, astronotlar için büyük önem taşıyor, bu Dünya’dan taşınacak daha az kaynak demek. Aynı zamanda uzaktan kontrol edilen makineler yerine, astronotların tuzlu suda yapacağı araştırmalarla çok daha doğru sonuçlar elde edebilir.
Spektrometre: Işığın özelliklerini ölçerek materyalleri belirlemek amacıyla kullanılan bir araç.
Kaynak: NASA