Edebiyat Nöbeti Dergisi, Cumhuriyet sonrasında Samsun’un Bafra ilçesinde çıkarılan ikinci edebiyat dergisi olma özelliği taşıyor. Dergi yerelde yayınlanmasına rağmen Türkiye genelinde de birçok ilde okuyucusuna ulaşıyor ve özellikle dosya konularıyla edebiyatseverler arasında beğeni topluyor. Yerel ve edebiyat yayıncılığının gün geçtikçe zorlaştığı günümüzde dergi 10. sayısına ulaşabilmiş durumda.
Edebiyat Nöbeti dergisi, edebiyat dünyamıza ve edebiyat dergiciliğine, Karadeniz’den yepyeni bir soluk getirmeyi amaçlayarak yola çıktı. Edebiyat Nöbeti Cumhuriyet dönemi Bafra’da çıkarılan ikinci edebiyat dergisi. İlk dergi 1935 yılında Bafra Halk Evleri tarafından çıkarılan Altınyaprak Dergisi olmuştu ve bu dergi 29 sayı yayın hayatına devam edebilmişti.
Edebiyat Nöbeti dergisi, Bafra’da yayınlanmasına karşın, ulusal ölçekte de ulaşılabilen bir yayın. Özellikle yayınladığı geniş dosyalarla edebiyatseverler arasında dikkat çeken dergi, iki ayda bir yayımlanıyor.
Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Celal Karaca olan dergide, Semrin Şahin editörlüğünde ve yayın kurulunda; Semrin Şahin, Esra Deniz Karagöl, Fatma Hatun Esen, Erdoğan Kurt, Fatma Şener Dursun, Kamil Dikmen kültür sanat ve edebiyata gönül vermiş emekçiler bulunuyor. Sosyal medya üzerinden destek veren Meltem Dağcı ve Leyla Tün de Edebiyat Nöbeti ailesine emek harcıyor.
Edebiyat Nöbeti’nin onuncu sayısında Sabahattin Ali var
Dergi 10 sayıya ulaşmış durumda. Dergi 10. sayısında ise son dönemde adeta bir fenomen ve tüketim nesnesi haline getirilmeye yüz tutan Sabahattin Ali’yi özel dosyasına ve kapağın taşıyor.
Dosya editörü Erdoğan Kurt, öldürülüşünün 69.yılında Sabahattin Ali için şunları yazmış “Sabahattin Ali Olayı, faili belli ama faili meçhule bırakılmış bir cinayettir. Çünkü Ali Ertekin’in gerçek katil olup olmadığı hala tartışılmaktadır. Bu cinayet, aslında gelecek faili meçhullerin habercisi gibiydi. Eleştirmen, Doçent Doktor Bedrettin Cömert’in, Yazar, Radyo Programcısı Ümit Kaftancıoğlu’nun, Profesör Doktor Orhan Cavit Tütengil’in katilleri yeterli cezayı aldı mı? Hayır. O zaman vicdanlardaki faili meçhulleri listesi kabararak devam ediyor demektir.”
Özel dosya konusunda; Ahmet Özer, Öner Yağcı, Bedia Balses, Fuat Sevimay, Esat Akıncı, Mehmet F. Pürselim, Yasemin Şengör, Yılmaz Demir yazılarıyla ve Meltem Dağcı da Filiz Özdem ile yaptığı röportajla dosyaya katkı sağlamış. Bunun dışında, dergide çeşitli yazarlar da öykü ve şiirleriyle yer alıyor.
Dergiye sosyal medyadan ulaşmak için:
Instagram.com/edebiyat_nobeti