Ana SayfaEkolojiDoğaPolenleştiricilerin azalmasının olası etkileri

Polenleştiricilerin azalmasının olası etkileri

-

Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların yarıdan fazlası, polenleştiricilerin azalmasıyla, beslenme yetersizlikleri yaşama riskiyle karşı karşıya kalacak.

Vermont Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, gelişmekte olan dört ülkenin besin ihtiyaçları ile polenleştiricilerin bağlantılarını ve polenleştiricilerin azalmasının olası etkilerini ortaya koydu. Arı, kelebek, bazı böcekler ve bazı kuşlar, bitkilerin polenlerini coğrafya içerisinde yayarak, bitkilerin üremelerine yardım eder. Bitkilerinin üremelerine yardım eden başka etkenler de vardır; rüzgar, su ve büyük memelilerin dışkılarında bulunan bitki tohumları da bunlara örnektir.

Yapılan araştırma, polenleştiricilerin azalmasının, insan beslenmesinde gerçek manada eksikliğe sebep olup olmayacağını ortaya koymak amacındadır. Vermont Üniversitesi bilim insanlarından Taylor Ricketts “Polenleştiricilerdeki azalma gerçekten insan sağlığı açısından önemlidir. Araştırma, polenleştirici azalışının insan beslenmesinde oldukça korkutucu etkileri olabileceğini ortaya koydu. A vitamini eksikliği buna bir örnektir. Bu eksiklik ileri düzeye vardığında körlükle ve sıtma gibi başka hastalıklarda ölüm riskinin artmasıyla sonuçlanabilir” diyerek endişelerini belirtti.

Yakın zamanda yapılan araştırmalara göre, polenleştiriciler dünya besin kaynaklarının %40’ının varlığıyla bağlantılı. Mozambik’te bulunan bir ekibin yaptığı çalışmalara göre, zaten beslenme kıtlığı çekilen bu coğrafyada polenleştiriciler azalırsa insanların %56’sı beslenme yetersizliğinin eşiğinde olacak.

Gizli açlık” diye bir durumdan bahseden biliminsanları, dünyadaki her dört insandan birinin vitamin ve mineral eksikliği yaşadığını ve bunun zekada geriliklerden tutun, iş verimindeki düşüşe kadar pek çok sorun yarattığını söylüyorlar.

Polenleştiricilerin azalışını, insanların her bir kara parçasını betonlaştırarak vahşi yaşamın hareketlerine kısıtlama getirmesine ve tarım ilaçlarına bağlayan ekip, ekosistemlere verilen zararın, doğrudan insan sağlığına vurulmuş bir darbe olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Science Daily
Başlık Görseli: Great News

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol