Ana SayfaKültür & SanatSinemaSavaşa ve fotoğrafa dair: Bang Bang Club

Savaşa ve fotoğrafa dair: Bang Bang Club

-

Greg Marinovich ve Joao Silva’nın kitaplarından (anılarından) uyarlama olan, Türkçe adı ile Savaşın Fotoğrafçıları (Bang Bang Club) filmi; Kevin Carter, Ken Oosterbroek ile birlikte Güney Afrika İç Savaşı’nda birlikte fotoğraf çektikleri yılları anlatır.

Filmde Greg Marinovich’i Ryan Phillippe, Joao Silva’yı Neels Van Jaarsveld, Kevin Carter’ı Taylor Kitsch, Ken Oosterbroek’i ise Frank Rautenbach oynuyor. Bu dört ünlü savaş fotoğrafçısının savaşa, yaşama ve fotoğrafa dair anılarını anlatan savaş belgeseli tadındaki film, Greg’in bağımsız çalışırken bu üç fotoğrafçı ile tanışmasıyla başlar. Greg’in katılmasıyla Bang Bang Club dört kişiye ulaşır.

Fotoğrafı sürekli kovalayan, Bang Bang Club ekibinin ölümle burun buruna savaşı dünyaya anlatma çabaları, filmin en gerçekçi ve sürükleyici yanı olmuş. Yönetmen Steven Silver Greg’in sürekli tehlikeye atılışı, fotoğrafı kovalaması abartılı şekilde anlatılsa da savaş fotoğrafçılarının kamuoyu oluşturma adına verdikleri uğraşı beyaz perdeye başarılı şekilde aktarmış. Tarafların ve savaşın iç yüzünün de yansıtıldığı filmde ırkçılıktan ve o günlerin Afrika’sından çarpıcı hikâyeleri izliyoruz.

Marinovich’in Pulitzer’i almasıyla birlikte Kevin Carter’ın hikâyesinin işlenişi ve Carter’ın Pulitzer ödüllü akbaba ve çocuk fotoğrafını çekişi filmin en can alıcı noktaları olmuş. Bu bölümlerde savaş fotoğrafçısının ahlaki değerlerle sorgulanması, kendi etik değerlerimizi sorgulamamıza da yol açıyor. Sonunu bildiğimiz bu yıpratmalarda, bizler de, savaş bitirecek bir fotoğraf çekmek ile bir çocuğun yaşam savaşında ona yardım etmek arasında kalıyoruz.

Bu gerçek yaşam öykülerinden, en çok da, gerçekliğe dokunduğu için etkileniyoruz. Filmi görsel veya hikâyesel olarak etkili kılan, bu şiddetin içinde canı pahasına bu savaşı bizlere aktarmayı seçenlerin hikâyelerinin çarpıcılığı. Ve bildiğimiz acı sonları. Sizleri Bang Bang Club’ta geceleri içen gündüzleri insanlığın anlamsız şiddetini fotoğraflayan gerçek insanların gerçek hayat hikâyeleri bekliyor. Genie Ödülleri’nde sekiz dalda ödül alan Bang Bang Club’ı beğeneceğinizi umarım.

İyi seyirler.

bang7

bang2

bang1

bang5

bang4

SON YAZILAR

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor!

Bu yıl 18'incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2 Mayıs 2023 günü İstanbul’da yapılacak açılış etkinliği ile seyircisiyle buluşacak. Bir hafta sürecek festivalde emek temalı filmlerin yanı...

Salt Beyoğlu: Bu son şansımız mı?

İklim değişikliğinin ekosistem ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan Bu son şansımız mı? gösterim programının 2022 seçkisi, Yunanistan’dan Peru’ya, Kanada’dan Avustralya’ya uzanan beş belgesel filmi bir...

Institut français Ankara sinema ve sergi salonunda yeşil filmler gösterimde olacak

Institut français Turquie, 8 Aralık Dünya İklim Günü vesilesiyle “sinema ve çevre” temalı 3 filmden oluşan programını sinemaseverler ile buluşturuyor. Sinema; sesinizi duyurmanıza, zihniyetleri/alışkanlıkları değiştirmeye çalışmaya ve toplumun belirli...
Nuh Mehmet Topkaraoğlu
Nuh Mehmet Topkaraoğlu
Asıl mesleği kütüphanecilik olan bu birey fotoğraf, tarih ve teolojiyle de ilgilidir. Dünyayı gezmeyi kafasına takmış halde fotoğrafçılık ve bilgi bilim alanında okumalara doyamamaktadır. Dergide belgesel ve gezenti ağırlıklı yazılarıyla görmelere doyamazsınız umarım. ;)

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol