Ana SayfaYaşamDünya KültürleriYeryüzündeki tanrıçalar: Kumariler

Yeryüzündeki tanrıçalar: Kumariler

-

Kumari geleneği Nepal’de yüzyıllardır süregeliyor. Nepal rahipleri, kumarilerin Tanrıça Durga’yı temsil ettiğini, maitri bhavana denilen bütün canlılara karşı sevgi dolu olma duygusunu hissettirdiklerini düşünüyor.

Hem Budistler hem de Hindular tarafından tapınılıyor. Kumarilerin Katmandu Vadisi’nin yerel halkı Newariler’in Shakya soyundan gelmesi gerekiyor. Adayların yaşları ise ikiden başlayabiliyor. Adayları elemek için yapılan testler düşünüldüğünden çok daha zor ve kumari olmanın tam 32 kriteri var.

Adaylar, Katmandu Saray Meydanı’nda bulunan tapınakta bir araya getiriliyor. Küçük kızlar burada psikolojik testlerden geçiyor. Bu testlere açlık, susuzluk, 108 kesik hayvan başının bulunduğu karanlık bir odada korkmadan durabilmek de dahil.

Kumari olmak için tüm bu psikolojik testleri geçebilmek yetmiyor. Seçilecek kişinin aynı zamanda fizik olarak da mükemmel olması bekleniyor. Vücudundan hiç kan akmamış olması, teninde yara olmaması, yüzünün güzel olması ve dişlerinin bembeyaz olması gerekiyor.

Seçilmenin zor olduğu gibi kumari hayatını yaşamak da bir o kadar zor. Kumari, Katmandu’da kendisine tahsis edilen ahşap evin dışına yılda birkaç kez, yalnızca dini törenler için çıkabiliyor. Ayakları da kendisi gibi kutsal kabul edildiğinden toprağa basamıyor ve tahtırevan ile taşınıyor. Ailesi tarafından yılın belli zamanlarında ziyaret edilebiliyor. Okula gitmiyor, eğitimini evde görüyor. İstediği her şeyi yiyemiyor. Günde sadece bir kez penceresinden dışarı bakma hakkına sahip. Kendisini ziyarete gelenleri dinliyor, tapınmaları kabul ediyor, bereket dağıtıyor.

Yaşayan tanrıça kumari, regl dönemine girdiği anda saltanatı bitiyor çünkü vücuttan kan akması ile birlikte kutsal ruhun vücudu terk ettiğine inanılıyor. Ortalama 10 yılını kumari evinde geçirdikten sonra görev süresi biten kumariden hiçbir şey olmamış gibi sıradan biri olarak topluma karışması bekleniyor, yaşamları boyunca alacakları maaş bağlanıyor. 13-14 yaşından sonra farklı bir kişilikle farklı bir hayata devam ediyorlar.

Bir efsaneye göre görevi biten kumari ile evlenen erkekler genç yaşta ölüyor. Bu inanış kumarilerin hayatını daha da zorlaştırıyor.

Konuyla ilgili olarak eski bir kumari olan Rashmilla Shakya’nın anılarının anlatıldığı From Goddess to Mortal isimli kitaba göz atabilirsiniz.

Kaynak: Les FaurefiveRaconte-moi l’Histoire

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...

Viyana kafeleri ve Osmanlı’dan Viyana’ya giden kahve

Temmuz ayında kendimize bir güzellik yaptık. Bu güzelliğin içinde kısa bir Viyana gezisi de vardı. Gideceğimiz yerlere dair bilgi edinmek için web sayfalarında gezinirken Viyana...
İdil Seçen
İdil Seçen
Galatasaray Üniversitesi

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol