İstanbul Üsküdar’da bulunan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi yenilenmiş yüzü ve yeni içerikleriyle uçurtma severlere hizmet veriyor. Koleksiyonundaki uçurtmalara yenilerini ekleyen müzenin bünyesinde ayrıca bir Uçurtma Okulu ve dünyanın ilk ve tek uçurtma kütüphanesi bulunuyor.
Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanın da 18 uçurtma müzesinden biri olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, 2018 uçurtma mevsimine yeniliklerle giriyor. Ülkemizi uluslar arası uçurtma etkinliklerinde başarıyla temsil eden müze kurucusu Mehmet Naci Aköz’ün, Tayland ve Malezya’da katıldığı uluslar arası festivallerin ardından yanında getirdiği uçurtmaları dahil etmesiyle, müzenin koleksiyonundaki uçurtma sayısı daha da arttı. Son eklenenlerle birlikte, müzede uçurtmaları sergilenen ülke sayısı 33’e, uçurtma ve uçurtma ile ilgili malzemelerin sayısı da 2 bin 700’e ulaştı.
Uçurtma Atölyesi Uçurtma Okulu oldu
Müze’deki yeniliklerden biri de Uçurtma Okulu. Daha önce müze bünyesinde küçük çaplı hizmet sunan Uçurtma Atölyesi’nin kapasitesi ve hizmet verdiği alan daha da genişletildi. Önceleri öğrencilerin sadece kendi uçurtmalarını yaptığı bir yer olan atölyede, ziyaretçilere dünya uçurtma kültürü hakkında bilgiler verilmeye ve uçurtmalar detaylı olarak anlatılmaya başladı. Böylece atölye, geniş çaplı bir Uçurtma Okulu’na dönüştürülmüş oldu.
Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nde müzeyi gezmek ve uçurtmaları incelemek ücretsiz. Uçurtma severler, Uçurtma Okulu’ndan ise malzeme bedeli olan 18 TL’yi ödeyerek yararlanabiliyor. Okulda kendi uçurtmalarını yapmayı öğrenen ziyaretçiler, yaptıkları uçurtmayı kendileri alıyor.
Dünyada ilk ve tek: “Uçurtma Kütüphanesi”
Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ndeki yeniliklerden biri de; dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip ‘Gülen Okumuş Uçurtma Kütüphanesi’
Müze kurucularından Gülen Okumuş’un adını taşıyan kütüphanede kitap, dergi, katalog, afiş ve broşür gibi 400’ü aşkın broşürün yanısıra, uçurtmayla ilgili film ve belgeseller içeren CD’ler, daha önce yapılmış ulusal ve uluslar arası festivalleri içeren yazılı ve görsel dökümanlar ve uçurtma konulu çeşitli belgeler bulunuyor.
Gülen Okumuş Uçurtma Kütüphanesi’nden, uçurtma konulu araştırmalar yapanlar, basın mensupları, öğrenciler ve uçurtma meraklıları ücretsiz yararlanabiliyor.
“Müze kendini geliştiriyor”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi Müdürü Ayşe Rayet Arıcı, müzenin kurulduğu günden bu yana sürekli bir gelişim halinde olduğunu, hem içerik hem de hizmet verdiği kitle açısından sürekli büyüdüğünü belirterek; “Amacımız uçurtma gibi sokak oyunları kültürümüzün en önemli oyuncaklarından birini geniş kitlelere tanıtmak, unutulmaya yüz tutan bu oyuncağı gelecek nesillere aktarmak. Bunun için müzede bulunan uçurtmaların çeşitliliğini ve sayısını arttırıyoruz. İnsanların uçurtmaya olan ilgisini arttırmak için daha ilginç, daha değişik, daha görkemli uçurtmaları müzeye kazandırmaya çalışıyoruz. Bu konuda hiçbir harcamadan ve yatırımdan kaçınmadık, kaçınmayacağız. Müzeyi dünyanın en büyük uçurtma müzesi yapmayı hedefliyoruz” diyor.
Müze hakkında
Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, interaktif bir şekilde ve tiyatral bir anlatım tarzıyla konuklarını uçurtmalar ve uçurtma kültürü konusunda bilgilendiriyor ve onlara unutulmaz anlar yaşatıyor.
Müze kapsamındaki Uçurtma Okulu ise uçurtma yapımını öğrenmek ve/ veya kendi uçurtmasını yapmak isteyenlere, konusunun uzmanı uçurtma eğitmenleri gözetiminde bu imkanı sunuyor.
Pazar hariç haftanın tüm günlerinde, mesai saatlerinde açık olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ni her yaştan uçurtmasever ziyaret edebiliyor.
Gerek uçurtmalar gerekse de müze hakkında bilgi almak isteyen uçurtma tutkunları, www.ucurtmadunyasi.com internet sitesi ve müzenin resmi sosyal medya hesaplarını ziyaret ederek ya da 0216 553 23 37 nolu telefonu arayarak bilgi edinebiliyor.