Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıTavuk yememek için 10 neden

Tavuk yememek için 10 neden

-

Hayvanseverlik konu olunca insanların aklına ilk etapta nedense sadece kedi ve köpek geliyor. Oysa tavuk, inek ve balık gibi diğer canlılar da bir birey. Eğer hayvan haklarından bahsedeceksek ve mücadele edeceksek hepsi için yapmalıyız. 

İşte, et sektöründe en çok suistimal edilen hayvanlardan biri olan tavuğu yememek için 10 neden:

1. “Kuş beyinli” aslında bir iltifat

Kaynak: www.openzambia.com
Kaynak: www.openzambia.com

Scientific American’da yayınlanan “Tavukların Şaşırtıcı Zekası” başlıklı makale, tavukların kurnaz olduğunu söyledi. Makale, tavukların bazı primatlar ile eşit düzeyde iletişim yeteneğine ve iletişimleri için gelişmiş sinyallere sahip olduklarını belirtiyor. Tavuklar karar verirken, önceki deneyimleri ve durumu çevreleyen bilgiyi dikkate alıyorlar. Tehlike altındaki bireyler ile empati kurabilirler ve karışık problemleri çözebilirler. O zaman neden “kuş beyinli” diye insanlara laf ediyoruz?

2. Hepsi ilaçlanmış

Kaynak: www.peta.org
Kaynak: www.peta.org

Açıkçası, dünyadaki en çok suistimal edilmiş hayvan tavuktur. Her yıl, İnek ve domuz’dan 55 kat daha fazla kesiliyorlar.

Eti için yetiştirilen binlerce tavuk, büyük hangar içinde paketlenir. Bu şartlar içinde canlı tutmak ve diğerlerini öldürmemeleri için büyük miktarda antibiyotikler ve ilaçlarla beslenirler. Gözden geçirilen yem katkı maddelerinin 30’da 18’inin, kullanılan besinler yoluyla, insanların antibiyotiğe dirençli bakterilere maruz kalma ihtimalini yükselttiği ortaya çıktı. Antibiyotiklerin düşüncesiz kullanımları, ilaçlara dirençli bakterilerin gelişimini hızlandırarak insanların tedavisinde ilaçların etkisini düşürüyor.

3. Haşlanıyorlar

Tavuk yememek için 10 neden!
Kaynak: mediasubjectivity.wordpress.com

Doğduktan yedi hafta sonra tavuklar, kesimhanelere transfer edilmek için kamyonlara itiş kakış dolduruluyor. Her yıl, on milyonlarca tavuğun kanatları ve bacakları bu süreçte kırılıyor. Bazen yüzlerce kilometre boyunca susuz ve gıdasız şekilde götürülüyor. Kesimhanede, tavuklar baş aşağı asılıyor, boğazları yarılıyor ve öldürülene kadar haşlanıyor.

4. Tavukların hiçbiri ayağa kalkamıyor

Kaynak: www.newsninja2012.com
Kaynak: www.newsninja2012.com

Eğer fabrika çiftlik sahipleri tavuklara davrandıkları gibi kedi ve köpeklere de davransalardı, hayvanlara acı çektirmekten hapse girmişlerdi. Fakat bunun yerine, tavuklar, diğer on binlerce kuş ile hapsedilmiş; hastalık salgınlarına neden olan küçücük pis kulübelerde bütün hayatlarını geçiriyorlar. Yetişkin tavuklar nefes almakta ve ayağa kalkmakta zorlanıyorlar.

5. Tavuk etlerinde dışkı mı?

Kaynak: www.peta.org
Kaynak: www.peta.org

Amerikan Tarım Bölümü (USDA) bir çalışması sonucu, satışa sunulan tavukların etleri üzerinde kayda değer derecede E.coli tespit edildi; bu da tavukların satışa gelene kadar bir yerlerde dışkı ile temas etmiş olabileceğinin göstergesi. Eğer tavuk eti yiyorsanız, hemen hemen kesinlikle dışkı yiyorsunuz. Tüketici Raporuna göre, 1.1 milyon’dan fazla Amerikalı her yıl kusurlu tavukların yetersiz pişmiş etleri nedeniyle hastalanıyor.

6. Amerika’daki en tehlikeli fabrika işi

Kaynak: www.todayonline.com
Kaynak: www.todayonline.com

Amerika Çalışma Bakanlığı İş Gücü İstatistikleri Bürosu’na göre; kesimhane çalışanları, diğer imalat işlerinde çalışanlarından üç kat daha fazla yaranlanmalara maruz kalıyor. Tekrarlayan stres problemlerini yaşama olasığı da diğer üretim işlerinde çalışanlardan 30 kat fazla. Sektör, hat hızının yavaşlatması veya uygun emniyet eşyaları satın alarak çalışma şartlarını daha güvenli yapmayı reddetiyor. İnsan Hakları Gözlemcisi raporuna göre, “Sistematik insan hakları ihlalleri et ve kümes hayvanları sektörü istihdamı içine yer etmiş.” İşçiler, günde 10 ya da 10 saatten daha fazla çalışıyor.

7. Hastalıklar sebebi

Kaynak: www.sofcochicken.com
Kaynak: www.sofcochicken.com

Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi ile Dünya Sağlık Örgütü’nün ikisi de; eğer kuş gribi virüsü Amerika’da yayılırsa, az pişmiş tavuk eti ve yumurta veya aynı kesme tahtası üzerinde hazırlanan hastalık bulaşmış et ve yumurta yemeklerinden (hastalık bulaşmış yumurta kabuğuna bile dokunmak) yiyerek virüsün bulaşacağını söylüyorlar. Tavuk eti ve yumurtalar kolesterol ile dolu. Bu kolesterol, hayvansal yağların yüksek alımı ile birlikte arterleri tıkıyor ve kalp hastalıklarına neden oluyor. Diğer ötede, vegan yemekleri kolesterol içermez ve bu yemeklerin yağ oranı daha düşüktür.

8. “Büyük et” bizi manipüle ediyor

Kaynak: www.tensepresent.wordpres.com
Kaynak: www.tensepresent.wordpres.com

Christoper Leonar’ın “The Meat Racket” kitabına göre; Başkan Barack Obama et sektörünün gücünü kırsal Amerika üzerinde kontrol etmeye çabaladı. 

9. Ana yüreği

Kaynak: www.animalsaustralia.org
Kaynak: www.animalsaustralia.org

Doğal ortamda, bir tavuk, yumurtadan civcivleri çıkmadan önce bile, civcivlerine gıdıklar. Fabrika çiftliklerinde, yumurtalar anneden en kısa zamanda alınıyor; bir civciv asla ailesini tanımıyor.

10. Çevre kirliliğine sebep oluyor

Kaynak: informadores.info
Kaynak: www.informadores.info

Fabrika çiftliklerinde her yıl büyük miktarda ortalama 9 milyar tavuk pisliği meydana geliyor. Oregon State Üniversitesi tarım profesörü Peter Cheeke, fabrika çiftliklerinin büyük çapta su ve toprak kirliliğine yol açtığını söylüyor. Çünkü, tavuklar büyük miktarda antibiyotik ve katkı maddeleri ile besleniyor; dışkılarında yüksek kanserojen içeren bu kimyasallar bulundu. Fabrika tavuklarından gelen bu dışkı kirliliği çevreye zarar veriyor. Örneğin; Maryland ve Batı Virginya’da, bilim insanları eril balıkların yumurtalıklarının büyüdüğünü keşfettiler; bu durumun, fabrika çiftliğinden ilaç yüklü tavuk dışkılarının sulara karışmasından kaynaklandığı şüpheleniyor.

Kaynak: Peta

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol