Kadınlar; çalışma yaşamı, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi birçok alanda olduğu gibi, içinde olması ve boy göstermesi gereken en önemli alan olan siyasetten de toplumsal cinsiyet ve ayrımcılık gibi nedenlerden dolayı dışlanmış ve çeşitli engellerle karşılaş-tırıl-mıştır. Kadının siyasetteki yerini göstermelik olarak partilerin bilmem ne kadar kadın milletvekili adayı çıkardığıyla değil de en temel çözümlü kadının kamusal alandaki rolünü değerlendirerek yapsak dünya olarak, harika olmaz mıydı?
Kadınların sivil ve sosyal haklarına erişiminin olmadığı ya da sınırlı olduğu bir durum, siyasi hakları da etkilemektedir. Aynı zamanda karar verme ve politika yapma süreçlerine katılımları da sınırlı olduğundan, yeterince taleplerini dile getirememektedirler. Toplum ihtiyaçlarının kadınlar tarafından dile getirilmesi siyasilerin isteklerine yeni bir boyut kazandıracak ve toplumda karşılaştıkları deneyimleri ve ihtiyaç duyduklarını çözümleri ile birlikte sunmaları kadınların nesneleştirilmesini engelleyecektir.
Sevindirici haberler de var
Kadının siyasetteki rolü özetle bu durumdayken sevindirici haberlere de şahit olmuyor değiliz. 2007 seçimleri ardından Arjantin’in ilk kadın devlet başkanı Cristina Kirchner. Kosova ve aynı zamanda Balkanların ilk kadın cumhurbaşkanı olan ve hiçbir partiye üye olmadan bunu başaran 1975 doğumlu genç kadın Atifete Jahjaga. Güney Kore’de iki adayın başa baş götürdüğü cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan ve Güney Kore’nin ilk kadın Cumhurbaşkanı olan Park Geun-hye. Dışişleri bakanlığından Cumhurbaşkanlığına gelen ve Hırvatistan’ın ilk kadın Cumhurbaşkanı olan Kolinda Grabar-Kitaroviç. Ve ardından şimdi de Nepal’den geliyor güzel haber.
Siyasetin erkek olduğu defalarca dillendirilirken Komünist Parti lideri Bidhya Devi Bhandari, Nepal tarihinin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu. Kadın hakları konusunda uzun mücadeleler veren ve bu konuda çeşitli çalışmalara önayak olan Bhandari, ülkesindeki kadın hareketinin bir sembolü olarak görülüyor.
214’e karşı 317 oyla seçilen Bhandari, eski Komünist Parti başkanı olan eşini trafik kazasında kaybettikten sonra siyasete atılma kararı almış.
Bhandari aynı zamanda Nepal’in ikinci cumhurbaşkanı. Ülkede monarşi 2008 yılında yıkılmış ve Federal Demokratik Nepal Cumhuriyeti adını almıştı.
Dünya Siyaset Tarihi’nde kadınların daha çok rol üstlendiği zamanları ise heyecanla bekliyoruz.