Dünya Kaynaklar Enstitüsü’ne göre 2040 yılında 33 ülkenin ciddi su sorunu yaşaması bekleniyor. İşte bu sebeple de bu konuda birçok çalışma yapılıyor. Bunlardan birisi de doğa hayranı Ap Verheggen tarafından geliştirilen WaterDrop projesi.
Ap Verheggen güneş enerjisi konusunda yenilikçi çıkışlarla dikkat çekiyor. Bir önceki çalışması “SunGlacier” ile üretilen dev suni yaprak güneş enerjisiyle çölde su sağlıyordu. Ancak büyük boyutları sebebiyle çok da pratik kabul edilmiyordu. Şimdi de “WaterDrop” projesi ile güneş enerjisiyle çalışan, elde taşınabilir cihazla içme suyu elde edilecek. Güneş enerjisi ile yapılan son dönem çalışmlaları biraz bilim kurgu gibi gelse de yakından bakmaya değer. Bunlardan birisi de güneş enerjisi araştırmacıları tarafından geliştirilen “WaterDrop” projesi.
WaterDrop proje mekanizması basitçe şöyle; güneş enerjisiyle çalışan yoğunlaştırıcı (maddenin gaz halinden sıvı hale geçmesini sağlayan) cihaz elde taşınabiliyor ve güneş enerjisi kullanarak serin içme suyu üretmeye yarıyor. Yüksek hava sıcaklıklarında hava daha fazla su içeriyor. Normalde daha yüksek hava sıcaklıkları daha fazla güneş ışığı mânâsına geliyor. İşte bu noktada araştırmacılar “Havadaki suyu güneş enerjisi ile elde etmeye neden odaklanmayalım?” demişler ve yola koyulmuşlar.
Cihazın dış yüzeyindeki fotovoltaik hücreler gün boyunca güneş enerjisini soğuracak ve bu güneş enerjisi hava akışını sağlayan vantilatöre enerji sağlayacak. Dönen pervaneler, yoğunlaşma işlemi (maddenin gaz halinden sıvı hale geçmesi) için havayı soğutmaya yarayacak. Yoğunlaşma işlemi sonucu su damlacıkları bir kap içinde birikecek. Bu sayede gezegenin kurak bölgelerine içme suyu ve zirai sulama suyu temin edilebilecek.
Ap, “Fotovoltaik hücrelerin verimliliklerinde yakın zamanda beklenen artış ile depolama malzemelerinde de hızlı bir gelişme olacağını ve bu sayede deponun gece soğuğunu muhafaza edebileceğini ve gündüz soğutma öncesi soğutma işlemine yardımcı olacağını” ifade ediyor ve “Bilim kurgu ürünü gibi görünen bu fikirlerin gerçekleşmesinin an meselesi olduğunu” da ekliyor. Malzeme bilimindeki değişikliklerin hayatımıza katacağı renkleri heyecanla bekliyoruz.
SunGlacier: Çölde bir buzul oluşturmak
Kaynak: Minds, Inhabitat, Science PLX