Kayıtsızlık Şenliğinde tanıştığım halka sanat projesi hakkında haber yapmak için sevgili Bahar Güneş ile bir araya gelip kısa bir yazı çıkardık ortaya.
halka sanat projesi, 2011 yılında çağdaş sanat ve kültürün üretim ve sunumunda çalışan bağımsız bir kurum olarak eğitimci, yazar ve küratör İpek Çankaya ve iki arkadaşı tarafından kuruldu. Misyonu ve hayata yaklaşımı doğrultusunda ticari bir galeri olmak yerine bir sanat inisiyatifi olarak kurgulandı. Kendi ayakları üzerinde duran, kâr amacı gütmeyen, eğitime ve paylaşıma açık, alçakgönüllü ama kendine güvenen bir kültür kurumu olmayı gaye edindi. Bu da, ancak yapının içerisinde yer alan herkesin bireysel inisiyatifi yardımıyla ve sahiplenme duygusunun birleşimiyle mümkün oldu. Ben mekanın koordinatörüyüm. Yolum halka’yla üniversite yıllarında kesişti. Sevgili İpek Çankaya üniversitede hocamdı, şimdi direktörüm. Kadıköy Moda’da yer alan mekanımızda düzenli olarak grup ve bireysel sergiler yapıyoruz. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri, eğitimler, buluşmalar, atölyeler, yerel organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında uluslararası sanatçılara açık bir platform olarak rezidans (konuk sanatçı) programı yürütüyoruz.
Bu platform, sanatçıların uluslararası dolaşımını sağlayan, sanatçılarınİstanbul’un öykülerini yaşayarak deneyimledikleri ve ürettikleri bir platform. Biz bu kapsamda küratör, araştırmacı, yazar, 40 farklı ülkeden 100’e yakın sanatçı ağırladık. halka’nın vizyonunu belirleyen, manifestosu oldu. Halka tamdır, bütündür, köşeleri yoktur. Başladığı yerde biter, bittiği yerde yeniden başlar. İstenirse başka zincirlere eklemlenebilir. Ayrı ayrı parçaları bir arada tutar. İçine alarak büyür, içindekilerle halka olur. Gösterdikleriyle var olan sanat ortamına yeni görüş alanı ekler. halka sanat projesi, manifesto ile çok sesliliğe, yeniliğe, açık görüşlülüğe, bir yandan bağımsızlığa diğer yandan kolektifliğe vurgu yapıyor.
Hayata geçirdiğimiz her şeyde bireysel ve kolektif inisiyatif kullanımı söz konusu. Takım olmanın önemine inanıyoruz. Çünkü günlük hayatında iyi anlaşan ve aynı şeylere ilgi duyan insanlar, iş hayatında da yaşıyor gibi çalışıyorlar aslında. Beraber düşünüp, beraber üretiyoruz.
Mayıs ayında sanat evi oldukça aktif olacak. Programlardan kısaca bahsetmek gerekirse:
Fotoğraflar Tanık
Fotoğrafın oluşum süreciyle aktardığı görsel coşku arasında onu şiirsel bir sanat olarak kutlamamıza yol açan özel bir yer vardır. Bu yerde, kimi fotoğrafçının ifadesel kaygıları ve özgün sesleriyle karşılaşırız. Ferhat Zupcevic’in işleri, birçok ortamda tanıklık ettiği insanlık durumunu aktarışında taşıdığı derin ve zarif ifadeler nedeniyle, foto muhabiri olarak gerçekleştirdiği profesyonel çalışmalarının ötesine geçmektedir. Zupcevic bu yüzden, işbirliklerinin sekizinci yılında halka sanat projesi ve Artship Initiatives tarafından, işlerinden bir seçkiyi sergilemek üzere davet edilmiştir.
Sergi 18 Mayıs 2019 Cumartesi saat 18.00’de halka sanat projesi’nde açılıyor. 9 Haziran’a kadar Pazartesi ve resmi tatiller hariç her gün izlenebilir.
Yolculuğa Hazırlık: Gelişmekte olan performansın İstanbul ön gösterimi
İşbirliklerinin sekizinci yılında halka sanat projesi ve Artship Initiatives San Francisco Istanbul’dan dört sanatçıyı gerçekleştirecekleri performansı birlikte yaratmak ve içinde yer almak için San Francisco’ya davet ediyor. Temmuz 2019’da San Francisco’da gerçekleşecek bu çalışma şu adı taşıyor:Güz Yaprakları – Yere tutunduklarında beslerler geleceği
25 Mayıs Cumartesi saat 20.00’de halka sanat projesi‘nde gerçekleşecek olan etkinliğin dili San Francisco’ya hazırlık olarak İngilizce olacaktır.
Yer ayırtmak için: [email protected] // 0541 733 42 83
Deneysel Atölye: Provalar- Hız 26 Mayıs Pazar halka’da
Provalar’da katılımcılar, 4 saat boyunca “hız” konusuyla ilgili tasarım araştırmaları yapacak, deneysel üretimler üzerine çalışacak ve halka sanat projesi‘nde Temmuz ayında düzenlenecek sergide sunulmak üzere eserlerini hazırlayacak. Tüm süreç ve eserler belgelenecek ve yayınlanacak.
Plastik sanatlar, yazılı sanatlar, performans sanatları ve her türlü tasarım ile uğraşan herkes bu deneysel atölyeye başvurabilir.
Detaylı bilgi ve kayıt için: [email protected]