Biraz talih ve birçok girişim ile Kosta Rika artık istikrarlı bir enerji merkezi.
Kosta Rika, yılın 285 günü yenilenebilir enerjiye muhtaç olduğu 2015 yılında kendi rekorunu kırmak amaçlı başladığı bu çalışmada kesintisiz 113 gün boyunca yenilenebilir enerji kullanmayı başarabildi. Toplam olarak, Kosta Rika geçtiğimiz sene enerjisinin yüzde 99’unu sadece yenilenebilir kaynaklardan tedarik etti.
Bu hususta ülkenin coğrafik konumu büyük bir rol oynuyor. Kullanılan yenilenebilir enerjinin büyük bir kısmı fazla yağmurdan ve dağlık arazilerde yetişen hidroelektrik bitkilerden sağlanıyor. Fakat Kosta Rika jeotermal enerjiye olan yatırımı ve özellikle yılın bu zamanlarında tahmin edilemez hava koşullarından dolayı tek bir kaynağa bağlı kalmamak amacıyla güneş enerjisi konusundaki girişimleriyle bu konuda çok farklılaşan bir anlayışa sahip.
Kosta Rika beş yıl içinde karbon nötr (karbona ihtiyaç duymayan) bir ülke olmayı planlıyor. Görünüşe göre, elektrik enerjisiyle bu büyük oranda başarılabilir. Fakat arabalar hâlâ benzinle çalıştığı için, elektrik yakıtlı arabaları tedavüle sürmek oldukça zor. Hükûmet bu karbon emilimlerini dengelemek için başka metotların üstünde çalışma planları yapıyor.
Geçtiğimiz yıl da belirttiğimiz gibi, Kosta Rika’nın bu hedeflerine ulaşabilmesi için sahip olduğu başka unsurlar var. Ekonomisi ağır endüstri ve imalata bağlı değildir ki bu da enerji ihtiyacının nispeten makul olduğu anlamına gelir. Ayrıca, halkın ekonomik durumu kısmen yetersiz olduğu için insanlar enerjiyi daha az kullanmaya çalışıyor.
Kosta Rika’nın halkı ise durumdan gayet memnun. Elektrik fiyatları Nisan ayı itibariyle yüzde 7 ila yüzde 15 arasında düşüş gösterdi. Fakat dünyanın bu yeşil alanlarıyla meşhur ülkeye tebrik niteliğindeki desteğine rağmen temiz enerji üretiminin bu miktarda tutunması muhtemel gözükmüyor, bu metodun dünyanın farklı yerlerinde tutulacağı da sanılmıyor.
Fakat yine de bu enerji türü kendini her yerde gösteriyor. Almanya sadece yenilenebilir enerji kullanarak 1 gün geçirebiliyor. Portekiz ise bunu geçtiğimiz yıl 4 gün başarmış durumda. İlginçtir, ağaçlar ve yeşil alanlarla ilgili girişimler için her zaman öncü olan İskandinav ülkeleri gibi nispeten daha az zengin olan ülkelerin de bu konudaki performansı hiç de fena sayılmaz.
Aslında, bu konudaki en kötü performans en zengin ülkelere ait. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri 2015 yılında enerjisinin sadece yüzde 13,4 ünü yenilenebilir olarak üretmeyi başardı. İlaveten, en fazla enerjiyi zengin ülkelerin kullanması da bu korkunç tabloyu daha da utanç verici kılıyor.
Kaynak: The Costa Rica Star, Vox, The Guardian, FastCoExist