Tuapse şehri yakınındaki petrol boru hattında gerçekleşen sızıntı nedeniyle Rusya, petrol sızıntısına karşı bir an önce önlem almak istiyor.
Yetkililer, boru patlaması sonucu açığa çıkan petrolün insan vücuduna temasını engellenmek için temizleme operasyonlarına başladı. Fırtınalı hava sebebiyle çalışmalar aksayınca Acil Durum Bakanlığı ‘Perşembe Alarmı’ verdi.
Salı günü Tuapse şehrinde geç saatlerde gerçekleşen boru hattı patlamasının Chernomor Transneft adlı bir Rus petrol/yağ şirketine ait olduğu tespit edildi. Şirket açıklamasında “Heyelan sonucu duvarın aşınıp, borunun patladığını ve Tuapse şehri kıyısına 8.4 metre/küplük bir sızıntı yaydığını” belirtti. Fakat çevreci örgütler bu sızıntının, Cherno firmasının söylediğinden 100 kat daha fazla olduğunu iddia ediyor.
Petrol şirketi, boru hattının hasar aldığı kısmın Karadeniz’den 9 kilometre uzakta olduğunu ve sızıntının, Rosneft adlı alt firmanın bu boru hattını düzenlediği sırada gerçekleştiğini, bunun Cherno firmasıyla ilgili olmadığını belirtti. Rosneft firması, aynı zamanda Tuapse şehrinde büyük bir petrol rafinerisine sahip.
Tuapse şehri salı günü acil durum ilan etti ve Krasnodar şehri ile beraber yaklaşık 300 kişilik bir ekip acil hal durumu ile çalışmalara başladı. Tuapse Acil Durum Bakanlığı’nın Krasnodar bölgesel gazetesine verdiği demeçte; “Çalışma 10 metreyi bulan dalgalar ve fırtına sebebiyle aksamaya uğradı fakat en kısa sürede çalışmaya başlanacak” dedi.
WWF‘ın (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) verdiği demeçte; 15 kilometreye kadar alanın tamamen kirlendiğini ve bu konuda Rosneft ve Transneft şirketlerinin yavaşlığından şikayet ederek; işin bir an önce bitmemesi durumda Karadeniz biyomunun büyük zarar alacağını da belirtti. WWF ayrıca, “Yüzey alanı ve sızıntının denize dökülme hacmi 500-700 tonu çoktan geçti. Yaklaşık 800 metreküp. Bu da çevrecilerin tahmin ettiği oranla aynı olduğu tespit edildi” dedi.
WWF, şirketin bir an önce yaptığı gecikmelerden vazgeçmezse kazanın sonuçlarının kaçınılmaz olacağını da belirtti. Ayrıca şirket, durumla ilgili son bilgileri vermekte de geciktiği söyleniyor.
Kaynak: Phys