Todd Vogel ofisine 2008’de taşındığını hatırlıyor. Penceresi daha iyi günler görmüş olan Seattle’ın Nord Sokağı’na bakıyormuş. “Kan dolu bir havuz, silah ve sivri bir şemsiye” gördüğünü hatırlıyor. Sokakta duran boş bir karton kutu da tuvalet olarak kullanılıyormuş. Başka bir bina sakini, Jack Bennetto, sokaktaki bir sürü kötü kokan çöp torbaları ve sokakta sık sık işlenen suç örgüsü nedeniyle balkonuna adım atmaya bile çekiniyormuş.
İşte tüm bunların üzerine Vogel, Uluslararası Sürdürülebilirlik Enstitüsü’nün yöneticisi, bir şeyleri değiştirmeye karar verdi. 2011’deki bir haberde, “Sokağa üzerinde Craigslist bulunan 26 dolarlık bir tablo yerleştirmekle başladı Vogel. O zaten küçük bağışlar ve yardımların toplanması için daha önce de uygulamıştı bunu. Komşuları da gönüllü yardımcı oldular” şeklinde bahsediliyor Vogel’in kararından. Bennetto ve diğer sokak sakinleri balkonlarına bitki ve çiçekler koymaya başladı bunun üzerine. Ayrıca sokaktaki çöplerin toplanıp geri dönüşüme verilmesi konusunda da anlaştılar.
Sokağın ilk etkinliği Vogel’in ev sahipliği yaptığı 60 kişiyi barındıran küçük bir şiir okuma etkinliğiydi. Daha sonra bunu başka okumalar, müzik performansları, kedi sahiplendirme aktiviteleri gibi başka etkinlikler takip etti.
Sokak, sakinlerinin de katkılarıyla sokak gösterileri ve farkındalık toplantıları yapılan bir alana dönüşmüş durumda. Vogel Sokak Ağı Projesi’nin Nord Sokağı’ndaki başarısı, çevredeki diğer sokakları da eğlenceli ve hareketli kamusal alanlara dönüştürdü.
Amerika’nın birçok sokağı suçtan dolayı kapatılıyorken şimdi çoğu kamu için farklı kullanımlara ev sahipliği yapacak şekilde yeniden tasarlanıyor.
San Francisco’nun Yaşayan Sokak Projesi’yle de ihmâl edilen kamu alanlarında ağaçların ve diğer bitkilerin yeniden ekimi sağlanmıştır. Yeşil Sokak Projesi sadece bitkileri korumaya yönelik eylemlere öncülük etmekle kalmamış, Austin, Baltimore, Chicago, Los Angeles ve Seattle gibi şehirlerin kentsel düzenlemelerinin güzelleşmesine de katkıda bulunmuştur.
Washington’da bir üniversitenin yaptığı arastırma sonuçlarına göre, Seattle’da olduğu gibi bazı suç bölgelerinin bu şekilde, farklı kullanımlarla kamuya açılması yayalar için ek olarak yüzde 50 oranında boş bir alan yaratıyor ve bu da yayalara kalabalıktan uzak, rahat ve kendilerini iyi ifade edebilecekleri bir şehir ortamı sağlıyor. Bu girişim, sürdürülebilirlik ve toplumsal gelişimi akılda tutan ileri görüşlü bir fikir ve uygulama.
Kaynak: The Plaid Zebra