Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıSüt endüstrisinin bilmenizi istemediği 10 önemli gerçek

Süt endüstrisinin bilmenizi istemediği 10 önemli gerçek

-

Süt ürünlerinin hayatımızın normal, sağlıklı ve samimi bir parçası olduğuna inanıyoruz ve tüketiyoruz. Süt endüstrisi tarafından pazarlaması çok iyi yapılan süt ürünlerinin hayvan hakları açısından olumlu olan bu görünümün ne kadarı gerçek? Çünkü yazının devamını okurken ve videoyu izlerken elinizde tuttuğunuz içeceğin süt bazlı olmamasını dileyebilirsiniz.

1. Her yıl tüm dünyada yaklaşık 21 milyon buzağı, ucuz dana ya da sığır eti için katlediliyor. 

Sut Endustrisi 2

2. Tüm memeliler gibi, inekler de süt yapmak için doğurmak zorundalar. Tıpkı insanlar gibi onlar da dokuz ay boyunca bebeklerini taşırlar, daha sonra belki de yegâne amaçları olan bebeklerini beslemek için sütlerini salgılıyorlar.

3. Geniş ölçüde yapılan genetik manipülasyondan dolayı günümüzde inekler bir buzağıyı doğal olarak besleyebilecek kadar ürettikleri sütten 12 kata kadar daha fazlasını üretebiliyorlar. 

4. Ancak ne kadar süt üretseler de hemen hemen tüm süt buzağıları kârı maksimize etmek için doğumdan birkaç saat sonra annelerinden çalınıyor. Yeni doğan süt buzağıların yüzde 97’si ilk 12 saat içinde annelerinden zorla alınıyor, geri kalanlar da birkaç gün sonra alınıyor. Anne ve bebek buzağıların bağ oluşturulmasına izin verilmeyen sözde insancıl süt çiftliklerinde, inekler genellikle aşağıda yer alan videoda da göreceğiniz gibi doğumdan ilk bir saat içinde alınıyorlar.

5. Maksimum düzeyde emzirmelerini sağlamak için, inekler zorlu yollarla ve suni olarak gebe bırakılıyor. Sabit bir döngü ile yapılan zorlu gebelik ve doğumlar büyük artı oluşturuyor. 

6. Bazı dişi buzağılar sağım sürüsüne dahil ediliyor. İnsanların onlardan süt içmeleri için genellikle ilk 2 -3 aylarını yalnız bir şekilde barakalarına terk ediliyorlar ve ikame süt ile beslenerek geçiriyorlar.

7. Erkek buzağılar ve fazla olan dişiler ucuz dana ya da sığır eti için kesilerek satılıyor. Dana sanayisi süt endüstrisi olmadan var olmaz.

Sut Endustrisi 3

8. ABD’de yüzde 90’ı aşkın inek, kapalı mekanlarda hapsediliyor, yüzde 60’tan fazlası ahırlara boyunlarından bağlanarak, doğaları gereği en basit hareketleri bile yapmaktan aciz bırakılıyorlar.

9. İnekler doğal koşullarda 20-25 yıl yaşayabiliyor. Zorunlu olarak maruz kaldıkları sürekli emzirme, aşılanma, hamile bırakılma, hapsedilme onların 4-5 yaşlarından sonra daha az süt üretmelerine neden oluyor ve bu yaşlardan sonra da genellikle katlediliyorlar.

10. ABD’de bulunan 9 milyon ineğin 3 milyonu yaşam döngülerinin bir kısmını yaşadıktan sonra katlediliyor. Kesilen etleri, restoranlarda kullanılmak üzere hamburger eti ve bifteğe dönüşüyor.

Sut Endustrisi 4

Farm Sanctuary gibi hayvan kurtarma örgütleri ineklerin ve diğer çiftlik hayvanlarının haklarını gözeterek, acı çekmedikleri ve sömürülmedikleri bir hayata sahip olmaları için uğraş veriyor. Bu tür kuruluşlara vereceğiniz destekler, zulüm gösterilen hayvanlara yardım etmenin en kolay ve iyi yolu olabilir. Ayrıca beslenme düzeninizden süt ürünlerini çıkarmak zor değil aksine bitkilerle doğal yollardan elde edilen süt ve peynir ürünleri düşündüğünüzden daha lezzetli gelebilir.

Editör Notu: Hayvanlar birçok sektör içinde en acı şekilde sömürülmeye devam ediyor. Buna ortak olma. Gerçekleri bil ve vegan olmak için adım at. Sanıldığı gibi hiç de zor değil dostlar.

Kaynak: Free From Harm

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol