Ana SayfaYaşamDünya KültürleriPakistan’ın süslü kamyonları: Şıngırdayan sanat

Pakistan’ın süslü kamyonları: Şıngırdayan sanat

-

Pakistan denilince akla gelenlerden biri süslü kamyonlardır. Rengârenk kamyon geleneğinin merkez üssü, Pakistan’ın Karaçi liman kenti. Şıngırdayan sanat geleneğine göre kamyonlar rengârenk duvar resimlerinden tarihi veya sembolik şekillere kadar her türlü süslemeyle doluyor.

1920 yıllarından bu yana ortaya çıkan kamyon süsleme sanatı ülkede “şıngırdayan sanat” olarak adlandırılıyor. İlk olarak Birinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere otomobil üreticisi VauxhallMotors tarafından getirilerek günümüze kadar ulaşan klasik kamyonlar Pakistan kültürünün önemli bir parçası oldu.

Karaçi Üniversitesi profesörü ve birkaç yıldır kamyon sanatı ile ilgili çalışmalar yapan sanatçı DurriyaKazi, bu çok eski yıllara dayanan uygulamanın İslam dininin mistik yanı olan Sufizm ile bağlantılı olduğuna inanıyor. Kazi, kamyon dekorasyonunun “dini hak” elde etmek için bir yol olduğunu söylüyor. Diğer bir deyişle, süslenen kamyonlar takdir kazanıyor. Tabiri caizse, kamyonun sahibi, kamyonun yolda bozulmaması için aracını bu şekilde sigortalamış oluyor.

Fotoğraflara bakıldığında, kamyon sahiplerinin bu sevimli yolculuğa ne kadar çok para ödediklerini anlamak çok zor olmasa gerek. Bu süslü kamyonları belki de seyyar sanat tesisi olarak tanımlayabiliriz.

Geçmişten günümüze, şıngırdayan kamyonlarda, özellikle aracın arkasındaki dekorlarda, bazı değişiklikler söz konusu. Profesör Kazi, eskiden kamyon arkalarının çoğunlukla siyasi figürlerle süslendiğinden söz ediyor. Şimdi ise bundan ziyade araçların arkasında yaygın olarak şarkıcı ya da aile üyelerinin resimleri görülüyor.

Kimilerinin söylediğine göre, Japonya’nın “Dekotora” kamyonları, yeni bir kamyon süsleme furyası olarak 1975 yılında şıngırdayan sanattan esinlenerek ortaya çıkmış. Bana kalırsa, ultraviyole ışıklar, neon ve parlak motiflerle süslenmiş Dekotora kamyonları, üzerinde ayrıca konuşulması gereken apayrı bir konu.

Kaynak: Dangerous Minds 

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...

Viyana kafeleri ve Osmanlı’dan Viyana’ya giden kahve

Temmuz ayında kendimize bir güzellik yaptık. Bu güzelliğin içinde kısa bir Viyana gezisi de vardı. Gideceğimiz yerlere dair bilgi edinmek için web sayfalarında gezinirken Viyana...
Gözde İyibozkurt
Gözde İyibozkurt
İstanbul’da yaşamaktadır. Çevre Mühendisliği mesleğinden ‘çevre’ kavramını cımbızla çekip kendine mesken edinmiştir. Sürdürülebilir yaşama meraklı, doğal kalabilen her şeyden umutludur. Edebiyat ve müzik sever, okunacak, dinlenecek, keşfedilecek şeylerin varlığı onu hayata bağlar.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol