Ana SayfaKültür & SanatEvrenin Yeni Fiziği: Moda, İnanç ve Fantezi

Evrenin Yeni Fiziği: Moda, İnanç ve Fantezi

-

Niye böyle olduğunu çözümlemek istiyoruz. Yani dünyanın niye böyle olduğunu, nasıl bu hale geldiğini, evrenin tüm dengesizliklere rağmen nasıl dengesini yakalamaya çalıştığını, kozmos fiziğinin tüm yapıp ettiklerimize rağmen hala nasıl kendi formüllerini birebir uygulamayı başardığını  öğrenmek istiyoruz. Sahiden de nasıl oluyor tüm kuralları yazıp, sınırları belirlediğimiz dünyamızda bir anda evrenin tüm yapılanlara aldırmayıp kendi matematiğini yeniden oluşturarak, fizik kanunlarını devreye sokması ve uygulamaya başlaması gerçeği!

Evrenin Yeni Fiziğinde Moda, İnanç ve Fantezi kitabı İngiliz bilim adamı Roger Penrose tarafından kozmosu en küçük ve en büyük ölçeklerinde çözümlemek için, bugünün en moda girişimlerinin aşırı özgün bir incelemesi olarak yazılmış içinde bulunduğumuz çağa ilişkin verimli bir içeriğe sahip, önemli bir kaynak kitap olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak Oxford Üniversitesi  Matematik Enstitüsü’nde matematik fahri  profesörü  olan matematik fizikçisi, bilim felsefesi  dalında pek çok akademik çalışması bulunan ve çok az kişinin biliyor olmasına rağmen 1988 yılında Wolf ödülünü ‘evreni anlamamıza katkı sağlayan çalışmaları’ nedeniyle Stefan Hawking ile paylaşan Roger Penrose isminin yanına yeşil bir tik atmak istiyorum. Fizik, matematik, kozmik evren, kuantum fiziği dallarında çok önemli çalışmalara imza atmış, akademik türde çalışmaları birçok üniversitede ders olarak okutulan Penrose halen yaşayan önemli matematik/fizik profesörlerinden.  Kaynakça bölümüyle beraber 660 sayfa olan Evrenin Yeni Fiziği kitabı içeriğinde bulunan şemalarıyla da bahsettiği konuları (yani Moda’yı, inancı ve fanteziyi) ispatlı, sağlam, hatta tabiri tam yerine oturtacak şekliyle tuğla kalınlığında, (yani sağlamlığında) yeni bilgi içeriklerini düşünce ve zihin egzersizlerimize faydalı olması amacıyla hizmete sunuyor.

Yeni çağın yeni anlayışlarını, yeni modernlerini düşünmemizi istiyor Roger Penrose. Bu anlamda “Moda”, “İnanç” ve “Fantezi” sözcüklerinin her biri evrenin yeni fizik düzeni içerisinde bir niteliği belirtiyor. İlk sorduğu soru şu: Moda, İnanç ya da Fantezi temel bilimle ilgili midir? Kitap beş ana bölümden oluşuyor. İlk üç bölümde nitelik belirtici olarak kullanılan üç vasfı çok iyi bilinen kuantum fizik kanunlarıyla açıklanıyor. Daha çok kuramlardan (sicim kuramı mesela) yola çıkılarak yazılan bölümler boyunca Roger Penrose  anlatmak ve kavratmak adına şemaları kullanmaktan, özellikle fiziğin matematik denklemine çok  önem verir şekilde formülleri de yazmaktan  geri durmuyor. Bir sürücü kuvvet olarak matematiksel zarafetten bahsederken evrenin yeni fizik kuramlarını matematiksel denkleme dayandıracağının açık ip uçlarını vermeye başlıyor.

Birçok tez, tema, formül ve şemalardan sonra Evren İçin Yeni Fizik adlı dördüncü bölümde Penrose izlenebilecek yeni yolların olduğunu göstermek adına kendine ait bazı özel görüşleri sunuyor. Gerçekten de, diyor Penrose temel fiziğin anlaşılmasına doğru benim yeğlediğim yolda modanın bir ironisi vardır. Modaya uygun fikirlerin, körü körüne inancın ha da fantezinin evreni anlamaya yönelik bilimsel araştırmalarının her detayını bizlerle paylaştığı kitap boyunca Penrose üzerinde durduğu her bir kavramı  aslında tartışmaya açıyor. Biz de ilkin “yeni” böyle mi olacak diye soruyoruz?  Her şüpheye düştüğümüz veya anlamakta zorlanacağımız yerlerde Penrose fizik kuramları ve kanunlarıyla karşımıza çıkıyor. İzah ettiği, anlatmak istediği, ortaya koyduğu tüm tezler geleceğimizi şekillendiren yeni dünya düzenini bize kavratma incelikleriyle dolu.

Alfa Yayınları tarafından yayımlanan Evrenin Yeni Düzeninde Moda, İnanç ve Fantezi kitabı bir üniversitenin büyük amfisinde ders alıyormuşsunuz hissi uyandırıyor. Fiziğin en uç noktalarında çalışan araştırmacıların herkes gibi modaya uygun eğilimlere, dogmatik inançlara ve hayal ürünü şeylere kendilerini kaptırabileceğini kürsüsünde size anlatırken onu oturduğunuz sıranızda müthiş bir dikkatle dinlediğinizi hayal edebiliyorsunuz.  Fiziğin geçen yüzyılda girdiği sıkıntılı çıkmazlar Roger Penrose’un bu kitabıyla birlikte yeniden canlanıyor, bir nevi kendine geliyor. Meraklılarının ve yeni yeni bu konulara merak saranların mutlaka okuması gereken bir kitap olarak Evrenin Yeni Fiziğinde Moda, İnanç ve Fantezi kitapçı raflarında sizleri bekliyor. Arşiviniz için önemli bir parça olacak. Okuyunuz lütfen.

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol