Ana SayfaEkolojiEnerjiYaşayan bitkilerden elektrik üretildi: Plant-e projesi geleceğin enerji kaynağı olabilir

Yaşayan bitkilerden elektrik üretildi: Plant-e projesi geleceğin enerji kaynağı olabilir

-

Fosil yakıtların dünya üzerindeki etkileri ve hızla tükenmeleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji arayışını hızlandırdı. Son dönemdeki temiz ve sürdürülebilir enerji üretebilme arayışı kapsamında daha önce yayınladığımız mikro algler haberini çağrıştıran bir haber de Hollanda’dan geldi. 

Yaşayan bitkilerden elektrik üretimi Plant-e (1)

Hollandalı bir şirket canlı bitkilerden, bitkilere zarar vermeden enerji elde ediyor ve bunu Hollanda’da iki yerleşim alanında; cep telefonlarının şarjı, kablosuz internet sağlama ve 300 LED sokak ışığını aydınlatmada kullanıyor. Plant-e projesi, Kasım 2014’te Amsterdam yakınlarındaki Hambrug adlı yerleşim bölgesinde başladı ve bitki enerjisi Wageningen’deki şirketin genel merkezi yakınlarında da kullanıldı.

Birçok araştırmacı havadan elektrik üretebilmenin yolunu ararken, ortaya çıkan bu fikir olaya farklı bir yön kattı. Plant-e’nin kurucuları, doğaya bakarak, kaybolan enerjinin nereden geri alınabileceğini ve nasıl yeniden kullanabilineceğini araştırdılar. Bu arayışın sonucunda da bitkilerdeki fotosentezin yan ürününü buldular. Plant-e’nin bitkiden enerji üretme kavramı, temiz enerjide yeni bir devrim olarak görülüyor. Projeye göre bitkilere herhangi bir zarar verilmeden üretilebilecek elektrik miktarı da oldukça önemli bir miktarda. Plant-e’nin kurucu ortağı ve CEO’su Marjolein Helder, “100 metre karelik yeşil alan senede 2800 kilowatt saatlik elektrik üretebiliyor” diyor. Hollanda’da ortalama bir evin senelik elektrik kullanımı 3500 kilowatt-saat. Yani 100 metrekarelik bir alanın ürettiği elektrik, ortalama bir evin yıllık elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 80’ini karşılıyor. Buna ilave olarak, ekvatora doğru yaklaşıldığındaysa güneş ışınlarının artması sebebiyle elde edilen verim de artıyor.

Yaşayan bitkilerden elektrik üretimi Plant-e (3)

Hollanda’nın sokak ışıkları projesi dahilinde Plant-e elektrik üretim sürecinde, bitkiler plastik kaplarda yetiştiriliyor. Fotosentez yapan bitkiler güneş enerjisini şekere çeviriyorlar. Bitkiler büyüdükçe ihtiyaçları olduğundan daha fazla şeker üretiyorlar. Bu fazla şeker köklerinden toprağa geri veriliyor, burada proton ve elektrona ayrılıyor. Plant-e sistemi toprakta bitkilerin bu dönüşümünü bekleyen yerleştirilmiş elektrotları kullanıyor ve sonuçta elektriği iletiyor.

Yaşayan bitkilerden elektrik üretimi Plant-e (4)

Şirket kurucuları bu teknolojinin bir gün dünyanın fakir ama bitki örtüsü zengin bölgelerinde elektrik sağlamak için kullanılmasını umuyor. Bu işlemi uygun fiyatla yapmanın yolunu bulmaları durumunda, bu yeni temiz enerjinin daha önce asla elektrikle tanışmamış dünyanın yüzde 25’lik nüfusuna elektrik sağlayabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Inhabitat, Yes Magazine, Revolution GreenPlant-e

SON YAZILAR

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol