Tohum bombaları, şehirlerdeki terk edilmiş arsaları yeşillendirmek için kullanılan eğlenceli ve dostane bir taktik olarak ortaya çıktı. “Gerilla bahçıvanlar”, tohum bombalarını ve gübreleri, tel örgülerle çevrilmiş ve terk edilmiş endüstri bölgeleri gibi bakımsız kalmış alanlara atıyorlardı.
Şimdi, Kaliforniya merkezli bir şirket tohum bombalarını, tarların kaybolmasına karşı bir strateji olarak kullanıyor. Ei Ei Khin ve Chris Burley’nin 2014 yılında başlattığı ve gerekli yardımı topladığı “kickstarter” projesi; tohumsuz, arı-dostu yabani çiçeklerle çevreyi doldurmayı planlıyor. Renkli tohum toplarıyla 1 milyon yabani çiçek oluşumunu amaçladıkları projenin ismi de ”Grow the Rainbow”.
Yaklaşık 8 yıl kadar önce, ilk “koloni çöküş sendromu“ haberleri duyulmaya başladı. (Koloni çöküş sendromu, dünya genelindeki arı popülasyonundaki kesin düşüşe verilen isimdir.) Arı yetiştiricileri, kolonilerinin popülasyonunda yüzde doksanlara varan azalmalar görmeye başladılar. Bilim insanları, bu duruma açıklama getirmekte zorlanıyorlardı.
O zamandan beri arı popülasyonundaki azalma gündemden düşmedi. Bilim insanları, koloni çöküş sendromu üzerine çeşitli teoriler geliştirse de, bunca süre, günümüzde bile hala bu fenomene bir çözüm bulunabilmiş değil.
Koloni çöküş sendromu insanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından birinde, insan nüfusunun artmasıyla yaklaşmakta olan gıda buhranı ve iklim değişiminin, tarım üzerindeki olumsuz etkilerinin gözle görülür bir hal aldığı bir dünyanın tam ortasında ortaya çıktı. Birkaç ay önce, Birleşmiş Milletler iklim değişimi üzerine sorun ve çözümleri tartışmak için toplandı, fakat polenleri taşıyacak arılar olmadan çözüm yolu bulmak oldukça zorlu gibi olacak görünüyor.
Her ne kadar yakın zamanlarda koloni çöküş sendromunun etkileri önceki yıllarda olduğu arı nüfusunu etkilemiyor olsa da bu sendrom hala büyük bir problem olarak mevcudiyetini koruyor.
Bilim insanları, koloni çöküş sendromunu etkileyen etmenler arasında, bazı böcek ilaçlarının kullanımındaki yaygınlaşma, parazitler ve hatta stresin olduğunu düşünüyorlar. Fakat doğal yaşam alanlarındaki azalma da aynı zamanda büyük bir etken.
Tohum bombaları bu noktada insanları bu konuda bilgilendirmek ve çiçek yetiştiriciliği konusunda teşvik etmek için güzel bir girişim olabilir gibi görünüyor.
Kaynak: Treehugger