Ana SayfaKategorisiz2014 yılının en önemli 8 bilimsel ve teknolojik keşfi

2014 yılının en önemli 8 bilimsel ve teknolojik keşfi

-

Phys.org‘un belirlediği 2014 yılının ‘en önemli’ 8 bilim ve teknoloji hikayesi açıklandı. Bilim ve teknoloji açısından 2014 yılında büyük gelişmeler yaşandığı ifade ediliyor. Bu yıl, uzayla ilgili çok daha fazla şey öğrenildi ve yeni maddeler bulundu. Bilgisayarların daha hızlı çalışması ve daha çok işlem yapması gibi onlarca bilimsel keşif yapıldı. Şimdi bu keşiflerden en önemli 8 tanesini sizinle paylaşmaktan gurur duyarız.

Süper ağır element 117 Almanya’daki bir araştırma ekibi tarafından onaylandı

 
Kurşundan %40 daha ağır olduğu belirtilen element yakın zamanda periyodik tabloda 117. element olarak yerini alacak. Almanya GSI araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda bulunan element, Uygulamalı Fizik ve Kimya Uluslararası Sendikalar Birliği tarafından resmi incelemesinden sonra resmi adını alacak. Elementin, bir hızlandırıcı kullanılarak ortaya çıktığı da ek bilgi olarak veriliyor.

Ununseptiyum 117

Mühendisler bilgisayar içindeki tellerin yerine ışık kullanarak büyük bir adım attı

 
Stanford’da çalışan bir grup araştırmacı ekip tarafından icat edilen bu nesne, bilgisayarlar arasında veri taşımacılığını elektriksel sistemden optiksel sisteme geçireceğini düşünüyor. Bilimsel Rapor makalesine verdikleri demeçte icat ettikleri bu nesneye ‘Optik Bağlantı’ adını verdiler. Belirli bir desen ile şekillendirilmiş silikon yapıda barkoda benzeyen bu alet oldukça da küçük.

Veri taşımacılığında büyük gelişme

Soğutmaya gerek kalmadan iletken madde elde edildi

 
Dünyanın her tarafından Max Planck enstitüsüne toplanan araştırmacılar ilk defa bir maddeyi öncelikle soğutmadan iletken hale getirmeyi başarabildi. Nature dergisine verdikleri makalede sistemin neden ve nasıl çalıştığı ile ilgili heyecan verici açıklamayı, “Saniyenin birkaç milyonda biri olmak suretiyle bir seramik parçasının iletken haline gelmesi için kısa kızıl ötesi darbeler uyguladık ve başardık” diyerek ifade ettiler.

Aşırı iletkenlik ile ilgili yeni keşifler

Eski Mısırlılar’ın piramiti nasıl inşa ettikleri hakkında önemli bir ipucu

 
Amsterdam Üniversitesi ve FOM Kuruluşu fizikçileri geçtiğimiz günlerde ilginç bir iddia ortaya attı. Eski Mısırlıların piramit taşlarını taşımalarında ‘ıslak kumun’ etkili olduğu düşünülüyor. Islak kumda bir maddenin taşınması ve ilerlemesi, -normal bir çöl ortamı olduğunu düşündüğümüzde- hem enerji gereksinimi yarıya indiriyor hem de işçi gereksinimini yarıya indiriyor. Taşları taşıyan kızakların ağırlığını ve gücünü artırmak için onlara su eklendiğini tahmin ediyorlar. Bu fikir aynı zamanda dönemin duvar taşlarına çizilen şekilerde de işlemin bu şekilde gerçekleştiğine dair oluşan kanıtlarla destekleniyor.

Taşların taşınması için ıslak kum kullanıldı.

Astrofizikçileri şaşırtan bir radyo patlaması gerçekleşti

 
Porto Riko’da Arecibo radyo teleskobu üzerine çalışan bilim insanlarının, Yeni Astrofizik Haberleri gazetesine verdikleri makalede, uzay boşluğunda büyüklüğü belirlenemeyen bir radyo dalgası patlaması kaydettiklerini bildirdiler. Bu kaydedilen bilgi, daha öncesinde de Avusturalya’da keşfedilen radyo patlamaları sinyallerine benzer olduğu için bu iddiayı destekler nitelikte oldu. Takım patlama için herhangi kesin bir bilgi veremiyor fakat olası ihtimaller arasında kara delikte gerçekleşen olaylar veya nötron çarpışmaları muhtemel.

Arecibo Radyo Teleskobu

Lityum anottan oluşan ‘kutsal kase’ adlı pil yaptılar

 
Geçtiğimiz yaz Stanford araştırmacıları Doğa ve Nanoteknoloji dergisine verdikleri demeçte, lityum anot piller üzerinde büyük aşamalar kaydettiklerini bildirdi. Lityum anot pillerin özelliği az madde ile verimliliği çok yüksek tutabilmesi. Şu anda Lityumun ‘kutsal kase’ nin işleyişi için en büyük potansiyel güç olduğu biliniyor. Çünkü Lityum inanılmaz derecede hafif ve yoğun bir madde. Araştırmacılar ileride elektrikli araçların şarjları konusunda da Lityumun kullanılmasının araçlara daha faydalı olacağını ve daha az maliyetle daha fazla enerji üretebileceklerini dile getirdi.

Lityum anot pil

Kuantum fiziğinin sırrı çözülmeye başladı

 
Henüz geçtiğimiz günlerde Singapur Ulusal Üniversitesi’nden Uluslararası Bilim Araştırma ekibinin Nature Communications dergisine verdikleri makalede, kuantumun dalga-parçacık ilişkisinin aslında kuantum belirsizlik ilkesinden çok da farklı olmadığını söylediler. Ekip bu iki konunun aslında aynı bağlantıya çıktığı ve yaptığı araştırmaların bunları kanıtladığı, önümüzdeki aylarda kuantumun daha kolay bir şekilde anlaşılabileceğini açıkladılar.

Kuantım Teorisi

Dünya habitatına en çok benzeyen gezegen keşfedildi

 
NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu üzerinde çalışan bilim insanları Dünya dışarısında muhtemel yaşamın olabileceği yeni bir gezegen keşfettiler. Kepler 186f adını verdikleri bu gezegen dünya ile aynı büyüklüğe sahip olup, sadece hava bakımından farklılık göstermesine rağmen yer yüzünde su bulunduktan sonra yaşanabilecek bir ortam olduğu tahmin ediliyor. Kuğu takım yıldızında bulunan gezegen dünyadan 500 ışık yılı uzaklıkta.

Kepler 186f

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
B. Tommy Fira
B. Tommy Fira
Ankara'da yaşıyor. Felsefe okur/yazarı. Hayvan hakları gönüllü savunucusu. Müzisyen. Halen hukuk okuyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol