Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıOrman Bakanlığı'nın "av turizmi" ilk defa yargıda

Orman Bakanlığı’nın “av turizmi” ilk defa yargıda

-

Popülasyon kontrolü adı altında gerçekleştirilecek hayvan cinayetleri ile ilgili kotanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca verilmesinin ardından Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) konuyu Lahey’de bulunan Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’a taşıdı. 

Bakanlık 1 Mayıs-15 Aralık tarihleri arasında 15 ayı, 109 yaban keçisi ve daha birçok yabani hayvan türünün avlanmasına izin vermişti. Bu hayvanların bir kısmı avlandı. Fakat Kastamonu’daki ayılar av turizmi kapsamında Ekim ayında 50 bin karşılığında katledilecek. Onları kurtarmak hâlâ mümkün!

Boz ayı 234

Türkiye ilk defa av turizminden dolayı yargıda!

HAKİM Koordinatörü Veteriner Teknikeri Burak Özgüner, Bakanlığın ‘av turizmi’ adı altında ihale açmasını ‘cinayetin para ile satılır hali’ olarak değerlendiriyoruz. Avcılığın tüm Türkiye’de ve dünyada yasaklanması gerekiyor. Doğaya tamamen yabancı olan ve ‘popülasyon kontrolü’ iddiasıyla yapılan bu cinayetler kabul edilemez, tamamen bir insanlık suçu dedi ve Türkiye’de bir ilk olarak “av turizmi”ni yargıya taşıdıklarını belirtti. Ayrıca bu durum Türkiye’de bir ilk. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre hayvan öldürmek yasak olsa da avlanmak bir şekilde kalıbına uyduruluyor. Bu nedenle açılan davalar da sonuçsuz kalıyor. Ancak yaklaşık iki ay önce Lahey’de kurulan Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’nun faaliyetleri ile gidişat değişebilir. 

Ayı Avı 33

Kastamonu Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Yalçın Uyanık’ın basına yansıyan “ayıları hasat etme” fikrini de değerlendiren Özgüner, “Bakanlığın Türkiye faunasını belirleyecek, tür sayımı yapacak kalifiye personeli dahi yokken şube müdürünün bu tür talihsiz bir açıklama yapması kabul edilebilir değil. Neyin hasatından bahsediyor müdür, ekin mi hasat ediliyor? Ne bu talihsiz açıklamayı, ne de Bakanlığın bu doğa düşmanı uygulamasını kabul ediyoruz. Av rehberi denilen kişi, ihaleyi kazanan şirketçe görevlendirilen şahıstan başka bir kimse değil. İnsanları kandırmasınlar, Bakanlığı samimiyete davet ediyoruz” şeklinde konuştu. 

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol