Ana SayfaDuyurular & EtkinliklerTürkiye'nin ilk ekolojik okuryazarlık projesinin gençlik kampı Bayramiç'te gerçekleşti

Türkiye’nin ilk ekolojik okuryazarlık projesinin gençlik kampı Bayramiç’te gerçekleşti

-

“Doğal Olarak Genciz!” Ekolojik Okuryazarlık Projesi kapsamında 24-27 Ağustos 2015 tarihlerinde Çanakkale’deki Bayramiç-Yeniköy Ekolojik Yaşam Çiftliği‘nde düzenlenen gençlik kampında 23 farklı ilden 56 Toplum Gönüllüsü genç ve 27 çevre aktivisti toplam 97 kişinin katılımıyla enerji politikaları, iklim değişikliği, yerel mücadeleler, şiddetsiz eylem, su hakkı, tarım politikaları gibi konular tartışıldı. Tartışmaların yanı sıra, diş macunu gibi zehirsiz temizlik malzemelerinin yapımı, atıkların tekrar değerlendirilmesi ve ekmek yapımı gibi etkinlikler düzenlenerek; katılımcıların ekolojik bir yaşam biçimini bizzat deneyimlemesi sağlandı. Kamp süresince gençler ekolojik ayak izlerini küçültmek için yerel tohumlar kullanılarak yetiştirilen ürünlerle etsiz beslendi ve ulaşım için sadece toplu taşıma araçları kullanıldı.

2015 ekolojik okuryazarlık projesi 28

Yırca, Yeşil Yol ve Kuzey Ormanları Savunması’ndan alınan ilhamlarla enerji politikaları tartışıldı. Sürdürülebilir kaynaklardan sağlanan enerjilerin geleceği hakkında konuşuldu. Ülkemizin ve dünyanın tarım politikalarından bahsedilerek sürdürülebilir beslenme için yerel ürünlerin önemi vurgulandı. Bu konu ile alakalı topluluk destekli tarım modelinin umut vadettiği belirtildi. Ekolojik mimari örneklerine dair uygulamaları yerinde inceleyen gençler doğa ile dost bir yaşamın her anlamda mümkün olabildiğini yaşayarak öğrenmiş oldu.

2015 ekolojik okuryazarlık projesi 19

Ekolojik Okuryazarlık Projesi 2013 yılında Yuva Derneği ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ortaklığında yürütülen, Türkiye’nin gençlere yönelik ilk ekolojik okuryazarlık projesidir. “Doğal Olarak Genciz!” projesi, insanları, tek yuvamız dünyamızı niçin korumamız gerektiğine dair bilgilendiren, insan-doğa ilişkisini sorgulatan ve bir insan hakkı olan “sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkı”nın önemine ve gerekliliğine dair geliştiren proje, böylelikle aktif birer yurttaş olmaları yönünde onları destekliyor. Ekoloji Okuryazarı olmak, yeryüzünde yaşamı mümkün kılan doğal döngüleri, ekosistemi anlama becerisine sahip olmak demektir.

2015 ekolojik okuryazarlık projesi 11

Yuva Derneği’nden Erdem Vardar proje ve kamp ile alakalı şunları söyledi: “Üçüncü senesindeki projemizde akran eğitimi yoluyla gençlere ulaşmak için yola çıktık. Yuva Derneği’nin Dünya Vatandaşlığı Programının Ekoloji ayağında yer alan projenin asıl ayağı eğitmen eğitimi ile gençlere ulaşmak ve yaygınlaştırma eğitimleri ile gençlerin gençlere ekolojik okuryazarlık konusunda bir eğitim gerçekleştirmesiyle olmakta. Projede asıl hedefimiz çok basit bir mesajı iletmek ve sonrasında insanlarda soru işaretleri oluşturabilmek. Uzmanlara ihtiyaç duymadan temel bilgiyi almış ve hissetmiş geçlerin bu mesajı iletmesini istedik. Bu kamp ise bu eğitimlerden sonra daha fazlasını isteyen gençler için tasarlanmış, bireysel değişikliklerden öte dışa dönük çabaların ve aktivizmin konuşulduğu ve belki de soru işaretlerinin cevaplandığı bir kamp olarak tasarlandı.”

2015 ekolojik okuryazarlık projesi 18
Kamp süresince gönüllü ekipler ile günlük sebze hasatı, temizlik, yemeklerin pişirilmesi gibi işler gönüllü ekipler tarafından yapıldı ve gençler Yeniköy Ekolojik Yaşam Çiftliği’nde günlük hayatın nasıl işlediğine dair fikir sahibi oldular. Sabaha doğa yürüyüşü, kuş gözlem ve yoga ile başlayan gençler yoğun programın ardından yıldızların altında şarkılar söyleyerek eğlenmeyi ihmal etmedi. Oturumlarda tartışılan konular yemek masalarına kadar taştı.

Gençler yeni arkadaşlıklar, deneyimler ve ilhamlarla eve doğru yol alırken; arkalarından bir horoz seslendi: İşte şimdi doğa için harekete geçmenin tam zamanı!

Projeler ve eğitimler hakkında bilgi almak için Buket Atlı’ya mail atabilirsiniz: [email protected]

Ayrıca eğitmen eğitimi de açıldı, ilgilenen üniversite öğrencileri 15 eylüle kadar başvurabilirler.

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Fidan Gözaçan ile yeni kitabı “Her Kaçık Yalan Söyler” üzerine söyleşi ve imza gününe davetlisiniz!

Yazar, gazeteci ve çevirmen Fidan Gözaçan yeni kitabı Her Kaçık Yalan Söyler için Ankaralı okurlarıyla buluşacak. 22 Ekim Pazar günü Ankara'da saat 14.00'te Kızılırmak Caddesi...
Burak Bilen
Burak Bilen
Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Hindistan'da aldığım ve deneyimlediğim yoga öğretisini paylaşmaya çalışıyorum. Ekoloji, yemek kültürü ve yoga ile ilgileniyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol