Ana SayfaKültür & SanatDans & Performans“Signals” performansı yansımaları – 9. Berlin Bienali

“Signals” performansı yansımaları – 9. Berlin Bienali

-

Signals(İşaretler), 9. Berlin Bienali’nde gösterilen, her gün 2 saatlik sürekli bir performans. Güncel hayatın, politikanın, pop kültürünün hızlı temposunu dijital ortamda yaşandığı şekilde, Facebook, Google aramaları gibi dijital kamusal alanda bir haber akışı, zaman çizelgesi şeklinde sunuyor.

Alexandra Pirici, önemli, toplum tarafından konuşulan, kült olaylardan bir diziyi online olarak sunuyor. Her gün yapılacak gösterinin akışı o gün web sitesinden veya KM Çağdaş Sanat Merkezi’nde bulunan ekranlardan izleyiciler tarafından oylanarak belirleniyor. En çok oy alan 30 olay o günün akışını oluşturuyor.

Gösteri 4 performans sanatçısı tarafından gerçekleştiriliyor. Sanatçılar vücutlarını tamamen kaplayan üzerinde beyaz reflektörler bulunan siyah streç giysileri ile kara kutu formundaki bir salonda gösteriyi gerçekleştiriyor. Özel ayrı bir sahne yok, seyirci alanda istediği yerde konumlanabilir, hareket edebilir ve zaten bazı kısımlar seyirci ile diyalog halinde geçiyor. Aydınlatma sadece girişteki iki duvarın üst kenarında kısa ve küçük spotlardan ibaret. Yine girişte sol köşede iç ekranda da olaylar listesi bir zaman akışında akıyor.

Bazı olaylardan örnek vermek gerekirse;

  • Politika Teorileri dersinde gösterilen “Obana Kızı” videosu
  • İnternet arama motoru
  • Tate Modern 2032 koleksiyonunda yer alan beş Avrupa Birliği bayrağı yıldızı
  • LOL kısaltması
  • Marina Abramovic – “Artist is Present” – Sanatçının 2023 MoMa retrospektivinde yer alan hologramı

Dilerseniz Berlin Bienali bitişine (18 Eylül) kadar bu linkten siz de oy verebilirsiniz. Performans ya da performanslar serisi demek de uygun olabilir, birkaç dakika süren kısa gösterimlerin bütünü. Her olay için 1-2 dakikalık kısa gösterimler var, sırayla birbirine ekleniyor; beden, ses, kelimelerle yeniden ifade buluyor. Olayları olduğu gibi kopyalamak yerine, bu olayın veya kavramın günlük hayattaki hareketinin yorumlanması denebilir. Siyah kostüm ve alanda beyaz reflektörlerin hareketi seyircinin hareket algısıyla oynuyor ve mekânda görsel bir melodi oluşturuyor.

signals-alexandra-pirici

Performansın 2 saat boyunca sürekli olarak yapılıyor olması, ara vermeden, hem fiziksel dayanıklılığı taşıması hem de konunun gerçekliğiyle paralel bir kurguda yeniden yaratılmış olması en göze çarpan özellikleri. Seyirciyle interaktif gerçekleşen, seyircinin de alanda serbest dolaşımına açık olması, yine konunun halihazırda güncel ve özellikle dijital kamusal alanda ses getiren, paylaşılan olay ve konseptlerden olmasını destekleyen bir kurgu. Sanatçı ile seyircinin temas kurması, ikisini birbirine yakınlaştırıyor ve sanatın günlük hayatın bir yansıması ve parçası olduğunu da destekliyor.

Alexadndra Pirici, Manuel Pelmus ile Ekim-Kasım aylarında SALT’ta yine sürekli bir performans hazırlığı içindeler. Bu da heyecanlı sürpriz haber olsun.

Fotoğraflar Bienalin sitesinden alınmıştır ve Timo Ohler tarafından çekilmiştir.

SON YAZILAR

7. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali 31 Ağustos-1 Eylül’de Cermodern’de

Çağdaş/kavramsal dans alanında bireysel hareket üzerine farklı bir bakış sunmayı amaçlayan 7. Uluslararası Solo Çağdaş Dans Festivali 31 Ağustos - 1 Eylül tarihlerinde CerModern Açık...

Meet Merlijn Wolsink: A Drag Queen from Amsterdam, Catalyzer of Consciousness and More Beyond!

Photo Credit: @jitskenap Amsterdam is a crazy city! I was there for 1 month thanks to the artist in residence program that i was involved....

Solo dans partileri candır!

Konuk Yazar: Tuna Türkmen Tanıyanlar bilir. Berbat dans ederim. O yüzden insan içinde dans etmekten hep geri durdum. Zihnim artık hangi işin üstünde, ne tür...

8 Mart Haftasında Kadınlar Sahnelerde

Kadıköy Emek Tiyatrosu'nda "Kadınlar Şenlikte" Kadıköy Emek Tiyatrosu tarafından düzenlenen şenlikte yola çıkış noktası, tanrıça Demeter ve kızı Persephone onuruna düzenlenen eski bir Yunan dini festivali...
Müge Olacak
Müge Olacakhttp://www.mugeolacak.com
Atelier Muse Kurucu Direktörü, performans sanatçısı, araştırmacı ve yazar Müge Olacak, İstanbul ve Berlin'de yaşamaktadır. 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuş ve çeşitli çokuluslu şirketlerde pazarlama deneyimi edinmiştir. 2015-16’da, Türkiye’de başladığı çağdaş dans ve koreografi eğitimine Polonya’da devam etmiştir. 2011’den bu yana çağdaş dans, performans, disiplinlerarası üretimler ve gösterimler gerçekleştirmekte olup özellikle kadın, tabular, ifade özgürlüğü konuları, kişisel ve sosyal ilişkilere odaklı çalışmaktadır. SzurSure (Polonya) performans grubunun kurucularındandır. Yönettiği ve ürettiği çalışmalar ile HAU Hebbel am Ufer Berlin & ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), Hrant Dink Vakfı, Nantes Yaratıcı Nesiller Forumu ve işbirliği programlarından burs ve ödüller kazanmıştır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol