Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıSuriye’nin savaş mağduru hayvanları

Suriye’nin savaş mağduru hayvanları

-

Suriye’de yaşanan iç savaşta etkilenen milyonlarca insanın yanı sıra, bedelini ağır bir şekilde ödeyen ve kimsenin ölüm çığlıklarını duymadığı hayvanlar da var.

Suriye’de ağır bir şekilde bombalanmaya maruz kalan Halep yakınlarındaki Magic World isimli eğlence parkının sahibi, yıllar önce savaş sebebiyle ülkeden ayrılıp hayvanları kafeslerinde ölüme terk etmiş. Ama yine de birkaç hayvanat bahçesi çalışanı, tehlikeye rağmen hayvanlarla ilgilenmek için kalmışlar. Hatta bu süreçte, hayvanat bahçesi çalışanlarından biri bölgedeki hayvanlara yemek bulmaya çalışırken hayatını kaybetmiş.

Avusturya merkezli haber kaynağı ABC’nin haberine göre, Four Paws isimli hayvan hakları derneğinden Jereon van Kernebeek, çalışanlarının bu durumda takdir edilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Hayattalar ve bu noktada kahraman ve merhametli yerli Suriyeli insanlara teşekkür etmeliyiz. Çünkü gerçekten bu hayvanları hayatta tutanlar, hayvanat bahçesi çalışanlarıdır.”

Hayvanların sağlık durumlarına gelirsek de, bu süreçte yetersiz beslendikleri ve tıbbi olarak tedavi veya destek alamadıkları için şu anda cilt hastalıkları, böbrek yetmezliği, katarakt ve diş sorunları gibi sağlık problemleriyle karşı karşıyalar. Sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda ruhsal olarak da çok yara almışlar. Yine ABC’nin haberine göre, Van Kernebeek hayvanlarda davranış bozuklukları gözlemlendiğini ve şu anda bir travma yaşadıklarını aktardı.

Four Paws isimli Avusturya merkezli uluslararası hayvan hakları derneği, haftalar süren çalışmaları sonucunda duruma müdahale edip 24 Temmuz 2017 günü Halep’teki eğlence parkındaki hayvanları kurtardılar. İlk etapta 2 ayı, 3 aslan, 2 sırtlan ve 2 kaplan 24 saat süren yolculuk sonrası Bursa’ya getirildi. Hemen 1 hafta sonra, 29 Haziran’da, parkta kalan son 4 hayvan da (2 köpek ve 2 aslan) kurtarıldı ve böylece parkta hiç hayvan kalmadı.

Kurtarılan hayvanlar; Four Paws öncülüğünde, HAÇİKO’nun, Orman Su İşleri Müdürlüğü’nün ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, uluslararası birkaç hayvan hakları aktivistinin ve veterinerin ortak çalışmasıyla Bursa’ya getirildi. Şimdi Bursa’da Bursa Karacabey Ova Korusu Ayı Barınağı ve Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi‘nde tutulan hayvanların tedavisine devam ediliyor. İyileştikleri zaman Hollanda ve Ürdün’de bulunan “sanctuary” adı verilen, koruma altında olacakları merkezlere kalıcı olarak yerleştirilecekler. Four Paws sivil toplum kuruluşunun koordinatörü Khalil, verimli bir tedavi sürecinden sonra hayvanların durumlarının düzeleceğini umduklarını söylüyor.

Bu hayvanlar, hayvanat bahçesi koşullarına en acı şekilde maruz kalmış hayvanlardan birkaçı. Savaşın da bedelini ödediler. Umarım ki en kısa zamanda sağlıklarına kavuşup koruma altında olacakları yeni evlerine kavuşurlar.

Four Paws, aynı zamanda Şubat 2017’de Musul’daki bir savaş bölgesindeki hayvanat bahçesinden de hayvanları kurtardı. Four Paws’ın diğer çalışmalarına buradan bakabilirsiniz.

Hayvanat bahçelerindeki, sirkteki veya eğlence parklarındaki hayvanlar mutlu değil. Çocukların ve yetişkinlerin 2 saatlik hafta sonu eğlencesi, masum hayvanların bütün hayatı. Afrika’dan, Asya’dan annelerinin altından alınmış; yasa dışı yollarla getirilmiş; vurularak, avcılardan satın alınan, doğalarından koparılarak getirilen hayvanlar, özgür olmaları gerekirken kafeslerin arkasında travmalar yaşayan hayvanlar bunlar. Lütfen artık hayvanat bahçelerine gitmeyin, suça ortak olmayın.

Hayvanat bahçesi gerçekleri belgeselini izlemek için tıklayınız.

Kaynak: National Post, ABC, Vier Pfoten

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol