Avrupa’nın kalbinde Fransa’da; Calais Jungle olarak adlandırılan mülteci kampında yaklaşık 9 bin mülteci Avrupa hükûmetlerinden yersizlik krizine dair çözümler bekliyor. İşte Calais Jungle’den kültür, sanat, yaşam ve inancın konteynerlere sıkıştırıldığı kareler;
Fransa’nın kuzeyinde bulunan Calais kampı, konteyner kent kurulmasının ardından Calais Jungle olarak adlandırılmaya başlandı ve yersizliğin Avrupa’da sembol mekanı haline geldi. Ancak burada yaşayan 9000 kişi sembol değil, onlar da bizim gibi insan.
Fransa hükümetinin geçtiğimiz yıl karar alarak kampın yarısını yıkmasının ve İngiltere hükümetinin Büyük Calais Duvarı‘nı inşa ederek insanların ülkeye girişini engelleme çalışmalarına rağmen Calais’de bir hayat var.
Fotoğraf Sanatçısı Jose Farinha bu yılın ilk yarısında Calais’i ziyaret ederek, günlük yaşamdaki her türlü felakete ve kötü koşullara rağmen çocukların oynadıkları, kültürün konteyner duvarlarına yansıdığı ve çeşitli inanç biçimlerinin bir arada var olabildiği kampı fotoğrafladı.
Calais mevcut konumunda kaldığı sürece, Avrupa’nın yersizlik sorunundaki başarısızlığın sembolü olmaya devam edecek.
Fransız Hükümeti bir süre önce kampı kapama kararı aldı, ancak asıl önemli soru olan ”Oradaki insanlara ne olacak?” sorusunu hala yanıtsız bırakıyor. İngiltere ise ABD’de Trump‘ın ırkçı söylemlerinin ötesine geçemeyerek duvarı inşa etti.
İşte yaşamın kötü yanını Avrupa’nın göbeğinde gözler önüne seren Calais’den kareler
Kaynak: fastcoexist