Ana SayfaKültür & SanatDans & PerformansRakstan Oyuna: Türkiye'de Dansın Modern Halleri

Rakstan Oyuna: Türkiye’de Dansın Modern Halleri

-

“Osmanlı döneminden bugüne kadar dansla kurduğumuz ilişki, dansa yüklediğimiz anlamlar ve dans etrafında kurduğumuz söylemlerde tarihsel olarak önemli kırılma noktaları oldu. Cumhuriyet dönemi boyunca oynamak kırsal alanın veya kentleşmemiş bir nüfusun geleneksel eğlenme biçiminin hareket alanını temsil ederken, dans olarak nitelendirilen faaliyetlerden genellikle Cumhuriyetin modernleşme sürecinde icra edilen şehirli, Batılı kültürel formlar anlaşıldı.”

Boğaziçi Üniversitesi’nin başlattığı Kitaplar Arasında projesinin yeni konusu Osmanlı’dan Cumhuriyet’e dansın tarihsel gelişimi olacak. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Arzu Öztürkmenin Rakstan Oyuna: Türkiye’de Dansın Modern Halleri kitabı çerçevesinde gerçekleştirilecek sohbette dansın geçmişten günümüze geçirdiği evrim konuşulacak.

Dans alışkanlığının toplumsal ve sınıfsal konuma göre nasıl biçimlendiğini dinleyicilerle paylaşacak olan Arzu Öztürkmen 11 Mart, Cumartesi günü 15.00-16.30 saatleri arasında Beyoğlu Homer Kitabevi’nde okurlarla buluşacak. Osmanlı’dan günümüze dansın tarihsel gelişimini inceleyen Arzu Öztürkmen kitabında, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde dans icralarını tarihsel bağlamları içinde ele alıyor; dansın Türkiye’deki eğlence kültürüyle ilgisini ortaya koymayı amaçlıyor.

Arzu Öztürkmen

1965 yılında Beyrut’ta doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’ndeki eğitiminden sonra, yüksek öğrenimini 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladı. 1991 yılında, Indiana University’den Türkiye’de halk oyunları hareketi konulu teziyle master, 1993 yılında da University of Pennsylvania’dan “Türkiye’de Folklor ve Milliyetçilik” başlıklı teziyle doktora derecesini aldı. 1994 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak Gösteri Sanatları Tarihi, Sözlü Tarih ve Tarihte Araştırma Yöntemleri derslerini vermektedir. Kültür tarihi, gösteri sanatları tarihi, sözlü tarih, kadın çalışmaları ile Karadeniz ve Doğu Akdeniz çalışmaları akademik ilgi alanlarından bazılarıdır.

BU+

Boğaziçi Üniversitesi’nin entelektüel canlılığından ilham alarak ortaya çıkan BU+ oluşumu Kitaplar Arasında projesiyle kitapları akademik dünyanın sınırlarından çıkarıp yeni okurlarla buluşturmaya devam ediyor. Program kapsamındaki diğer buluşmalar şu şekilde:

1 Nisan / Bir Laboratuvar: YÖK’ün Gölgesinde Bilim Tarihi Işığında / Reşit Canbeyli – (Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü)

22 Nisan / Yolsuzluğun İcadı, 1840 Ceza Kanunu, İktidar ve Bürokrasi / Cengiz Kırlı – (Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü)

6 Mayıs / Metruk Ev: Halit Ziya Romanında Osmanlı Bireyi / Zeynep Uysal (Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü)

10 Haziran / Constantinopolis/Istanbul: Cultural Encounter, Imperial Vision, and the Construction of the Ottoman Capital / Çiğdem Kafescioğlu – Tarih Bölümü

SON YAZILAR

Yalnız Çoraplar Çekmecesi

Yalnız Çoraplar Çekmecesi, ironik anlatımı, sahici karakterleri ve incelikli diliyle; gülümsetiyor, düşündürüyor ve içe işliyor. Yazarımız Derya Gül’ün üçüncü kitabı “Yalnız Çoraplar Çekmecesi” Kadınca Yayınları tarafından...

7. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali 31 Ağustos-1 Eylül’de Cermodern’de

Çağdaş/kavramsal dans alanında bireysel hareket üzerine farklı bir bakış sunmayı amaçlayan 7. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali 31 Ağustos - 1 Eylül tarihlerinde CerModern Açık...

Fidan Gözaçan ile yeni kitabı “Her Kaçık Yalan Söyler” üzerine söyleşi ve imza gününe davetlisiniz!

Yazar, gazeteci ve çevirmen Fidan Gözaçan yeni kitabı Her Kaçık Yalan Söyler için Ankaralı okurlarıyla buluşacak. 22 Ekim Pazar günü Ankara'da saat 14.00'te Kızılırmak Caddesi...

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...
Müge Olacak
Müge Olacakhttp://www.mugeolacak.com
Atelier Muse Kurucu Direktörü, performans sanatçısı, araştırmacı ve yazar Müge Olacak, İstanbul ve Berlin'de yaşamaktadır. 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuş ve çeşitli çokuluslu şirketlerde pazarlama deneyimi edinmiştir. 2015-16’da, Türkiye’de başladığı çağdaş dans ve koreografi eğitimine Polonya’da devam etmiştir. 2011’den bu yana çağdaş dans, performans, disiplinlerarası üretimler ve gösterimler gerçekleştirmekte olup özellikle kadın, tabular, ifade özgürlüğü konuları, kişisel ve sosyal ilişkilere odaklı çalışmaktadır. SzurSure (Polonya) performans grubunun kurucularındandır. Yönettiği ve ürettiği çalışmalar ile HAU Hebbel am Ufer Berlin & ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Hrant Dink Vakfı, Nantes Yaratıcı Nesiller Forumu ve işbirliği programlarından burs ve ödüller kazanmıştır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol