Ana SayfaKültür & SanatEl SanatlarıReçine korusun, doğadan parçalar yoldaşınız olsun

Reçine korusun, doğadan parçalar yoldaşınız olsun

-

Reçine, katı ya da yarı akışkan, billurlaştırılması güç, suda çözünmeyen, organik çözücülerde çözünen, ısıtılınca yumuşayan ve eriyen maddedir.

Reçineler, bitkilerde bir yağ içerisinde erimiş halde veya zamklarla birlikte bulunurlar. Çamgiller, baklagiller, maydanozgiller gibi familyalarda reçine taşıyan bitkiler çoktur. Bu bitkilerde yağ ve zamklarla birlikte bulunan reçineler salgı kanallarında toplanır. Bitkilerde salgı kanalları tabii olarak bulunduğu gibi, patolojik bir olay veya her yaralanma neticesinde meydana gelir. Reçinesi, hücrelerinde veya salgı tüylerinde toplanan bitkiler de vardır.

Reçineler bitkilerden saf olarak elde edilmeyip, yağ gibi çeşitli maddelerle karışım halinde elde edilir. Reçine elde etmek için bitkinin kabuğu özel bir bıçakla çizilir. Sonra balyozla dövülerek veya alevle yakılarak yaralanır. Bazı bitkilerde ise reçine; etanol, eter gibi maddelerin yardımıyla, tüketme metodu ile elde edilir.

Doğayı bileklere konduran sanatçı: Sarah Smith

Birçok alanda kullanılan bu malzemeyi tasarımcı Sarah Smith, bilezik yapımında kullanıyor. Kendi tasarladığı ve kalıbını oluşturduğu reçine bilekliklerinin içine kurutulmuş otlar, çiçekler ve çeşitli bitki kabukları iliştiriyor. Tasarımdan reçinenin dökülmesi, bu berrak kapsüllerin şekillendirilmesi ve reçinenin kuruması süreci, sanatçının 3 haftasını alıyor.

Sanatçının daha fazla çalışmasını görmek için aşağıdaki adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Website | Facebook | Instagram | Etsy

Okuyucularımız da inanılmaz yetenekli bu konuda: Immortalis naturae

Geçenlerde bir okuyucumuz da bizi, yine reçine ile kendi tasarladıklarıyla tanıştırmıştı. Kendisi reçine ile doğadan topladıklarını buluşturup kolye, yüzük, küpe, yaka iğnesi, bileklik, kağıt ağırlıkları, kol düğmesi, çeşitli aksesuarlar üretiyor. Sanatçı sitesinde Immortalis naturae’nin doğuşunu şöyle anlatıyor:

“Her şey, doğa tutkunu kendimin, şehrin duvarları arasında iyice sıkışıp nefes alamamaya başladığımda oldu. İçimdeki yeşile yakın olma arzusu beni esir alıp kısıtlı vakitlerde verdiğim nefes araları yetmez olunca, bakmaya doyamadığım küçük parçaları, üzerimde taşımanın bir yolunu buldum. İşte böyle doğdu Immortalis Naturae. Türkçe anlamıyla, ölümsüz doğa demek. Çünkü ben, önce doğadan minik parçalar topluyor, sonra bunları, hayranlık ve sevgi ile kalıcı aksesuarlara çeviriyorum. Hep bizimle kalsın, hiç kaybolmasın diye…”

Yetenekli okuyucumuzun, daha fazla ürününü incelemek isterseniz aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz.

Website | Facebook 

Peki, kendi takılarımızı kendimiz üretmek isteseydik?

Siz de kristal reçine ile kendi takılarınızı üretmeyi deneyebilirsiniz. İnternet üzerinden araştırdığımızda birçok reçine markası bulabiliyoruz kullanmak için. Ancak hem hesaplı hem de kolay bulunabilir olması açısından “Rich Crystal Resin Kristal Reçine” adında bir reçine buldum ve fiyatı 20 TL civarında. En hesaplısı olarak bu gözüme çarptı. (Reklam amaçlı bu markayı vermediğimizi belirtelim.) Bazı sitelerde, reçine ile takı üreten çeşitli kullanıcılardan tavsiyeler var. Donma sürecinden kokusuna vs kadar tavsiyede bulunulmuş.

Reçineyi, internet üzerinden birçok siteden sipariş edebilir ya da bazı hobi marketlerden satın alabilirsiniz.

Şimdi kısaca, doğadan topladıklarınızı reçine ile birleştirip kendi takılarınızı, nasıl üretebileceğinizden bahsedeyim:

Aldığınız reçine seti içinde; reçine, reçine sertleştirici, ölçü kabı, bir çift eldiven ve tahta bir çubuk bulacaksınız.

Reçineyi karıştırmadan önce, yapacağınız takı için bir kalıp oluşturmuş olmanız gerekiyor. Evdeki katı sabunlarınızdan kendiniz kalıp oluşturabilir ya da hazır satılan reçine kalıplarından satın alabilirsiniz. Ama evdeki imkanlarınızı zorlasanız satın almadan çok daha güzel olur. Buz kalıbı bile kullanabilirsiniz.

Kalıbınızı hazırladıktan sonra, plastik bir bardağa setin içinde belirtilen ölçülerde yani 2 ölçek reçine için, 1 ölçek reçine sertleştiricisi koyarak, 5-6 dk karıştırıyorsunuz. Karışım homojen olmalı ve sedef görüntüsü olmamalı.

Ardından hazırladığınız kalıba bir miktar reçine döküyorsunuz. Daha sonra takınızda yer almasını istediğiniz, doğanın size sunduklarını (bu bir yaprak, küçük bir taş ya da deniz kabuğu vs doğadan ne topladıysanız artık), kalıba döktüğünüz reçine üzerine yerleştirip tekrar üzerine bir miktar daha reçine ilave ediyorsunuz. Bu şekilde 24 saat bekletmeniz gerekiyor reçinenin kuruması için. 1 gün sonunda reçine takınız kalıptan kolaylıkla çıkacaktır. Reçineyi kalıptan çıkardıktan sonra, tasarımınıza göre reçine üzerinde işlem yapabilirsiniz. 

Kaynak: thisiscolossal, mimuu

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...
Sevcan Karadağ
Sevcan Karadağ
Vegan Sosyalist

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol