Ana SayfaYaşamDünya KültürleriHindistan'da toplu tecavüze uğrayan kadınlara "masumiyet töreni" düzenleniyor

Hindistan’da toplu tecavüze uğrayan kadınlara “masumiyet töreni” düzenleniyor

-

Batı Hindistan, Gujarat’ta 8 ay boyunca toplu tecavüze uğradıktan sonra hamile kalan bir kadın, yerel mahkemenin kararıyla “masumiyet töreni” uygulamasına maruz bırakılacak. Bu törenle masumiyetinin sorgulanması aşağılamasına maruz kalan ilk kadın maalesef o değil. 

23 yaşında, çekingen ve yumuşak ses tonuyla konuşan kendi halinde bir kadından bahsediyoruz. Yasal sebeplerden dolayı ismi açıklanmayan kadından Parvati olarak bahsedebiliriz. Parvati 2 çocuğu ve eşiyle mutlu mesut yaşamaktayken alıkoyulup, sekiz ay boyunca en az beş kişinin tekrar tekrar tecavüzüne uğradı ve sonrasında hamile kaldı. 

Sardarsinh Mori

Hamileliği çok ilerlemiş olduğu için bebeğin alınmasına izin verilmedi ve bunun üzerine eşinin ailesi de Parvati’yi artık istemediklerini belirtti. Eşi, ailesini geride bırakarak Parvati ile birlikte kadının ailesinin yanına taşındı. Bütün gününü çocuklarına sarılıp sıkı sıkı tutmakla ve beklemekle geçiren kadın yakında doğum yapacak. 

Ailesi kızlarının yanına dönmesinden mutlu olsa da itibarlarının zedeleneceğinden korkuyor. Evlenmemiş iki çocuğu daha bulunan Parvati’nin annesi, evlilik dışı torunu doğduktan sonra, bekar çocuklarının evlenmekte zorlanacağından ve toplumdan dışlanacaklarından endişeleniyor. Nitekim yerel kurallar dikkate alındığında bu endişesi haksız da sayılmaz. Bu sebeple Parvati’nin toplum tarafından aklanması için “masumiyet töreni”ne katılıp, orada insanların yargısına göre masum olduğunu kanıtlaması gerekiyor.

Arpa tohumlarıyla masumiyet ölçmek

Söz konusu tören Gujarat’ta yaşayan Devipujak topluluğuna özgü bir uygulama. Hindu dinine aşırı derecede bağlılık gösteren bu topluluk, oldukça batıl inanç sahibidir de diyebiliriz. Törenin uygulanışı ise kara büyü konusunda “uzman” bir rahip tarafından çeşitli aşamalarda gerçekleştiriliyor.

Törende rahip tecavüz mağduru kadına çeşitli sorular soruyor ve doğruyu söyleyip söylemediğini anlamak için ise eline bir avuç arpa tohumu alıyor ve kadından elindeki tohumların tek mi çift mi olduğunu tahmin etmesini istiyor. Yani uygulamanın mahkemede yazı tura attıktan sonra birine müebbet hapis vermekten hiçbir farkı yok.

Devipujak topluluğu

Kadınlar eğer rahibin elindeki arpa tohumlarının tek mi çift mi olduğunu bilemezlerse, rahip onların dürüst olmadıkları kanaatine varıyor. Sonrasında kadınlara aynı şeyi kafalarının üzerinde 10 kiloluk bir taşla tekrarlatıyorlar. Yaşlılar konuyla ilgili; “Bazen masumiyet törenleri aylar sürer; fakat gerçeği Tanrıça bilir ve sonunda kadınlar doğruyu söylemek zorunda kalır” açıklamasını yapıyor.

Toplumdan dışlanmak ya da dışlanmamak

Bir kadın masumiyet testini geçtiği takdirde, toplum içerisinde kimsenin artık onun hakkında kötü yargılarda bulunma hakkı olmuyor. Tamamen aklanmış olan kadın, hiçbir şey yaşanmamış gibi topluluğun arasına karışabiliyor. Eğer ki testler sonucunda kadının masumiyeti kanıtlanılamaz ise tecavüz mağduru için sürgün hayatı başlıyor.

Parvati’nin aile dostu olan Sardarsinh Mori, masumiyet testinin yalnızca kadınlara uygulandığını belirtiyor. Mori; “Eğer bir erkek eşinden şüpheleniyorsa veya evlenmemiş bir kızın ilişkisi olduğu düşünülüyorsa, masumiyet testi onlara da uygulanılabiliyor. Toplulukta erkeklerin de yalan söyleyip söylemediklerini anlamak için benzer testler yapılıyor; fakat masumiyetleri hiçbir zaman konu edilmiyor” açıklamasını yapıyor.

Sardarsinh Mori 2

Parvati’nin bir yanı, karnındaki çoktan bağ kurmuş olduğu bebeği büyütmek istiyor; fakat bebeğin kaderi 100-200 kişinin katılacağı törene bağlı. Hâlâ son derece iyi niyetli ve bir o kadar da saf olan Parvati; “Tanrıça masum olduğumu onlara söyleyecektir” diyor. 

Günümüzde bile hâlâ, insanların hele ki kadınların geleceğinin ve bugününün arpa tanesiyle belirlenebilecek kadar değersiz ve önemsiz bir yapıda olduğu şu dünyada, kaç insana haksız acılar çektirildiğini, kaç insanın elini kolunu sallayarak acıyı yaymaya devam ettiğini kim bilebilir?

Kaynak: BBC UK

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol