ABD’li biyomühendisler, bir algoritma ile yapacaklarımızı önceden tahmin edebilen medyum robotlar geliştirdiler. Öngöreceğiniz üzerine yazılım, insan zihnini okumuyor, ancak önceki aktiviteleri inceleyip buna göre hesaplamalar yapıyor ve tahminde bulunuyor.
İngiliz bilim insanı Alan Turing’in dile getirdiği “Makineler düşünebilir mi?” sorusundan sonra ve Isaac Asimov’un devrim niteliğindeki “Ben Robot” kitabından bu yana, insanlık robotların yapabilecekleri hakkında daha esnek düşünür hâle geldi. Robotlar; arabaları, uçakları kullanabiliyorlar, işleri devralıyorlar, belki günün birinde insanları çalıştırmaya bile başlayacaklar, kim bilir…
Yapılan çalışmalarda, bir hedefe uzanan insanların karşılarına engel çıktığında ne yapacaklarının önceden öngörülüp görülemeyeceği test edildi. Test sırasında bir elin hareketleri, nesneye uzanırken ve karşısına engelleyici bir güç çıktığında takip edildi. Geliştirilen ileri algoritma, tıpkı bir insan gibi ellerin nereye gitmek istediğini hesaplayabiliyor ve tahmin edebiliyor. Bu öngörebilen yazılım, fiziksel hareketleri ve niyetleri, önceki hareketleri inceleyerek tahmin ediyor.
Bu yazılımın teknolojik uygulamalarını gerçek yaşamda düşününce, çok etkileyici olduğu daha net fark ediliyor. Mesela, yarı otonom araçlarda, araç kontrolü sürücünün hareketlerini takip ederek kazalardan koruyabiliyor. Algoritmayı geliştiren ortaklardan Şikago, Illinois Üniversitesi’nden Justin Horowitz, “algoritmanın insanların niyetlerine göre hareketlerini tahmin edebildiğini” ifade ediyor.
Eylül ayında PLOS ONE’da yayınlanan bu matematiksel algoritma, hareketleri analiz ediyor ve kişinin niyetini tahmin edebiliyor. Bu hareketler ister sonuçlanmış olsun, ister yarıda kalmış olsun farketmiyor. Algoritma araçların yapay zekası ile birleştirildiğinde hayat kurtarıcı özelliğe sahip: Yarı otonom araçlarda, sürücünün önceki direksiyon hareketleri takip edilerek, kaza yapma olasılığını azaltabilen bir sistem mevcut. Sınırsız uygulama alanlarından birisi de akıllı protezler: Algoritma titreme sorunu olan bireylerin hareketlerini takip edip, bu titremeyi azaltabiliyor.
Geliştiricilerden Horowitz, “Biz buna medyum robot dedik. Şayet birinin nasıl hareket ettiğini biliyorsanız ve sorun da biliniyorsa, hareketin altında yatan niyeti söyleyebilirsiniz. Bu da algoritmanın, felçli birinin yoldan çıkan arabasını düzeltebilecek sistemi tasarlamak için kullanılabileceğini gösteriyor” diyor.
Bu algoritmanın karmaşık sistemlerde hata eğitimi yapılarak, yani olası hatalar algoritmaya tanıtılarak birçok sisteme, insan ve makine etkileşimi sayesinde çözüm bulabileceği öngörülüyor. Hayat kurtarması ve hayatları kolaylaştırması açısından oldukça işe yarayacağı düşünülen algoritma etkileyici.
Öte yandan, (sonuçları bâriz olmasına rağmen, doğaya göz göre göre yapılanlar düşünüldüğünde varılan bir kanı olarak) öngörülü insanların azalmaya yüz tuttuğu dönemde, “öngörülü robotlar insanları ele geçirir mi?” sorusu haksız olmasa gerek…
Kaynak: Science Alert, Tech Times, Etcio