Ana SayfaYaşamYoga & MeditasyonYoga ile iç ve dış doğamızı iyileştirmek

Yoga ile iç ve dış doğamızı iyileştirmek

-

Doğa hakkında endişelenmemize gerek yok çünkü doğa kendi başının çaresine bakabilen akıllı bir sistem. Eğer insanlar doğayı korumak yerine ona zarar verirlerse, doğa insanlığı cezalandıracaktır.
Swami Satyananda Saraswati


Dış doğayı korumak için konuştuğumuz ve yaptığımız onlarca şey var: Ekolojik ayak izimizi azaltmak, yerel beslenmek, tüketmemek… Peki, kendi fiziksel, ruhsal, zihinsel doğamıza bakmak ve korumak hakkında neler yapıyoruz? Doğanın kötüye kullanılmasının bizim üzerimizdeki etkileri neler?

Doğa kendi başının çaresine bakabilir fakat biz kendi doğamızı nasıl kabul edeceğiz ve koruyacağız? Kendi iç dünyamızı hem dışarda olan hem de içimizde olan kaotik ortamdan nasıl koruyacağız? Dış doğadaki tehlikeler kadar kendimizi rahatsız edici duygular, başa çıkılmaz tutkular ve agresif düşünceler gibi içsel tehlikelerimizden nasıl koruyacağız?”

Processed with VSCO with c1 preset

İçsel kirlenme

Öncelikle dünyanın bizim zihnimizin bir yansıması olduğunu anlamamız gerek. Dünyanın ve doğanın denge içerisinde olmamasının; biz insanların içsel dengemizi kaybettiğimizden kaynaklandığını fark etmeliyiz. Zihnimizle olan bağları çoktan kopardık, kendimize ve başkalarına karşı hem davranışlarımız hem düşüncelerimiz artık doğruluktan saptı. Belki de dış dünya hakkında endişelenmek yerine kendi iç doğamız hakkında kaygılanmayı ilk sıraya almalıyız; çünkü toplum ve dünya kendi düşünce yollarımızı ve farkındalığımızı değiştirmeden değişmeyecek. Kendi içimizdeki duygusal ve zihinsel kirlilik herhangi bir dışsal kirlilikten daha tehlikelidir ve ilk önce bunun temizlenmesi gerekmektedir.

Kargaşayı yoga ile durultmak

Sadece yoga 21. yüzyılın zihinsel yapısını değiştirebilir ve sevgi, huzur, anlayış, tolerans ve kabul ediş gibi daha derin özellikleri geliştirmemizde yardımcı olabilir. Yoga içsel ve dışsal olarak bütün bir yaşam pratiğidir. Bu kişinin kendisini kendisine, başkalarına ve doğaya açması anlamına da gelmektedir. Başa çıkılmaz düşüncelerimizi ve duygularımızı tekrar kontrol altına almaya ve bunları huzur, denge ve sükûnete döndürmeye ihtiyacımız var. Bu duygular da bağımsız duygular değil, aksine toplum ve doğa ile doğrudan bağlantılı duygulardır. Yoga ile dengeyi yeniden keşfederek bakış açımız değişecek ve bu yeni bakış açısı farkındalık uyandırarak içsel ve dışsal dünyalarımızdaki kirlilikler üzerine çözümler türeteceğiz.

Yoga ile sahip olduğumuz iki hediyeye iyi bakmanın sorumluluğumuz ve görevimiz olduğunu fark ederiz: Doğa adındaki yaşamımızın doğrudan bağlı olduğu karmaşık yapı ve içinde yaşadığımız zihin-beden karmaşık yapısı..

Asana (Duruş)

Zihin sağlığı beden sağlığı ile doğrudan alakalıdır. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözü buna iyi bir referanstır. Yogiler belirli bir duruşa girmenin zihin ve beden üzerine etkilerini gözlemleyerek yoga duruşlarını geliştirmişlerdir. Doğada hayvanların kendi vücutlarıyla ne kadar uyum içerisinde yaşadıklarını görerek yoga asanaları ile insanların da doğasında olan gücü, esnekliği ve dengeyi yeniden kazanmalarını sağlamışlardır. Bu gözlemler ile geliştirilen fiziksel duruşlar ile hormon dengesi de dahil olmak üzere içsel dengeye ulaşarak zihin-beden kompleksinin iyileşmesi sağlanmaktadır.

Şiddetsizlik

Şiddetsizlik doğu felsefelerinin ilk öğretisidir ve her türlü olumsuz davranıştan uzak durmayı öğütler. Yaşayan tüm canlılarla ve kendimizle ilişkimizi sevgi temeline kurarak onlara hiçbir zarar vermemeyi anlatır. Başkalarına zarar vermek öfkeden doğar ve öfke de kişiliğimizde korkuya evrilir ve büyür, gittikçe daha fazla şiddet uygulayan birisi haline dönüşürüz. Hayvanları öldürürüz, dünyanın sonu yokmuş gibi tüketmeye başlarız. Şiddetsizlik pratiği ile hem iç doğamızla hem de dış doğamızla uyum içerisinde yaşamanın anahtarını keşfedebilir ve tüm kirliliklerden arınabiliriz.

Sevgi, empati ve anlayış duygularımızı tekrar canlandırmak, dengeyi yeniden keşfetmek ve iç-dış dünyamızda uyum içerisinde yaşamak küçük bir farkındalıkla başlıyor. Yoga size iyi gelecek.

EsinlenmeYoga Mag

SON YAZILAR

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Şimdi lütfen o tuttuğun nefesi bırakır mısın?

Bir yazı yazmaya başlayacağım ve nasıl başlayacağımı bir türlü bulamıyorum. Silip silip yeniden yazdığım ama bir türlü beni tam olarak tatmin etmeyen cümlelerden geçiyorum. Bunun...

Herkül’ün 12 Görevi ve Astroloji Çalışmaları

Işığın Mücevherlerinden astroloji ve mitoloji takipçilerini sevindirecek bir haberi sizlerle paylaşıyorum. Mitra yayınevinden bu hafta çıkacak olan Herkül'ün 12 görevi ve Astrolojik Yorumları kitabıyla birlikte çalışmalar...

Raja Yoga Niyama III Tapas Meditasyonu

Işığın Mücevherleri olarak Raja Yoga çalışmalarına sizleri de davet ediyoruz. Meditasyon çalışmalarımız beş kural üzerine ilerlemektedir ve şu anda üçüncü çalışmadayız. Raja Yoga’nın üzerine meditasyon yaptığımız...
Burak Bilen
Burak Bilen
Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Hindistan'da aldığım ve deneyimlediğim yoga öğretisini paylaşmaya çalışıyorum. Ekoloji, yemek kültürü ve yoga ile ilgileniyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol