Ana SayfaKültür & SanatSosyal Medyaya Görsel İçerik Hazırlamanın Püf Noktaları

Sosyal Medyaya Görsel İçerik Hazırlamanın Püf Noktaları

-

Sosyal medya platformları tüm dünyada adeta altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Anlatacak bir şeyi olan herkesin insanlara ulaşmak için en çok tercih ettikleri mecra günümüzde artık sosyal medya platformları. 

Henüz oldukça yeni olmasına rağmen bu platformların da kendine has anlatı kuralları oluşmuş durumda. Bu kurallara uyarak hareket eden profillerin diğerlerine kıyasla daha başarılı olduğu ve daha çok kişiye erişim sağladığını söylemek mümkün. 

Biz de her ne amaçla olursa olsun sosyal medyada görünürlüğünü arttırmak isteyen kişi ve kurumlar için sosyal medyaya içerik hazırlamanın püf noktalarını ele almak istedik. 

Sosyal medyadaya hazırlanan video içerikler için püf noktalar

Şüphesiz sosyal medyada başarıya ulaşmanın altın anahtarlarından biri düzenli aralıklarla video içerik paylaşmak. Özellikle sosyal medyayı pazarlama aracı olarak düşünen firmaların veya amacı ne olursa olsun hedefi daha fazla takipçiye erişmek olan hesapların muhakkak video içerikler ile hesaplarını beslemeleri gerekiyor. 

Bunu sosyal medyaya içerik hazırlamanın temel kaidesi olarak pek çok kişi söyler. Ancak video içerik hazırlamak için nelere dikkat edilmesi gerektiğinden çok da bahsedilmez. 

Mümkün olduğunca etkili ve mesajı doğrudan veren videolar çekmeye gayret edin.

İnsanların sosyal medyada bulunmalarının temel sebebi genellikle boş zamanlarını değerlendirmektir. Tabii ki burada genel olarak tüm sosyal medya platformları için aynı kuraldan bahsetmek çok doğru olmayacaktır. Ancak hangi platform için içerik hazırlıyorsanız hazırlayın içeriğinizi ilgi çekici kılmak ve hedef kitlenizi toplamak için videonuzu mümkün mertebe daha kısa tutmaya özen gösterin. 

Elbette mesela Youtube için içerik hazırlıyorsanız daha uzun videolar çekebilirsiniz. Ancak Youtube için dahi çok uzun videoların ilk etapta çok da faydalı olmayacağını söyleyebiliriz. Hedef kitlenize ulaşana ve büyüyene kadar etkili mesajlarınızı daha kısa sürede vermeye gayret edin. 

Yapılan araştırmalar da bunu doğrular nitelikte. İnternet kullanıcılarının bir videoyu izlemeye devam edip etmemeye videonun ilk 20 saniyesini izledikten sonra karar verdiği görülmüş. 

Videoya müzik ekleme esnasında rastgele kararlar vermeyin. 

Şüphesiz müziğin insanlar üzerindeki etkisini yadsımak mümkün değildir. Bir videoyu da videonun ruhuna uygun bir müzik olmadan düşünmek çok doğru olmayacaktır. Dolayısıyla videoya müzik ekleme işlemini yaparken detaylı bir şekilde düşünün ve videonun ruhuna en uygun müziği seçmeye çalışın. 

Zira ses ve müziğin insan beyni üzerindeki etkileri tahmin edilenden çok daha etkili. Dolayısıyla video içeriklerde müzik, videonun ayrılmaz bir parçası olmalıdır ve bu müziğin seçiminde titiz davranılmalıdır. 

Video içerik ile müzik ilişkisinde akla gelen bir diğer soru da videoya müzik ekleme nasıl yapılır sorusudur. İşin teknik boyutu noktasında bilgi almak için buraya tıklayın

Videonuz sessiz modda da anlaşılır olmalıdır.  

Özellikle Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında kullanıcılar videoları sesi kapalı bir şekilde izleyebilmektedir. Bu platformlar; kullanıcıların karşılarına çıkardıkları videoları varsayılan olarak sesi kapalı bir şekilde çıkarmaktadırlar. Dolayısıyla özellikle bu platformlara video hazırlayanların hazırladıkları videoların sesi kapalı bir şekilde de izlenebilecek şekilde içeriklerini oluşturmaları çok önemlidir. 

Bunun için videoda geçen konuşmaları videoya aynı zamanda altyazı şeklinde de ekleyebilirsiniz. Ayrıca video metnindeki önemli noktaları videoda daha vurgulu olarak gösterebilirsiniz. Bu sayede sessiz modda video izleyenlerin de videonuzu tüketmesini sağlayabilirsiniz. 

Sosyal medyaya hazırlanan fotoğraf içerikler için püf noktalar

Fotoğraf içerikler de şüphesiz sosyal medyada insanlara ulaşma noktasında en az video içerikler kadar büyük öneme sahiptir. Bu kadar önemli olan bir konuda da daha geniş kitlelere hitap etmek isteyenlerin işini şansa bırakması beklenemez. Bu nedenle sosyal medyada fotoğraf paylaşırken birkaç noktayı asla gözden kaçırmamak gerekir. 

Özgün görseller hazırlayın. 

İnternet kullanıcıları her gün onlarca görsele maruz kalırlar. Dolayısıyla bir görselin özgün olup olmadığını da anlayabilecek kapasitededirler. Bu nedenle kendi kitlenize verdiğiniz önemi gösterme açısından sayfanızda paylaşacağınız görselin özgün olmasına gayret gösterin. 

Özellikle üzerinde düşünülmüş ve emek verilmiş görseller, kullanıcıların dikkatini çekecektir. Görseller, bir mesajı aktarmanın en etkili yolu olabilir. Dolayısıyla bunu dikkate alın ve muhakkak en azından üzerinde logonuzun olduğu özel görseller hazırlamaya gayret edin ve sosyal medya hesaplarınızda bu görselleri paylaşın. 

İnfografiklere başvurun. 

İnfografikler; adından da anlaşılacağı üzere bilgi vermek amacıyla hazırlanan görsellerdir. Hiç kimse ilgi çekici renklerle bir görsel şeklinde sunulan bilgileri okumaya üşenmez. 

İnternette gördüğünüz uzun yazıları çoğu zaman okumaktan çekindiğiniz olmuştur. Bu nedenle kitlenizin muhakkak sizinle ilgili görmesi gereken bir bilgiyi onlarla paylaşmak istiyorsanız bunu infografikler aracılığıyla yapmaya gayret edin. 

İnfografik hazırlanırken renk dengesi iyi gözetilmeli ve gözü yoran renk seçimlerinden kaçınılmalıdır. Bununla birlikte iyi bir tasarım için gereken diğer tüm noktalara da dikkat edilmesi etkili bir infografik oluşturulmasını sağlayacaktır. 

Düşük boyut ama kaliteli görüntü kullanmaya çalışın. 

Sosyal medyada var olmanın temel şartlarından biri de artık hız çağında hızlı ve kaliteli bir şekilde kullanıcıya ulaşmaktır. Kimse dakikalarca ekranına yüklenmeye bir görseli beklemek istemiz. Dolayısıyla paylaşacağınız görselin mümkün mertebe düşük boyutlu ancak görsel kalitesi olarak yüksek kalitede olmasına gayret edin. 

Şunu hiçbir zaman unutmayın. Sosyal medya ve dijital dünyada var olmanın en temel şartlarından biri görselliği iyi bir şekilde kullanmaktır. Nitekim insanlar dijital platformlarda görsel içerikleri diğer içeriklere nazaran %94 oranında daha fazla görüntülüyor. Ayrıca insan beyninin duyduklarının %10’unu, okuduklarının %20’sini ve gördüklerinin ise %80’ini hatırladığı da göz önünde bulundurulursa görsel iletişimin insanlara erişme noktasında ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılacaktır. 

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol