Sokakta Sanat Var Kültür ve Sanat Festivali 5 yıl boyunca Edirne’de Kurucu Genel Koordinatör Gencay Adıgüzel ve 750 gönüllünün katılımıyla gerçekleştirilmiş bir proje.
Başka bir dünya sanatla mümkün!
Gencay Adıgüzel Sokakta Sanat Var’ı ve sanat anlayışını şu sözlerle ifade ediyor:
‘Sanatı, barış ve özgürlük için sokağa çıkarıyoruz’ mottosuyla başladığımız bu serüvende yüz binlerce insana dokunduk. İnanıyorum ki başka bir dünya sanatla mümkün! Bu yüzden uzun yıllardır yılmadan sanatı paylaşıyoruz ve sanatın paylaşılabilir olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Sanat, insanın dış dünyayı yorumlayarak kendini ifade etme aracıdır. Toplumun öz değerleriyle doğar ve büyür. Bu yüzden sanat, toplumdan ayrı düşünülemez.
Bireyin hızla değişen dünyaya ayak uydurabilmesi, toplumsal alanda kendini ifade edip çevresinde olup bitenleri sorgulayabilmesi ve yaşadığı çevreye estetik kaygıyla bakmasında sanat eğitiminin büyük payı vardır. Toplumun her kesiminde sanat eğitiminin ve etkinliklerinin aynı oranda yer almaması, o toplumun kendi kültürel değerlerine sahip çıkmasıyla ve kültürünü geliştirme eğilimleriyle doğru orantılıdır. Ayrıca, tüm insanların sosyal, ekonomik ve eğitim yapısının aynı şartlarda olmaması da onların sanat etkinliklerine katılmamasında büyük rol oynamaktadır. Toplumun öz değerlerini barındıran sanatı, kısıtlı bir kesime hitap etmekten çıkarıp dezavantajlı insanlarla buluşturarak onların sanatla olan bağını kuvvetlendirmek ve sanata duyarlı olmalarını sağlamak adına Sokakta Sanat Var’da bir araya geldik.
Sokakta Sanat Var nedir?
Sokakta Sanat Var, Trakya Üniversitesi öğrencilerinden sanata gönül verenlerle ilk olarak Edirne Saraçlar Caddesi’ne pek çok sanat atölyesi kurarak hayata geçti. Kurduğu atölyelerle halkın sanatta hem izleyici hem de katılımcı olmasını sağladı ve içinde birçok sanat dalını barındırması sebebiyle de Türkiye’nin en kapsamlı sanat festivali haline geldi.
Sokakta Sanat Var Derneği, gönüllülük esasıyla çalışmakta. Sanata tutkun ve dünyanın sanatla güzelleşeceğine inanan bir ekibe sahip. En büyük çalışmalarını çocuklar ve gençler için yapan Sokakta Sanat Var Derneği, ne kadar çok çocuk gülümserse ve kalbi sanatla dolarsa güzel bir dünyaya o kadar yaklaştıkları inancıyla faaliyet göstermekte.
Mayısın ilk haftası Edirne’de, ikinci haftası ise İstanbul’da toplam 10 günlük bir program ile bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilmesi planlanmakta. Festival İstanbul’da Beşiktaş başta olmak üzere Kadıköy, Sarıyer ve ayrıca Hatay ilke Kırklareli’de de düzenlenmesi hedeflenmekte. İstanbul’daki program kapsamında Beşiktaş’ın çeşitli noktalarında kurulacak belli başlı atölyeler çocuk, resim, heykel, özgün baskı, karakalem, grafiti, maske, karikatür, hat, ebru, edebiyat olarak sıralanabilir. Görsel performans ve sahne gösterim çalışmaları ise tiyatro, dans, müzik dinletisi, şiir dinletisi, gölge oyunları gibi alanlardan oluşacaktır.
Sokakta Sanat Var’ın misyonu
Sokakta Sanat Var Derneği, henüz heykel ile tanışmamış, tiyatro izlememiş onlarca insana dokunma fırsatı yakalamıştır. Halkın birebir sanatla etkileşim içinde olmasını sağlamıştır. Bu sayede sanat dilinin kolektif oluşumu katkıda bulunurken kişilerin kendilerini ifade biçimlerinde çeşitlilik ve estetik duyarlılığı arttırmaktadır. Aynı zamanda çocuk ve genç katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ilgi çekecek etkinliklerle, sanata karşı ön yargıların kırılması ve sanatsal iletişimin eğlenceli hale getirilmesini mümkün kılmıştır. Festival boyunca, izleyicilerin çalışmaları takip etmesi sağlanırken aynı zamanda katılımcı hale gelmeleri de amaçlanmaktadır. SSV Derneği 6 yılda 5 festival, 6 tiyatro oyunu, 60’ı sanat etkinliği olmak üzere 100’ün üzerinde faaliyette yer almıştır.
Sokakta Sanat Var’ın vizyonu
Türkiye’nin en kapsamlı sanat festivalini gerçekleştiren Sokakta Sanat Var Derneği, halkın sanatla iç içe olmasını hedeflemektedir. Özellikle sanat faaliyetleriyle yeterince tanışmamış halka ulaşmayı, onları herhangi bir sanat dalıyla buluşturmayı amaçlamaktadır. Sokakta Sanat Var Derneği, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerine sanatı götürmeyi ilke edinmiş olup sanat alanında etkin, toplumun tüm kesimleri tarafından ulaşılabilen, uluslararası bir kuruluş olmayı hedeflemektedir.
Sokakta Sanat Var Derneği çalışmalarına Edirne, Kırklareli ve İstanbul olarak devam etmesinin yanı sıra yakın gelecekte iki ilde daha dernek açmayı planlıyor. Sokakta Sanat Var Derneği kırsalda, okulda, meydanda sanatı ortak bir dil haline getirmeyi istiyor çünkü değişimin sanatla olacağına inanmakta.
“Güzel bir dünya mümkün!” diyen Sokakta Sanat Var ekibi, sizleri bir sanat serüvenine davet ediyor. Dilerseniz siz de bu serüvenin bir kahramanı olabilirsiniz.
Ayrıntıları SSV kataloğunda bulabilirsiniz. İncelemek için buraya, indirmek için buraya tıklayın.
Sokakta Sanat Var’ı web sitesinden, Facebook’tan, Twitter’dan ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.