Ana Sayfaİnsan ve ToplumFelsefeSabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran düşünce: İkigai Felsefesi

Sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran düşünce: İkigai Felsefesi

-

Hayatta yaşama sevincimiz ve tutkumuz ne olursa olsun daima günlük şartlar ve yaşam mücadelesi zorlukları içerisinde bu sevincimiz ve tutkumuz istemeden de olsa olumsuz olarak etkilenir. Her sabah işe gitmeme isteği, pazartesi sendromları, okuldan nefret etme, ilişkinin çıkmazları ve kargaşa ortamları, evde huzursuzluk, trafik keşmekeşi bunlardan ilk akla gelenlerdir. Ardından geçim sıkıntısı, ileriye dönük planların sadece planlarda kalması, maddi beklentilerin daima elde edilen gelirden olması gibi etkenler de büyük sebeplerden sayılabilir. Buna benzer nice sebepler arasında sonuç olarak pek de mutlu bir hayat süremeden, türlü düşünceler arasında sürüklenip geçer insanın ömrü dediğimiz şey.

Japonya’nın Okinawa takımadalarında yaşayan halk, Dünya üzerinde yaş ortalaması en yüksek olarak biliniyor. İnsan ömrünün 100 sene ortalamasından da yüksek olduğu Okinawa halkının sırrı ise günümüzde şöhretini Okinawa’dan binlerce kilometre ötelere kadar taşımaya başlayan; İkigai. Peki, nedir bu İkigai?

Son zamanlarda ismini sıklıkla işittiğimiz ve yerli, yabancı medyanın da üzerinde oldukça durduğu İkigai kelime manası olarak; “İki” hayat, “Gai” de amaç, gaye anlamlarına geliyor. İkigai kısaca kelime olarak; “Hayatın Amacı” olarak tanımlayabiliriz. İkigai felsefesinin en güzel tanımı ise kuşkusuz “Sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran şey” olarak adlandırılır.

Japonca’da emeklilik kelimesi yerine İkigai’yi kullanmayı tercih ederler. Emeklilik yerine hayatı dolu dolu ve stressiz yaşama gayesi içerisinde oldukları için İkigai felsefesini hayatlarının merkezine oturtmuş durumdalar. Bu kelime ve felsefesi hayata anlam veren, enerjilerini daima yüksek tutan bir felsefedir. Tamamen kişinin kendi içerisine yaptığı yolculuk ve aslında kişinin kendisini neyin mutlu edeceğini, ne için sabah yataktan kalkacağı düşüncesinin üzerine gidip bunu hayat mottosu olarak görmesiyle oluşan bir yaşam biçimidir. Japonlara göre her bireyin kendi İkigai’si yani bir nevi hayat gayesi vardır. Herkesin kendi içerisine yaptığı yolculuk ve İkigai’sini arayış çabası ise aslında varoluş sebebimizi, nasıl bir insan olduğumuzu, nasıl bir insan olmamız gerektiğini sorguladığımız yolculuktur. Bir ikigainiz varsa; stres, depresyon, dert – tasa, psikolojik rahatsızlıklar ve geçim derdi korkusu gibi başlıca büyük saydığımız sorunları yaşamazsınız. Emeklilik derdini kafanızdan çıkarın! Önünüzde yaşanacak uzun yıllar var. Bu yılları emekliliği düşünerek yitiremezsiniz. Emekliliği kenara atın! Çünkü sizin asıl işiniz kendi derinliklerinizdeki İkigainizi ortaya çıkarmaktır.

İkigainizi bulmak için öncelikle kendimize şu soruları sormamız lazım;

• Bu hayatta gerçekten ne yapmak istiyorum? Beni en çok mutlu edecek şey nedir?
• Beni heyecanlandıran ve tutkumu arttıran şey nedir?
• Asıl yeteneğim nedir? Bunu ortaya nasıl çıkarabilirim?
• En son Dünyayı ne zaman hatırladım? Kendi sıkıntılarımdan arınıp

Dünya’yı ne zaman düşündüm?

Hayatta iyi ve kötü parazitler daima olacaktır. Bunlardan sıyrılıp İkigaimize odaklandığımızda “daha nasıl mutlu yaşarım” bunu ortaya çıkarırız. Bulması ne kadar zor olursa olsun İkigaimizi hayatımızın temeline oturttuğumuz takdirde anlam karmaşası ortadan kalkacaktır.

İkigai’nin 9 kuralı ise;

• Öncelikle emekliliği unutun.
• Kötü anda bile gülümsemeyi ihmal etmeyin.
• Egzersiz yapmaya sürekli devam edin.
• Çevrenizde iyi insanlar, iyi arkadaşlarınız olmasına özen gösterin.
• Doğal yaşamı asla arka plana atmayın. Siz de onun bir parçası olduğunuzu unutmayın.
• Acele anında yavaşlayın. Yetişmezse diye dert edip hata yapmaktansa yavaşlayın.
• Daima keyif aldığınız uğraşlar ile meşgul olunuz.
• Her sabah uyandığınızda ne için uyandığınız gayesi sizinle olsun.
• Teşekkür etmeyi bilin.

Kısacası İkigai; hayata yüklediğiniz anlamların tek kelimelik halidir. Tek kelimede toplanmış bütünüdür. Hayata güzel anlamlar yüklemeye devam edin. Göreceksiniz ki; anlamlardan daha anlamlar çıkararak hayatınızı daha da güzelleştirebilirsiniz.

Okuma önerisi: Ikigai-Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı

SON YAZILAR

Hiçliğe Övgü

Yanılgılarının kıyısındaki sonsuz evrende bilinmezliğe yelken açtın. Ne kovaladığın bir şey vardı ne de aradığın herhangi bir şey… Sislerin arasında yol alırken, güneşe kavuşacağını ummaktan...

Felsefe Taşı: Bilgelik arayışındaki içsel yolculuk

Felsefe insan aklının sınırlarını sonuna kadar zorlayan cesur bir maceraperesttir. Bu yolculuk yorucudur, engebelidir ve zorlayıcıdır. Bu yüzden de yeterli sabrı ve çabayı gösterenleri bekleyen...

Belirsizlik, Kaos ve Yazgı

Einstein’ın «Tesadüf, tanrının gizli kalma şeklidir.» diye çok sevdiğim bir lafı vardır. Fakat kuantum fiziğindeki belirsizlik ilkesi nedeniyle «Tanrı, evrenle zar atmaz.» diyen de yine...

İdea Kontrol = Kitle Kontrol

İdea kavramı birçok kavram gibi Platon'a dayanır. İdea bir hayvan, eşya gibi şeyler ve kavramlar için genel anlamında kullanılan bir terim. Buna göre bizler bir...
Arda Keskinkılıç
Arda Keskinkılıçhttps://www.idefix.com/yazar/Arda%20Keskink%C4%B1l%C4%B1%C3%A7
Arda Keskinkılıç 1986 İzmit doğumlu. Sakarya Üniversitesi Turizm ve İstanbul Gedik Üniversitesi Adli Psikoloji mezunu. Yazın alanında ilk olarak Sarkaç Dergisi’nde yazarlık yapmaya başladı. İki sene kadar bu derginin her sayısında yer aldı. Ardından değerlediği şiirleri “Modern Zamanlarda Mecnun” şiir kitabında topladı. Daha sonra düzyazıya geçti. Radikal Blog, Egoistokur, Kafkaokur gibi internet sayfalarında hem yazılarını yayınladı hem de kitap eleştileri yazdı. Tasavvuf alanında köşe yazarlığı yaptı. Ardından tasavvuf romanı olan Sahaflar Tekkesi’ni yazdı. Centre of Excellence Mythology eğitimi alarak mitoloji alanında uzmanlaştı. Üçüncü kitabı olan Odin’in Sonsuz Rüyası’nı e-kitap olarak yayınladı. Sonrasında psikolojik bir hikâye olan Fevri Efendi ve Garip Huyları adlı e-kitabını yayınladı. Gestumblindi, yazarın beşinci kitabıdır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol