Vejetaryen veya vegan diyetle yaşamını devam ettiren, birçoğumuzun da bildiği gibi falafel eşi benzeri bulunmayan bir öğündür. Tarihi ve hangi coğrafyada türediği tam olarak bilinmese de günümüzde falafel veganlardan ziyade Orta Doğu toplumlarının medari iftiharıdır.
Bazı tarihçiler ve gastronomlara göre ilk olarak Mısır’da, Büyük Perhiz zamanı Kıptilerin tükettiği bir öğün olarak türediği düşünülmektedir. Lakin günümüzde bu kültür Ortadoğu toplumlarından Lübnan, İsrail, Filistin ve Suriye bölgesel olarak da Irak mutfaklarında önemli bir konuma sahiptir. Gelelim falafelin yapı taşlarına; herhangi bir hayvansal ürün içermemesinin yanı sıra içerisinde bulundurduğu baklagiller, soğan ve sarımsak ile tam anlamıyla bir besin deposudur.
İhtiyacınız olan malzemeler ise;
♦ 1 Su Bardağı Nohut
♦ 1½ Su Bardağı Kuru Bakla
♦ 1 Çay Fincanı İnce Esmer Bulgur
♦ Yeteri Kadar Un
♦ 2 Soğan
♦ 1 Baş Sarımsak
♦ 1½ Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
♦ Tuz
Damak tadınıza uygun baharatlar da katabilirsiniz.
Yapılışı:
Kuru bakla ve nohudu iki gün öncesinden ıslatın. Mutfak robotunun içerisine nohut ve baklayı üzerine kabuğu soyulup ince doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyip makineden geçirin. Fazla ince çekmemeye özen gösterin. Kabartma tozunu ekleyin. üzerine harcın ele gelip dağılmamasını sağlayacak kadar un ekleyin. Bu kullandığınız unun markası, kalitesi ve tipine göre değişkenlik gösterecektir. Elde yoğurabilir veya robotta çekmeye devam edebilirsiniz. Karışıma bulgurları da ekleyip iyice yoğurun. Tuzunu ekleyin. Bu noktada fazladan kendi damak tadınıza uygun baharatlar da ekleyebilirsiniz. Ben biraz daha Orta Doğu mutfağına has bir tat elde etmek istediğimden kimyon eklemeyi tercih ediyorum.
Harcı iyice yoğurduktan sonra golf topu büyüklüğünde parçalar koparıp şekle sokun. Ayçiçek yağında kızartın. İsteğinize göre patates püresi, humus veya salata ile pide eşliğinde servis edin. Afiyet olsun.