Hayatta sürekli görüyoruz onları, bazen çok uzaklarda bazen de üstümüzü tamamen kaplamış vaziyette izliyoruz. Hâl ve hareketleri birçok besteye konu olmuş, kimilerine göre hüznü kimilerine göre duygusallığı hissettirmekteler.
Fakat, bulutlar bizlere görsel şölen sunmaktadırlar. Uçakta, evde, bahçede veya bir tepeden baktığımızda koca pamukçuklara benzerler ve sürekli farklı şekillere bürünürler. Bulutlar bazı toplumların inançlarında bile bir değer olmuştur. Kimileri inancında yer verirken kimileri de onları izleyerek yaşamlarını şekillendirler. Özellikle şehir dışı yaşamda halkın onlar hakkında tecrübeleri vardır. Bir denizci veya bir çoban bulutlara bakarak yapacağı işi yönlendirebilir.
Bulutların yaşamın rutin döngüsünü sağlamada önemli işlevleri vardır. Bu su dolu pamukçuklar, birçok yerin nemini alarak yolları üzerinde ihtiyacı olan canlılara ulaştırırlar. Hayvanlar bir şekilde suyunu temin edebilir belki ama bitkiler için durum farklı, onlar yağmurlara muhtaçtırlar. Bulutlar yağmurlar ile direkt ilişkili iken herkesin gözlemine dayalı bilgileri vardır ama yanlış bilinenler de bulunmaktadır. Mesela; bir bölgede ormanın olmasından dolayı yağmur yağması değil, yağmur olduğu için orman varlığı doğru iken yağmurların temizleme işinden ziyade havadaki asılı mikroorganizmaları yere indirerek enfeksiyon olasılığını arttırması söz konusudur.
Bu ihtişamlı bulutlar nasıl oluşmaktadır?
Öncelikle yeryüzündeki sulardan buharlaşan ve gözle görülmeyen su buharı bir termale karışarak yükselir. Yükseklerde sıcaklığın biraz daha düşmesiyle yoğuşur ve gözle görülebilir su damlacıkları haline gelir ki bu da bulutlardır. Havada yükselmeye devam eden bulutlar büyür ve kümülüs kongestusa dönüşerek yağmur bırakır.
Artık günlük gördüğünüz bulutlara bakarak kısa hava tahminleri yapmaya ne dersiniz? Şimdi bu bulutların isimlerini koyarak nasıl davrandıklarını söyleyelim.
Genel olarak günlük yaşamda gördüğümüz bu güzel bulutlara kümülüs adı verilmektedir. Kümülüsler pek yağış getirmezler ama çeşidi olan kümülüs kongestusa özellikle kümülonimbusa dönüşürlerse şemsiyesiz dışarı çıkmamak gerekir. İçlerinde en masum olanı kümülüs humulistir ki bunlar sık gördüğümüz, şekilden şekle giren küçük bulutlardır. Kongestus ise humilise göre daha büyük olup altı biraz daha grimsi renk alır çünkü kalınlığı ışığı kırmaktadır. Eğer kongestus yatay büyüyerek her yeri kaplarsa kümülonimbus adını alır ve birçoğumuzun içini karartan kapalı havaları oluşturur.
Ne güzeldir ki bulutları gözlemlemek için özel bir zamana ve araca gerek yoktur. Biraz sonra pencerenizden havaya bakın ve onlara tebessüm gösterin. Artık onları tanıyorsunuz.