Araba kazası ya da şiddetli bakteriyel enfeksiyonlar gibi travmatik hasarlardan sonra hastalar, sinir zedelenmesine maruz kalır ve sinirlerin yeniden canlanması uzun bir süreç gerektirir. Bu soruna bir çözüm getirmek amacıyla araştırmacılar, 3 boyutlu basılan yapay dokular tasarladı.
Hasara uğrayan sinirlerin iyileşmesi için zaman kazandıran yapılar, genellikle vücuttaki sağlıklı bir organdan alınan dokulardan oluşuyor. Fakat bu yöntem, hastaların iki ameliyat geçirmesini gerektirdiği ve ağrılı olduğu için ideal bir tercih niteliğinde değil, hatta vücut yeni dokuyu kabul etmeyebiliyor.
Yakın zamandaki gelişme sayesinde, sinirlerin büyümesini hızlandıran biyouyumlu* materyallerden oluşan tüpler üç boyutlu yazıcıyla üretilebiliyor. Nakledilen dokulardan daha esnek olan bu yapılar, yalnızca sinir hücrelerinin doğru şekilde yapılanmasına yardım ettiği için, şimdilik büyük hasar alan hücrelerde etkili görünmüyor.
Gelecek vaad ediyor
Deneyler sırasında 3 boyutlu tarayıcı kullanılarak kesilen sinir hücreleri incelendi. Sinir hücrelerinin geometrik bir ağa sahip olduğu görüldü, böylece iyileşmekte olan hücreler arasındaki bağlantıyı kurmak için köprü yapılar oluşturuldu. Hastalardaki sinir ağı taranarak, silikon ve proteinlerden oluşan tüpler basıldı ve test edildi. Üç haftalık bir süreç sonrasında ağların iyileşmeye başladığı ve protein salgısının devam ettiği gözlendi.
Araştırmacılar, yeni yöntemin henüz insanlar üzerinde kullanılmaya hazır olmadığını belirtse de, kesinlikle gelecek vaad ediyor. Araştırmalar genişletildiğinde, tüpleri oluşturmak için hücre yenilenmesini hızlandıracak farklı materyaller kullanılabilir.
Biyouyumlu: Vücutla reaksiyon göstermeyen materyaller.
Kaynak: Popsci