Fransa’nın en kalabalık dördüncü inanç grubu Protestan kilisesi, papazlarının eşcinsel çiftleri de kutsaması için 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Transfobi Bifobi Karşıtı Gün’de 97 delegesiyle oylamaya gitti. 3 aleyhte oya karşılık 94 lehte oyla, Fransız Protestan Kilisesi artık eşcinsel evlilikleri onaylayabilecek. Atılım Paris’in eşcinsel evlilikleri meşru kılmasından iki yıl sonra geldi.
Fransa Birleşmiş Protestanlar Kilisesi 110 bini aktif 400 bin kişilik bir cemaati olduğunu ileri sürmekte. Fransa’da Protestanlar, Katolik Musevi ve Müslümanlar’dan sonra gelen en büyük dini grup.
Talep geldiği takdirde eşcinselleri de evlendirecek olan kilisenin başkanı olan Laurent Schlumberger, ruhani meclisin bu çiftlere inançlarında eşlik etmek için bir adım atmaya karar verdiklerini söyledi. Schlumberger bunun bir zorunluluk değil tercih olduğunu şu şekilde ifade etti: “Her papaz ve papazın sorumlu olduğu kilise bu değişikliği uygulayıp uygulamamakta serbest.”
Aleyhte oy kullanan papazlar evlilik ve kutsama ayinleri yapmaya zorlanmayacak.
Katolik Kilisesi ise hâlâ eşcinsel hareketleri kınasa da eşcinsel çiftlerin de kilisede yer alabileceğini kabul etti. Papa Francis papalığa atandığından beri Vatikan’ın eşcinsellere karşı politikası, geçmişe göre, gözle görünür baskısını azaltmıştı. İlk adım, Papa’nın 2013’teki, “Eğer bir kişi eşcinselse ama temiz kalpliyse ve Tanrı’yı arıyorsa onu yargılamak benim ne haddime?” söylemiyle atılmıştı.
İsveç Lüteriyen Ruhani Meclisi 2009’da eşcinsel evliliği kabul etmiş, Danimarka 2012’de tüm kiliselerin dini evlilik törenlerini eşcinsel çiftleri ayırt etmeden/dışlamadan gerçekleştirmesini mecburi kılmıştı. Fransa, Mayıs 2013’te eşcinsel evlilikleri meşru kılmış, eşcinsel çiftlerin çocuk evlat edinme haklarını onlara geri vermişti.
İlk resmi eşcinsel evlilik töreni Montpellier’de 29 Mayıs’ta gerçekleşmiş, geleneksel toplum ve aile değerlerini sabote ettiğini ileri süren kimi muhafazakâr kitle tarafından protesto edilmişti. Bu gelişmeleri 2014’te Norveç takip etti. Eşcinsel evlilik meselesi Protestan kiliselerde ise ayrılıklara sebep olmuştu. İsveç ve Danimarka’daki gibi daha özgürlükçü olanlar eşcinsel evlilikleri onaylarken muhafazakar olanlar tam anlamıyla karşı duruş sergilemişlerdi.
Geçtiğimiz cumartesi günü İskoçya Kilisesi bir değişiklik daha yaparak papazlar ve gönüllü olarak papazlara yardım eden diyakozlar için aynı cinsiyet sivil ortaklığını kabul için oylamaya gitmişti.
28 Mayıs’ta İrlanda eşcinsel evliliğin yasallaşması içi referanduma gidecek ve sandıktan “evet” oyunun daha çok çıkması durumunda, eşcinsel evliliği halk oylamasıyla yasalaştıran ilk ülke olacak.
Kaynak: Tele Sur TV, RT