Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıYaban hayatın gözyaşları: Yasadışı avcılığın 19 milyar dolarlık acısı

Yaban hayatın gözyaşları: Yasadışı avcılığın 19 milyar dolarlık acısı

-

Her yıl 30 bine yakın primat, 5 milyona civarında kuş, 10 milyon sürüngen ve 500 milyon tropikal balık yasadışı ticarete kurban gidiyor. Açıklanması güç olan bu tuhaf sektör, hangi hastalığın akabinde bu denli pazarlaşıyor merak uyandırırken, yaban hayatın zalimce sömürüsü korkunç anlara şahitlik ettirebiliyor.

Bir boynuza gergedandan çok kimin ihtiyacı olabilir?

Başka bir canlının vücut derisinden koltuklara oturmak nasıl açıklanabilir?

Para kazanma hırsı, öldürme arzusunu bu kadar tetikleyebilir mi?

”Zulüm, suç, vahşet, kibir, insan merkeziyetçilik” sözcükleri yasadışı ticareti betimlemek için yeterli değilken, fotoğrafçı Patrick Brown‘un, Asya’daki kaçakçılığın boyutlarını gözler önüne seren çalışmaları gerçekleri yüzümüze çarpmakta başarılı. Bu kârlı ve cani endüstrinin trajik karelerini gözler önüne sermeye 10 yılını vermiş Brown’un yakaladıkları tek kelime ile korkunç.

A long-tailed macaque monkey is having its tail treated by a tradesman at the market. The animal, which is currently on sale for $10 US, was injured in transit after poachers tied a rope to its tail.

Kaplan eti ile ruhsal şifaya kavuşurken, mezarlığa dönmüş midelerinde insanlığını unutanlar

Çin, geleneksel tedavilerde kullanmak üzere fildişi ile gergedan boynuzu alıyor. Hayvan uzuvlarının sihirli etkisi onları öyle etkilemiş olacak ki şuurlarını yitirmişler.

Trading to Extinction-Book

90’lardan bu yana iki katına çıkmış küresel yaban hayvanı ticaretine canı gönülden destek veren ülkelerden bir diğeri ise Amerika. ABD yasadışı deriler için hayvan kaçakçılığına başvuruyor. 

Trading to Extinction-Book

Pazarın değeri ise tahminlere göre 19 milyar dolar civarında. Hindistan’da boynuzu için bir gergedanı öldüren avcı 250 dolar alırken aynı boynuz yakın bir kasaba pazarında bin dolara satılabiliyor. Boynuz, Hong Kong, Pekin veya Ortadoğu’da herhangi bir ülkeye ulaştığında değeri 370 bin dolara çıkıyor.

Patrick-Brown-Trading-to-Extinction-2

Bir bebek maymunun tutsaklığı bize kanlar içinde yatan bir filin önünde kendisine ait olmayan bir dişi kucaklamış şekilde poz veren insanı hatırlatıyor. Ya da duvardaki ayı başı, fok derisi bir kürk montu… Ve sokağımızdaki kasapların, ölü tavuk vücudu dolu tabaklarımızın bundan farksız olduğunu biliyoruz. Çin’de yenen aslan için nefretler kusarken, aynı yaşama isteği ile bakan gözlerin ineğe de ait olduğunu görüyoruz.

Patrick-Brown-_-Panos-Pictures.-slow loris

Trading-to-Extinction-024-B

illegal-animal-trade-Alternative-News-e1421083656865-750x400

Patrick Brown - Panos Pictures. 1

Patrick Brown - Panos Pictures. 3

Patrick Brown - Panos Pictures. 5

Patrick-Brown-Trading-to-Extinction-4

Trading to Extinction-Book

Trading to Extinction-Book

Ne yazık ki; yaban hayatın ticaretine gösterilen tepkiler, kan dolu beslenme zincirlerinin, işkence dolu giyim sektörünün karşısında durmadıkça tutarlılığa sahip değildir. Dilediğimiz özgürlük, büyük Afrika fillerinden; yavaş lorislere, koyunlardan, balıklara kadar bütün yeryüzüne!

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol